Κοινοβουλευτική ερώτηση απεύθυνε στον υπουργό Οικονομικών η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε σχέση με τα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, που μεταφέρθηκαν από τον Συνεργατισμό στην Ελληνική Τράπεζα.
Επιμέλεια: Μιχάλης Μενελάου
Συγκεκριμένα η κυρία Χαραλαμπίδου σε επιστολή που απέστειλε, αναφέρει «παρακαλώ τον υπουργό Οικονομικών να επιβεβαιώσει, κατά πόσο τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και άλλων στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, τα οποία έχουν αναδιαρθρωθεί και έχουν σταλεί πλέον ως εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελληνική Τράπεζα, σε περίπτωση που αυτά θα καταστούν και πάλι Μη Εξυπηρετούμενα, αυτόματα θα εμπίπτουν στο Asset Protection Scheme».
Συνεχίζοντας, η κυρία Χαραλαμπίδου, λέει πως «αυτό αναφέρεται στη συμφωνία για εγγυήσεις που πρόσφερε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελληνική Τράπεζα, γεγονός που σημαίνει ότι, τυχόν αποτυχία αποπληρωμής αυτών των δανείων θα επιβαρύνει τον Κύπριο φορολογούμενο, ο οποίος ουσιαστικά θα καταβάλει αυτές τις εγγυήσεις».
Παράλληλα η Βουλευτής του ΑΚΕΛ με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «αποκαλύπτει» τα επόμενα ερωτήματά της, μετά που θα λάβει απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει «1.Ο Οδυσσέας μετά την απόφαση της Βουλής δεν είχε ούτε έχει πρόσβαση στους Λογαριασμούς της ΣΚΤ - κόκκινα δάνεια ΠΕΠ και μη. Οπότε έλεγχος επί της ουσίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
- Αυτά τα δάνεια αναδιαρθρώθηκαν με τρόπο που ουδείς γνωρίζει - (τι ποσό διεγράφη από το κάθε δάνειο, τι απέμεινε και πως θα εξοφληθεί) και έχουν σταλεί με το ιστορικό τους στην Ελληνική τράπεζα. Δηλαδή καμία πρόσβαση πλέον σε κανένα. Τι σπουδαίος τρόπος προστασίας για αυτούς που θα έπρεπε να εκτίθενται και όχι να καλύπτονται.
3.Αν έγιναν με χαριστικό τρόπο οι αναδιαρθρώσεις ακόμα και το ίδιο το δάνειο δεν θα μπορεί να εξακριβωθεί γιατί ουδείς πλέον έχει πρόσβαση εκεί που βρίσκεται.
- Και αν αυτά τα δάνεια όπως κάποια αλλά δεν αποπληρωθούν θα τα πληρώσουμε εμείς οι ηλίθιοι φορολογούμενοι.
- Όσον αφορά στις εγγυήσεις που έδωσε η Δημοκρατία ούτε εκεί θα υπάρχει διαφάνεια. Ουδείς θα μπορεί να ελέγξει για ποια δάνεια , ποιων προσώπων η Ελληνική ζητά κάλυψη από τις εγγυήσεις».
Αυτά θα είναι τα επόμενα ερωτήματα, τονίζει η κυρία Χαραλαμπίδου. «Επιτέλους σημασία δεν έχει τι λέει ο καθένας μπροστά στις κάμερες αλλά τι αποδεικνύουν τα γεγονότα και τα στοιχεία που κάποιοι φρόντισαν να εξαφανίσουν στην Ελληνική Τράπεζα», τονίζει η ίδια.
Την ίδια ώρα η κυρία Χαραλαμπίδου, διερωτάται εάν ο ίδιος ο υπουργός θα ζητήσει να υπάρξει διαφάνεια μετά και τις αποκαλύψεις της ερευνητικής επιτροπής και τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα για τον τρόπο που ενεργούσαν στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.
«Θα γνωρίζει άραγε λεπτομερώς για ποια μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ζητήσει η Ελληνική κάλυψη από τις εγγυήσεις που δώσαμε εμείς οι Κύπριοι Φορολογούμενοι με απόφαση του Υπουργού; Ρητορικό το ερώτημα!», καταλήγει η κυρία Χαραλαμπίδου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις