ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήθος κόσμου και πολλαπλά μηνύματα στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για το Συνεργατισμό

Πλήθος κόσμου και πολλαπλά μηνύματα στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για το Συνεργατισμό

Ηχηρό μήνυμα θέλησαν να στείλουν οι πολίτες που έδωσαν μαζικά το παρόν τους στην πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσαν πέραν των είκοσι οργανώσεων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, με αφορμή τα όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα της διερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού αλλά και την διαδικασία αποξένωσης των περιουσιακών του στοιχείων που ανήκαν σε οργανώσεις και κοινότητες.


Η πορεία ξεκίνησε από το Μέγαρο της ΠΑΣΥΔΥ και κατέληξε στο Προεδρικό, όπου έγινε συμβολικό άναμμα κεριών. Με συνθήματα και πανό που ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων αλλά και την αναβίωση του Συνεργατικού κινήματος, οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τον οριστικό τερματισμό λειτουργίας ενός θεσμού που για πέραν από ένα αιώνα υπήρξε συνυφασμένος με την κυπριακή κοινωνία και οικονομία.
Η διαμαρτυρία ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της ειρηνική, ωστόσο δεν έλειψαν οι στιγμές όπου ανέβηκαν οι τόνοι, με γιουχαΐσματα και ξεσπάσματα διαδηλωτών, κυρίως σε αναφορές που γίνονταν στις ομιλίες των οργανωτών σε κρατικούς αξιωματούχους.

 «Απόψε στέλνουμε το ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα ότι η κοινωνία των πολιτών αντιδρά και δε συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών που ευθύνονται για την κατάρρευση του Συνεργατισμού», ανέφερε ό Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους στον χαιρετισμό του εκ μέρους των διοργανωτών.

«Ζητούμε επιτακτικά από την Κυβέρνηση την άμεση προώθηση των ενδεδειγμένων διαδικασιών για απόδοση πολιτικών, αστικών, αλλά και ποινικών ευθυνών σε όσους/-ες αποδεδειγμένα συνέβαλαν διαχρονικά με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, στη διάλυση του Συνεργατισμού», είπε.

Ζήτησε ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατόν να σταματήσει αμέσως, "τις διαδικασίες ξεπουλήματος των περιουσιακών στοιχείων όλων των Συνεργατικών Ιδρυμάτων και να εξεύρει τρόπους για επιστροφή αυτών των περιουσιακών στοιχείων στους δικαιούχους τους, στις χιλιάδες δηλαδή των μελών των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων".


Ανέφερε επίσης ότι αναμένουν από όλους τους αρμόδιους φορείς να υποβοηθήσουν τις προσπάθειες που έχουν ήδη ξεκινήσει,  για αναβίωση της ιδέας του υγιούς Συνεργατισμού.

«Αυτό είναι ένα διπλό ηθικό χρέος οφειλόμενο αφενός σε όλους αυτούς που οικοδόμησαν την ιδέα του Συνεργατισμού, σε πέτρινα χρόνια και αφετέρου στις επόμενες γενιές, στις οποίες ανήκει το μέλλον αυτού του τόπου», σημείωσε.

Ο κ. Σωκράτους ανέφερε επίσης ότι κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα θα μετατρέπονταν από ιδρύματα αλληλεγγύης και εξυπηρέτησης των πολιτών, σε χώρους εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων και ότι καθόλα εύρωστα και υγιή Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, με σχεδόν μηδενικό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα οδηγούνταν με αριστοτεχνικό τρόπο σε θνησιγενείς συγχωνεύσεις, απότοκο των οποίων θα ήταν, με μαθηματική ακρίβεια, η κατάρρευση και το ξεπούλημα.


Αναφερόμενος στο ιστορικό του Συνεργατισμού στην Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας είπε ότι πριν από 110 χρόνια το 1909 οι Αγρότες μαζί με τους δασκάλους άναψαν την δάδα του Συνεργατισμού, ιδρύοντας τη «Χωρική Τράπεζα Λευκονοίκου».

«Οι αγρότες, οι εκπαιδευτικοί, οι εργάτες, οι διανοούμενοι και γενικά ο απλός εργαζόμενος σε κάθε γωνιά της Κύπρου αγκάλιασαν την συνεργατιστική ιδέα και στη βάση της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας άρχισαν να ιδρύουν Συνεργατικά Ιδρύματα προς όφελος των απλών ανθρώπων και κατά της τοκογλυφίας και της εκμετάλλευσης», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο   Συνεργατισμός όλα αυτά τα χρόνια προσέφερε τα μέγιστα τόσο στην οικονομία της Κύπρου όσο και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, βοηθώντας τον να αποκατασταθεί οικογενειακά, επαγγελματικά, να μορφώσει τα παιδιά του και γενικά να ζει με αξιοπρέπεια, αλλά και με συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις του, πιστωτικές και άλλες.


«Η άνθιση του υγιούς Συνεργατισμού στην Κύπρο, πλήγηκε ανεπανόρθωτα τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Σε μια περίοδο, που και πάλι πρώτιστο μέλημα των απλών ανθρώπων σε όλη την Κύπρο ήταν η διαφύλαξη και η συνέχιση της ιδέας του Συνεργατισμού, με ταυτόχρονη βελτίωση και εξυγίανση των δομών και των διαδικασιών του εκεί και όπου αποδεδειγμένα χρειαζόταν», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε μια προσπάθεια να συνεχίσει ο Συνεργατισμός τον κοινωνικό του ρόλο, συναίνεσαν στις θεσμικές, λειτουργικές και άλλες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν προκειμένου η όλη ιδέα και προσπάθεια, όχι απλώς να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί, αφού η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, όπως μετεξελίχθηκε, θα αποτελούσε το μοναδικό αμιγώς κυπριακό τραπεζικό ίδρυμα.


«Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονταν από τις αρμόδιες αρχές και τη διεύθυνση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για ανάκαμψη και θετικούς δείκτες στην όλη προσπάθεια, ύπουλα και μεθοδικά, μετά από σωρεία σκανδάλων, λανθασμένων αποφάσεων αλλά και διαφθοράς η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και μαζί της όλα τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα οδηγήθηκαν στην οριστική κατάρρευση και στο κλείσιμο», σημείωσε.

Είπε ακόμα ότι ακόμη πιο τραγική εξέλιξη, αποτελεί χωρίς αμφιβολία, όχι απλώς η υφαρπαγή της περιουσίας όλων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων αλλά και η διαδικασία αποξένωσής, εκποίησης και ξεπουλήματος της. Μιας περιουσίας που ανήκει αποκλειστικά στα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και επιβάλλεται να εξευρεθεί, σε πρώτο στάδιο, ο τρόπος ώστε αυτή να επιστρέψει στους κατόχους της.

Ο κ. Χάμπας σημείωσε ότι το κλείσιμο του Συνεργατισμού στην Κύπρο, σηματοδοτεί τον τερματισμό και την κατάρρευση της υγιούς συνεργατιστικής ιδέας στην Κύπρο που λειτούργησε, αναμφισβήτητα, προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών.

«Αποτελεί καθήκον μας να ανασηκώσουμε τη σκυτάλη του υγιούς Συνεργατισμού και να την παραδώσουμε ατόφια στα παιδιά μας για να την διαχειριστούν, καλύτερα σίγουρα, από εμάς προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης την απαίτηση να αξιοποιηθούν όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατου Πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής και επιτέλους, να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι όσοι έχουν αποδεδειγμένα ευθύνες διαχρονικά στο άδικο κλείσιμο του Συνεργατισμού.


Σε υπόμνημα τους προς τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη οι αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η  Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), οι Σύνδεσμοι Συνταξιούχων του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα και ειδικότερα ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δασκάλων, ο Σύνδεσμος Αφυπηρετησάντων Λειτουργών Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΑΛΜΕΚ), ο Σύνδεσμος Απόστρατων Κυπριακού Στρατού, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΕΠΟΠΑΗ (ΟΗΟ ΣΕΚ), ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ, η ΠΕΟ, το Κίνημα κατά των Εκποιήσεων, η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, η ΠΟΦΕΝ και η ΠΣΕΜ, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία, αλλά και την αγανάκτησή τους για την μεθοδευμένη κατάρρευση του Συνεργατισμού και το κλείσιμό του, με όλα τα τραγικά επακόλουθα για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.

Οι πιο πάνω Οργανισμοί/Φορείς, καθώς και η Κοινωνία των Πολιτών, απαιτούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση:

Την αξιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό και την ενεργοποίηση όλων εκείνων των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην απόδοση ευθυνών (πολιτικών, αστικών, ποινικών) διαχρονικά σε όσους/-ες αποδεδειγμένα σχετίζονται με την κατάρρευση του Συνεργατισμού, με παραδειγματική τιμωρία τους.

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τερματισμό των διαδικασιών αποξένωσης της περιουσίας του Συνεργατισμού και της εξεύρεσης τρόπου, προκειμένου αυτές να αποδοθούν, συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων, των αποθηκών, των συσκευαστηρίων, των εργοστασίων, των οικοπέδων, στους νόμιμους δικαιούχους τους, που δεν είναι άλλοι από τα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Την έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας για αναβίωση της ιδέας υγιούς Συνεργατισμού στην Κύπρο, μιας ιδέας που ο απλός κόσμος στήριξε για δεκαετίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, υπό το σύνθημα «Ο καθένας για όλους και όλοι για τον καθένα».
Οι Οργανώσεις και οι Φορείς, που αποτελούν την ομάδα που έχει συσταθεί για προώθηση των πιο πάνω αιτημάτων, θα βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για αξιολόγηση των εξελίξεων και ανάληψη νέων πολύ δυναμικότερων, αν χρειαστεί, πρωτοβουλιών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top