ΠΑΡΑ-THEMA

ΠΑΡΑ-THEMA: Τρία «διαμαντάκια» του ελληνικού Youtube- Φέρνουν την Επιστήμη στον απλό θεατή- VIDEOS

ΠΑΡΑ-THEMA: Τρία «διαμαντάκια» του ελληνικού Youtube-  Φέρνουν την Επιστήμη στον απλό θεατή- VIDEOS

Ανάμεσα σε influencers, vlogers και λοιπούς youtubers, υπάρχουν τρία κανάλια στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία φαίνεται να κάνουν κάτι πρωτόγνωρο για το ελληνόφωνο κοινό, να φέρνουν την επιστήμη κοντά στον απλό θεατή, κερδίζοντας δεκάδες χιλιάδες subscribers ενώ τα βίντεο τους έχουν προβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές .

Πρόκειται για τρία κανάλια στο Youtube, το “Astronio”, “Καθημερινή Φυσική” και “ The Mad Sc1ent1st
“, τα οποία όπως προϊδεάζουν τα ονόματα τους, ασχολούνται με επιστημονικά θέματα και όπως αναφέρουν σε βίντεο τους, χρησιμοποιούν το εν λόγο μέσω κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείο επικοινωνίας της επιστήμης.

Γιατί όμως ο υποφαινόμενος κρίνει ότι τα συγκεκριμένα κανάλια είναι διαφορετικά, αφού υπάρχουν και άλλοι youtubers που ασχολούνται με επιστημονικά θέματα; Κάτω από κάθε βίντεο τους υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε πηγές, οι οποίες προέρχονται από επιστημονικές δημοσιεύσεις, τεκμηριώνοντας έτσι τα λεγόμενα τους.

Μάλιστα, οι 3 youtubers, μια φορά κάθε τόσο, περίπου κάθε ένα μήνα, διοργανώνουν τα λεγόμενα “SciTalksGR”, όπου ζωντανά οι τρεις συζητούν διάφορα θέματα, συχνά με τη παρουσία κάποιου φιλοξενούμενου και με τη συμμετοχή του κοινού.

Ενδεικτικά, ως προς τη θεματολογία που ασχολούνται τα τρία αυτά κανάλια, παραθέτουμε μερικούς τίτλους επεισοδίων, από Astronio – “Ζωή στο Ηλιακό σύστημα”, από Καθημερινή Φυσική – “Επηρεάζει η περιστροφή της Γης τα αεροπορικά ταξίδια;”, από The Mad Sc1ent1st - “Σεξουαλικός προσανατολισμός, φύλο και επιστημονική παραφιλολογία”.

Στην διαδικτυακή συνάντηση των τριών, SciTalksGR, ανάμεσα σε άλλους και μη εξαιρετέους
φιλοξενήθηκε ο Δρ. Σπύρος Κιτσινέλης, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών

Πάντως, μετά τους τρις προαναφερθέντες, δημιουργήθηκαν και νεότερα αξιόλογα κανάλια τα οποία ασχολούνται με την επικοινωνία της επιστήμης, με βίντεο βασισμένα σε επιστημονικές πηγές.

Μόνο ευχάριστο μπορεί να χαρακτηριστεί, κατά τη γνώμη του υποφαινόμενου, το γεγονός ότι μέσα από το Youtube, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να ακούσει τις απόψεις επιστημόνων, οι οποίοι μέσω των βίντεο τους, μπολιάζουν με ορθολογιστική και επιστημονική σκέψη το δημόσιο διάλογο.


Δείτε μερικά βίντεο (εδώ, εδώ, εδώ και εδώ) από κάθε κανάλι:

 

 

 

 


Χρίστος Ζήνωνος
Υ.Γ. Εννοείται ότι κανένας δεν κατέχει το αλάθητο, ακόμη και οι επιστήμονες
Υ.Γ. 2. Σαφώς και τα βίντεο δεν αντικαθιστούν τα μαθήματα στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top