Ως Κυβέρνηση αναπτύσσουμε στρατηγική και μέτρα ενίσχυσης των γυναικών στην κορυφή της ιεραρχίας της επαγγελματικής εργασίας σε όλα τα Σώματα λήψης αποφάσεων, είπε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Επιβεβαίωσε παράλληλα εκ νέου την αφοσίωση του Υπουργείου στο στόχο της πλήρης εξάλειψης των διακρίσεων λόγω φύλου και την επίτευξη μιας αγοράς εργασίας απαλλαγμένης από ανισότητες. Στην προσπάθεια μας αυτή, είπε, η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών αποτελεί έναν συνεπή και διαχρονικό σύμμαχο.
Σε χαιρετισμό της στην 8η Εκλογική Συνέλευση ΚΟΓΕΕ, η Υπουργός είπε ότι μέσα από την ανάληψη πλειάδας πρωτοβουλιών και δράσεων, η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών έχει να καταγράψει ένα σημαντικό έργο ως προς την ισότητα ανδρών και γυναικών, στην αρχή της ενδυνάμωσης ανδρών και γυναικών και στην προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Είπε ότι στην ΕΕ, με βάση τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύτηκαν το 2018 από την Eurostat, το 34% των διευθυντικών θέσεων ανήκει σε γυναίκες και το 66% σε άνδρες. Στην Κύπρο το 79% των διευθυντικών θέσεων ανήκει σε άνδρες και το 21% σε γυναίκες .
Αυτό οφείλεται, ανέφερε, σε πολλά εμπόδια λόγω φύλου, και όχι στις ικανότητες της γυναίκας, οι οποίες σε ποσοστό συμπλήρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπερέχουν σε σχέση με τους άνδρες, με το ποσοστό αυτό στην Κύπρο να βρίσκεται στο 33% για τις γυναίκες και στο 30% για τους άνδρες.
Είπε ότι ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο έχουμε προνοήσει και έχουμε εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες έχουν ως στόχο την εφαρμογή της ισότητας στην πράξη.
Προς τον σκοπό αυτό, με την ανανέωση της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, η παρουσία των γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα αυξήθηκε από τη μία στις τέσσερεις θέσεις, ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η ανάθεση θέσεων ευθύνης στις γυναίκες, κατά τους πρόσφατους διορισμούς στους ημικρατικούς οργανισμούς και άλλες Αρχές ή συμβούλια οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ποσοστό της τάξης του 36%, σε σύγκριση με το ποσοστό του 30% που ίσχυε το 2016, ενώ όσον αφορά τις προεδρίες, οι γυναίκες κατέχουν το 33% σε σύγκριση με το ποσοστό του 24% που ίσχυε προηγουμένως.
΄Οσον αφορά τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας, είπε ότι εφαρμόσαμε συγκεκριμένες δράσεις στη βάση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής.
Για πρώτη φορά, πρόσθεσε, ετοιμάσαμε νομοσχέδιο για το δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας στους άνδρες και εφαρμόσαμε την πληρωμένη άδεια πατρότητας διάρκειας δύο εβδομάδων.
Η Υπουργός είπε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν το 2017, το ποσοστό του χάσματος των αμοιβών είναι 13,7% σε σχέση με 14,9% που καταγράφηκε το έτος 2013. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, το 2010 η χώρα μας είχε ποσοστό χάσματος υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το 2016 βρισκόταν στην 9η θέση και ανάμεσα στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό, επιτυγχάνοντας να βρίσκεται αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (16,2%). Πρέπει ,επίσης, να σημειωθεί ότι η Κύπρος κατείχε το 2016, την 9η θέση μεταξύ των κρατών που πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων κατά την περίοδο 2013-2016, παρά την οικονομική κρίση.
Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Αν. Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυρατζή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις