Οι λίγοι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που έχουν απομείνει στην Κύπρο αναμένεται να αρθούν ως το τέλος του 1ου τριμήνου του 2015, ανακοίνωσε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη σημερινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που έγινε στη Λευκωσία.
Ταυτόχρονα, η κ. Γιωρκάτζη τόνισε ότι χώρες, όπως η Κύπρος, οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, για να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πρέπει να έχουν θετική αξιολόγηση από μέρους της Τρόικας ή από τους θεσμούς.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Κύπρος θα επωφεληθεί άμεσα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκινά στις 9 Μαρτίου η ΕΚΤ, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι δυστυχώς η πέμπτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη λόγω του ότι η νομοθεσία για τις εκποιήσεις ακινήτων δεν έχει εφαρμοστεί.
Όταν υπάρξει θετική αξιολόγηση στην εφαρμογή του κυπριακού προγράμματος, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως και να επωφεληθούμε του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, συμπλήρωσε η κ. Γιωρκάτζη.
Η Διοικητής της ΚΤ είπε ότι, σύμφωνα με τις παραμέτρους του προγράμματος της ΕΚΤ, η κυπριακή οικονομία θα μπορεί να επωφεληθεί μέχρι και 500 εκατομμύρια ευρώ καθ` όλη τη διάρκεια του προγράμματος της ΕΚΤ.
Η κ. Γιωρκάτζη είπε ακόμη ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ, όπως είπε ο κ. Ντράγκι θα ξεκινήσει στις 9 Μαρτίου και θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο για την Κύπρο καθώς θα πιέσει τα επιτόκια προς τα κάτω και για αυτό η κυπριακή Κυβέρνηση θα μπορεί να δανειστεί σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια.
Αυτό είναι το μεγάλο όφελος που έχουμε από το πρόγραμμα, γι΄ αυτό προσδοκούμε να συμμετέχουμε σε αυτό, πρόσθεσε.Κληθείσα να σχολιάσει την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι αυτά ήταν αναπόφευκτα μέχρι την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό τομέα.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι η άποψη όλων, Κυβέρνησης, Υπουργού Οικονομικών και Διοικητή ότι αυτοί οι λίγοι περιορισμοί διακίνησης κεφαλαίων που υφίστανται ακόμη θα αρθούν πολύ σύντομα, πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του χρόνου, σημείωσε.
Κληθείσα να πει μέχρι πότε μπορεί η κυπριακή οικονομία να διατηρεί ανοικτή την 5η αξιολόγηση της, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι “πιστεύουμε, περιμένουμε, προσδοκούμε ότι το εμπόδιο που υπάρχει για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης που είναι μόνο η έναρξη ισχύος του νόμου για τις εκποιήσεις, θα αρθεί πολύ σύντομα και έτσι θα αρθεί το πρόβλημα που υπάρχει για να μπορούμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα”.
Η Διοικητής εξέφρασε την εκτίμηση ότι “αυτό θα γίνει πολύ σύντομα” και σημείωσε ότι “είναι όρος του προγράμματος” και δεν θεωρεί ότι “μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εξαίρεση”.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον ELA που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζα Κύπρου και το ενδεχόμενο μετατροπής του σε μακροχρόνιο ομόλογο, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που βασίζεται σε κανόνες και ο ELA υπάγεται στους κανόνες της ΕΚΤ.
“Στο πλαίσιο αυτών των κανόνων, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Διοικητής της ΚΤ, η ΚΤ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όλοι μαζί, κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τη χώρα”, επισήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αποφάσεις που λήφθηκαν το Μάρτιο του 2013 για την Κύπρο, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι αυτές οι αποφάσεις ήταν πάρα πολύ επώδυνες για τη χώρα και το λαό της, προσθέτοντας ότι υπό τις τότε συνθήκες δεν υπήρχε κανένας άλλος τρόπος.
Θα έπρεπε να είχαμε λάβει τα μέτρα μας πολύ καιρό πριν να ληφθεί εκείνη η δύσκολη απόφαση, υπέδειξε. Ερωτηθείς γιατί να μην μπορεί να συμμετάσχει μια χώρα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ στη διάρκεια της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της, ο κ. Ντράγκι είπε ότι δεν θέλουμε κατά τη διάρκεια αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής μιας χώρας να επηρεάσουμε τη διαδικασία με ειδικούς όρους για την πρόσβαση στις αγορές, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα παρενέβαινε στις διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά της, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι μια από τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι να υπάρχει θετική αξιολόγηση στο πρόγραμμα προσαρμογής που ακολουθεί μια χώρα και άρα κατά την περίοδο αξιολόγησης του προγράμματος αυτού δεν μπορεί η χώρα που αξιολογείται να συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις