Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε την Κυριακή ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με τρόπο που να ισχύσει το μεγάλο κεκτημένο της τελευταίας φάσης όταν και η Τουρκία βρέθηκε απέναντί μας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ο ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού και μίλησε για την ανάγκη μια λύση να συνοδεύεται από κατάργηση των εγγυήσεων και της όποιας έξωθεν επέμβασης, όπως και από την αποχώρηση του κατοχικού στρατού».
«Γιατί θέλουμε για τα παιδιά μας και το μέλλον αυτού του τόπου ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια», είπε ο Εκπρόσωπος σε επιμνημόσυνο λόγο του στο Εθνικό Μνημόσυνο για τους υπέρ πατρίδος πεσόντες της κοινότητας Νικηταρίου στον Ιερό Ναό Απόστολου Ανδρέα της κοινότητας Νικηταρίου.
Επανάλαβε ότι «στόχος είναι να βρούμε μια λύση που μπορεί να είναι συμβιβαστική, αλλά θα είναι ένας έντιμος συμβιβασμός που θα δημιουργεί μια λειτουργική πολιτεία», σημειώνοντας ότι είναι «για αυτό που χρειάζεται να στηρίξουμε την προσπάθεια της ηγεσίας μας για να αποτρέψει ρήτρες και διακανονισμούς που, όπως και στο παρελθόν, θα έδιναν ένα δυσλειτουργικό καθεστώς το οποίο θα ήταν πηγή εντάσεων και πιθανώς αιτία σύγκρουσης και διάλυσης».
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «επιδιώκουμε λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και στις αρχές και τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης, γιατί η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος και μέρος της ΕΕ διότι δικαιούμαστε και θέλουμε για τους Κυπρίους τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και ένα κράτος δικαίου με δημοκρατία».
«Για τον σκοπό αυτό και παρά όλες τις καθυστερήσεις, τις υπεκφυγές και την τεχνητή ένταση που δημιουργεί η τουρκική πλευρά, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο Εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνησή μας κινείται μεθοδικά και αξιοποιεί όλα τα διεθνή ερείσματα».
Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η ε/κ πλευρά «μέσα από ενεργητική εξωτερική πολιτική κινείται σε δυο παράλληλες κατευθύνσεις: δημιουργεί μαζί με την Ελλάδα ένα πλέγμα τριμερών συνεργασιών με όλα τα γειτονικά κράτη, στέλνοντας το μήνυμα της ασφάλειας και σταθερότητας μέσα σε μια ταραγμένη περιβάλλουσα περιοχή και αναβαθμίζει συνεχώς στρατηγικές σχέσεις με σημαντικούς εταίρους, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ».
Επίσης, «διατηρεί τις στενές σχέσεις και με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, ενώ ταυτόχρονα τη διεθνή θέση της χώρας και τη διεκδίκησή μας για δικαιοσύνη στην Κύπρο την ενισχύουμε με πολιτικές που ευνοούν μια ρωμαλέα οικονομία ανάπτυξης, αλλά και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που κρύβουν οι θαλασσές μας. Και όλα αυτά με σκοπό και προοπτική πάντα να προωθεί μια σωστή επίλυση του Κυπριακού», συνέχισε ο κ. Προδρόμου.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε εκτενή αναφορά στις επετείους της 25ης Mαρτίου και η 1ης Aπριλίου, σημειώνοντας ότι «είναι δίδυμες». Έχουν την ίδια μάνα, την Eλευθερία, είπε.
«Kι εμείς σήμερα, στεκόμαστε ανάμεσά τους με ευλάβεια, αλλά και έμπλεοι εθνικής υπερηφάνειας και ψάχνουμε τα λόγια εκείνα που αρμόζουν στα έργα απλών ανθρώπων που διαμιάς εγίνησαν ήρωες και μάρτυρες, γίγαντες του φρονήματος, δίνοντας ξανά στον κόσμον όλο μαθήματα τιμής και αξιοπρέπειας, αλλά πάνω απ’ όλα μάθημα ανθρωπιάς και ελευθερίας», ανέφερε περαιτέρω. Σημείωσε δε ότι «οφείλουμε και θέλουμε να τιμήσουμε τους αγώνες και τους αγωνιστές που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για τη δική μας ελευθερία και να εμπνευστούμε από τις ευγενέστερες των αρετών του Γένους μας».
Αυτές ακριβώς τις μέρες, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, ταιριάζει και το Εθνικό Μνημόσυνο της κοινότητας του Νικηταρίου, σημειώνοντας ότι είναι χρέος ιερό να τιμήσουμε τους εννέα υπέρ Πατρίδος Πεσόντες του Νικηταρίου.
Μνημονεύουμε σήμερα τον Χαράλαμπο Κούσπαρο που έχασε τη ζωή του στις 24 Δεκεμβρίου 1955, σε μια ενέδρα του αγγλικού στρατού και τον Κώστα Αναξαγόρου, στέλεχος της Ε.Ο.Κ.Α. που έγινε ολοκαύτωμα μαζί με άλλους τρεις συντρόφους του στην τόσο τραγική όσο και ξακουστή έκρηξη στα Κούρδαλι-Σπήλια, στις 20 Ιουνίου 1958, τόνισε.
Μέσα στην περίοδο ανωμαλίας και συγκρούσεων, που ξεκίνησε το 1963 με τις μεθοδευμένες αποσχιστικές ενέργειες και την ανταρσία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η κοινότητα του Νικηταρίου έχασε άλλο ένα τέκνο της, τον Κυριάκο Χριστοδούλου που σκοτώθηκε στον Πενταδάκτυλο στις 9 Ιουλίου 1968, είπε ο κ. Προδρόμου.
Αναφερόμενος στην «παράδοση φιλοπατρίας και αλτρουισμού» που υπήρχε πάντα στο Νικητάρι ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι Σόλων Γαβριηλίδης, Μιχάλης Πομηλόρης και Αυγουστίνος Πέτρου θυσιάστηκαν «στον αγώνα ενάντια στο φασισμό-ναζισμό και την τυραννία ενώ τον κατάλογο όμως των εθνικών ηρώων του Νικηταρίου συμπληρώνουν τρεις ακόμα νέοι που έχασαν τη ζωή τους ταγμένοι στις επάλξεις της πατρίδας μέσα σε εκείνο το τραγικό καλοκαίρι του 1974». Ο Κώστας Σπύρου, ο Αντρέας Σοφοκλέους και ο Τρύφωνας Τρύφωνος.
Θέτοντας εν έτει 2019 το σύνθημα της Επανάστασης του 1821 «Eλευθερία ή θάνατος» ο Εκπρόσωπος είπε πως «όταν ένας ολόκληρος λαός φτάσει να λέει και να εννοεί ότι το δίλημμά του είναι ανάμεσα στη λευτεριά και στο θάνατο, ότι δηλαδή αν είναι να στερηθεί τη λευτεριά του προτιμά το θάνατο, τότε είναι κιόλας λεύτερος - πρώτοι λεύτεροι είναι και κείνοι που στον αγώνα θα αξιωθούν τον τιμημένο θάνατο».
«Tο ίδιο σύνθημα είχαν ουσιαστικά και οι Κύπριοι αγωνιστές, σε παραλλαγή που έλεγε Ένωσις ή θάνατος, γιατί για τους Kυπρίους η Eλευθερία ήταν συνώνυμη της Eνώσεως με την Ελλάδα», είπε ο κ. Προδρόμου.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι στην ίδια κολυμβήθρα, την κολυμβήθρα του όρκου των αγωνιστών της EOKA, πρέπει να αναβαπτιζόμαστε κάθε στιγμή αν θέλουμε να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι και να δώσουμε νόημα στην πεζή καθημερινότητα που μας απορροφά, αλλά και για να ανταποκριθούμε στον μεγάλο αγώνα που πρέπει και σήμερα να δώσουμε για την ελευθερία μας. «Μέσα σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, με ειρηνικά μέσα και με όπλο μας το διεθνές δίκαιο και την ευφυή διπλωματία, απέναντι στην τουρκική κατοχή», τόνισε.
Σήμερα που επιδιώκουμε και συνεχώς επιζητούμε την απελευθέρωση και την επανένωση της μοιρασμένης πατρίδας μας, διεξάγοντας ταυτόχρονα και έναν αγώνα εθνικής επιβίωσης, είναι απολύτως επιτακτική η ανάγκη να αφουγκραστούμε τα μηνύματα των αγωνιστών του 1821 και του 1955. Να προχωρήσουμε ενωμένοι σε δρόμο που οδηγεί στη σωτηρία της πατρίδας αυτής που την ελευθερώσαμε με τον αγώνα του 1955-’59, σημείωσε, επίσης, ο κ. Προδρόμου.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις