Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου επιβεβαίωσε τη Δευτέρα 15/04 ότι τις τελευταίες ημέρες έχει διαβιβαστεί «κάποια ιδέα» από την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ.
«Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει πει δημόσια, κι έτσι είναι τα πράγματα, ότι τις τελευταίες μέρες έχει διαβιβαστεί κάποια ιδέα, υπάρχει κάποια ιδέα από την κα Λουτ και θα πρέπει να περιμένουμε την τροπή των πραγμάτων. Δεν έχουμε κάτι άλλο να ανακοινώσουμε πάνω σε αυτό το θέμα», δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Προεδρικό, ενόψει και της υποβολής από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, της έκθεσής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Το σημαντικό, επεσήμανε στη συνέχεια, είναι ότι τα ΗΕ, ο ίδιος ο ΓΓ, που θα καταθέσει και την έκθεση, επενδύει και υπολογίζει στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κάτι που ικανοποιεί την Κυβέρνηση, είπε, διότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που πραγματικά και περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο έχει την επιθυμία να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να επιλυθεί το πρόβλημα.
Διευθετήσεις για προώθηση εταιρικής σχέσης και με Ιράκ
Στις δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου, ερωτηθείς για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας που έγινε χθες στο Αμμάν, σημείωσε ότι αυτή έχει και μια πολύ σημαντική προέκταση, με την εκεί παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ και ότι έγιναν οι διευθετήσεις για να προωθηθεί μια παρόμοια εταιρική σχέση και με το Ιράκ.
«Όπως ανακοινώθηκε χθες, πρόκειται να γίνει τριμερής σε υπουργικό επίπεδο στη Βαγδάτη, και θα γίνει και επιχειρηματικό φόρουμ. Είναι πολύ σημαντικές εξελίξεις διότι βρίσκεται επί τάπητος η ανοικοδόμηση του Ιράκ. Η συμμετοχή αυτής της χώρας με οποιοδήποτε σχήμα, είτε μέσω της τριμερούς με την Ιορδανία είτε με την Αίγυπτο, είναι πολύ σημαντική διότι δείχνει ότι αξίζουν και παίζουν ρόλο αυτές οι τριμερείς συνεργασίες, προσελκύονται διαρκώς και άλλες χώρες, ενώ το Ιράκ μετά τον άμεσο χώρο γειτονίας μας που είναι η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή, είναι μια χώρα πολύπαθη η οποία είναι, όμως, κλειδί», σημείωσε.
Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τις τριμερείς συνεργασίες. Αναφέροντας πως «ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις και εκτιμήσεις του», ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως «σημασία έχει ότι το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες μιας πολύ σημαντικής αναβάθμισης της σχέσης της Κύπρου με τις ΗΠΑ».
Συνέχισε λέγοντας ότι την επόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας και με την ηγεσία του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζεται η σχέση της Κύπρου με τη Γαλλία.
«Η αναβαθμισμένη σχέση με τις ΗΠΑ, που θεωρούν πλέον την Κύπρο ως συμμαχική χώρα στην περιοχή σχετίζεται άμεσα με την αρχιτεκτονική των τριμερών», επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «η Κύπρος έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος χώρα, αλλά μπορεί να παίξει ρόλο σταθεροποιητικό στην περιοχή. Είναι πολύτιμος παράγοντας σήμερα η σταθεροποιητική δράση σε αυτή την ταραγμένη περιοχή, και μέσα από τις τριμερείς και με την Αίγυπτο αλλά και με το Ισραήλ σίγουρα επηρεάζονται και οι σχέσεις που μπορεί να έχει η Κύπρος από τις μεγάλες δυνάμεις».
Στην προσπάθεια που γίνεται για επίλυση του Κυπριακού, εξήγησε, περιμένουμε τη θετική στάση και την υποστήριξη τόσο Ευρωπαίων εταίρων μας από την ΕΕ, αλλά και των μεγάλων δυνάμεων, ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας, με την οποία πάντα διατηρείται μια καλή σχέση.
Το γεγονός ότι στις μέρες μας η διπλωματία, η εξωτερική πολιτική της Κύπρου στέφεται με επιτυχία, κάτι που, όπως είπε, κρίνεται από το γεγονός της συμμετοχής των ΗΠΑ στην τριμερή με το Ισραήλ, καθώς και από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το Ιράκ για συμμετοχή, αλλά και από τη Γαλλία σε ό,τι αφορά την τριμερή με την Αίγυπτο, «δείχνει ότι οι κινήσεις αυτές μετρούν διεθνώς».
Σημείωσε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακούραστα επενδύει όλες τις δυνάμεις εκείνες που μπορεί να δημιουργήσουν ερείσματα και για το Κυπριακό και υπέδειξε πως η αντιμετώπιση της προκλητικής στάσης της Τουρκίας και της διάθεσης να διατηρήσει την Κύπρο υπό έλεγχο αν όχι υπό κατοχή, «δείχνουν ακριβώς ότι πρέπει εμείς αντισταθμιστικά να δημιουργήσουμε κάποιο αντίπαλο δέος».
«Το γεγονός ότι από τη μια στις θάλασσές μας αυτή την ώρα, συμπλέουν και ευρωπαϊκά και αμερικανικά και ισραηλινά και άλλα συμφέροντα, συγκλίνουν με τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, το γεγονός ότι με τη διπλωματία, έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο πλέγμα γύρω από την Κύπρο, στο οποίο η μικρή μας χώρα μπορεί να είναι άξονας, νομίζουμε ότι είναι πολύτιμο, είναι κάτι που μπορεί να αποδειχτεί καταλύτης για να έχουμε καλύτερη διεκδίκηση των δικαίων του κυπριακού λαού στο καθαυτό θέμα που είναι το Κυπριακό», υπογράμμισε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις