Δεν είναι υπερβολή ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας, ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου στην εκδήλωση «Η ώρα της Γης» στο Προεδρικό μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΤΠ, η κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι η πρόληψη της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθοριστικής σημασίας είναι η υλοποίηση των στόχων της ΕΕ για το 2020 και το 2030, ώστε να μετατραπεί σε μια οικονομία υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, προειδοποιεί ότι αν η θερμοκρασία αυξηθεί άνω του 1,5 βαθμού Κελσίου, η απώλεια της φύσης θα είναι μη αναστρέψιμη. «Η περιοχή μας, δηλαδή η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου είναι η πιο ευάλωτη περιοχή του πλανήτη στις κλιματικές αλλαγές και η Κύπρος αποτελεί την μόνη Ευρωπαϊκή χώρα της περιοχής».
Ο ευρωπαϊκός Νότος είναι ίσως η μοναδική περιοχή της Ευρώπης που θα αντιμετωπίσει μόνο αρνητικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε η Επίτροπος λέγοντας ότι η κλιματική αλλαγή εκδηλώνεται με ιδιαίτερα απειλητικό τρόπο στην περιοχή και τα φαινόμενα αναμένεται να οξυνθούν σύμφωνα με ισχυρές προβλέψεις από τα κλιματικά μοντέλα τα οποία, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, παρουσιάζουν ακραίες κλιματολογικές πιέσεις για την περιοχή, στην οποία ζουν πάνω από 350 εκατομμύρια κάτοικοι.
«Τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών είναι ήδη ορατά: ακραία καιρικά φαινόμενα (πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες), αύξηση μέσης θερμοκρασίας και μείωση βροχόπτωσης. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πλανήτη και τη ζωή του ανθρώπου πάνω σε αυτόν και για πρώτη φορά φαίνεται ένα «περιβαλλοντικό» πρόβλημα να απειλεί το φυσικό θεμέλιο των κοινωνιών μας αφού πέραν των όσων αναφέρθηκαν οδηγεί και σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών».
Ο μετριασμός των αναμενόμενων επιπτώσεων στην Κύπρο είναι εφικτός, δήλωσε η κ. Παναγιώτου, εφόσον ληφθούν έγκαιρα μέτρα προσαρμογής στις μεταβολές του κλίματος.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί το σύμπτωμα ενός λανθασμένου, σπάταλου αναπτυξιακού, μη βιώσιμου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, συνέχισε η κ. Παναγιώτου λέγοντας ότι η λύση βρίσκεται στην επαναξιολόγηση του μοντέλου αυτού και σε έναν επανακαθορισμό των εννοιών της ευημερίας και της περιβαλλοντικής και διαγενεακής δικαιοσύνης.
«Υπάρχει ανάγκη για άμεση στροφή των οικονομιών προς μια βιώσιμη κατεύθυνση, μια στροφή που θα οδηγεί ταυτόχρονα στην έξοδο από τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση, δημιουργώντας νέες πράσινες θέσεις εργασίας».
Οι αποφάσεις πέρα από πολιτικές σε επίπεδο κρατών είναι και προσωπικές και εκφράζονται μέσα από την αλλαγή στις συνήθειες, την πράσινη κατανάλωση και το πράσινο επιχειρείν, στη βάση της αειφόρου ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, πρόσθεσε.
«Είμαστε κομμάτι της φύσης κι όμως , απομακρυνόμαστε από αυτήν και την «πληγώνουμε» καθημερινά με τον τρόπο ζωής μας. Πληγώνουμε δηλαδή τον ίδιο μας τον εαυτό».
Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία, ανέφερε η Ιωάννα Παναγιώτου λέγοντας ότι «η γενιά μας είναι ίσως η τελευταία γενιά που μπορεί να σώσει τον πλανήτη. Ας εκμεταλλευτούμε την κάθε μέρα, μέσα από απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας».
Μαζί μπορούμε να συνδεθούμε και πάλι με τη φύση και να βρούμε τους τρόπους να κάνουμε πράξη την αγάπη μας για την ίδια τη ζωή, κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις