Αθωώθηκε κατηγορούμενος για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου παιδιού, το οποίο πάσχει από διανοητική αναπηρία.
Της Γεωργίας Παππούτα
Μια αμφιλεγόμενη υπόθεση, η οποία τέθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας από το έτος 2015, καταλήγοντας την Πέμπτη (11/04/19), στην απόφαση του Δικαστή Ν.Α.Π Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με το χρονικό της υπόθεσης και τις πληροφορίες που έχει στην κατοχή του ToThemaOnline, ανήλικη, η οποία πάσχει από διανοητική αναπηρία και πιο συγκεκριμένα όπως ανάφεραν εμπειρογνώμονες, βρίσκεται σε οριακό νοητικό επίπεδο με αυτιστική διαταραχή, έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον σύζυγο της ξαδέλφης της το 2014, σύμφωνα με τα λεγόμενα της.
Η 16χρονη τότε είχε αρχικά αναφέρει με καθυστέρηση περίπου ενός έτους, το περιστατικό στην εργοθεραπεύτρια της, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τη μητέρα της, την παιδοψυχίατρο και το Γραφείο Ευημερίας.
Σε μαρτυρία της ενώπιον του Δικαστηρίου η μητέρα της ανήλικης, ανάφερε ότι την είχε ενημερώσει η εργοθεραπεύτρια για τα όσα της είχε πει η 16χρονη, ενώ στην συνέχεια τα είχε αναφέρει και στην ίδια. Μάλιστα, η μητέρα ρώτησε την κόρη της εάν αυτή το είχε προτείνει στον κατηγορούμενο με την 16χρονη να απαντάει αρνητικά.
Η μητέρα σε συζήτηση με τον σύζυγο της για το περιστατικό που η κόρη τους είχε αναφέρει αποφάσισαν να μην προβούν σε καταγγελία εναντίον του, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα της, ήθελαν να προστατέψουν το όνομα της κόρης τους.
Ωστόσο, λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας αφού είχε ενημερωθεί για τα όσα ανάφερε η 16χρονη στην εργοθεραπεύτρια της, προέβη σε σχετική καταγγελία στην Αστυνομία. Μέλη της Αστυνομίας προχώρησαν στην διερεύνηση της καταγγελίας λαμβάνοντας οπτικογραφημένη κατάθεση από την ανήλικη.
Μετά από διάστημα πέντε ημερών από την κατάθεση της ανήλικης, μέλη της Αστυνομίας προχώρησαν στην σύλληψη του κατηγορούμενου, ο οποίος μόλις του επιστήθηκε η προσοχή στον νόμο και τον ενημέρωσαν για το αδίκημα το οποίο διερευνάται εναντίον του, απάντησε: “Παναγία μου εν ψέματα”.
Παιδοψυχίατρος που την εν λόγω περίοδο βρισκόταν στην Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Υπουργείου Υγείας και παρακολουθούσε την ανήλικη από το 2012, κατέθεσε έκθεση που αφορά την κατάσταση της. Όπως αναφέρθηκε είναι παιδί που ανήκει στην διαταραχή αυτιστικού φάσματος, ενώ νοητικά βρίσκεται σε οριακά νοητικά επίπεδα.
Χαρακτηρίζει την ανήλικη ως παιδί καλής λειτουργικότητας, ενώ σύμφωνα με την κλινική αξιολόγηση και το ιστορικό της φάνηκε ότι παρουσιάζει στερεοτυπίες, καταναγκασμούς, εμμονές, δυσκολίες στην κοινωνική συναλλαγή και χαμηλές κοινωνικές δεξιότητες. Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται να είχε και η αναφορά στο ότι η ανήλικη έπαιρνε φάρμακα για αντιμετώπιση εμμονών και παρορμητικότητας, μείωσης παρανοϊκών ιδεών, ψευδαισθήσεων, αντιεπιληπτική αγωγή και μικρή δόση αντικαταθλιπτικού για το άγχος.
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε όλα όσα του καταλόγισε η ανήλικη και σε ισχυρισμούς του ανάφερε ότι είχε παρεξηγηθεί με τους γονείς της, γιατί η μητέρα της ανήλικης είχε πει άσχημα πράγματα για τον ίδιο στην σύζυγο του. Τόνισε ότι ουδέποτε άγγιξε εκούσια ή ακούσια την ανήλικη.
Σε αξιολόγηση των όσων είχε ενώπιον του ο Δικαστης ενέκρινε ότι δεν μπορεί να στηριχθεί στην μαρτυρία της ανήλικης, εφόσον υπήρχαν αντιφάσεις που δημιουργούσαν ανασφαλή βάση ευρημάτων ως προς την ακριβή φύση των πράξεων που καταλόγισε στον κατηγορούμενο.
Εν κατακλείδι παρά το ότι ο κατηγορούμενος κρίθηκε αναξιόπιστος και δεν έκανε καλή εντύπωση στον Δικαστή, αθωώθηκε και απαλλάχθηκε των κατηγοριών, αφού το Δικαστήριο παρέμεινε με αμφιβολία εφόσον δεν βρέθηκα ευρήματα και η Κατηγορούσα Αρχή στηρίχθηκε στην μαρτυρία της ανήλικης, η οποία δεν έγινε δεκτή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις