Σε εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις αναφορικά με το Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για αποναρκοθέτηση περιοχών που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες τον περασμένο Φεβρουάριο, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου να λέει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει την εφαρμογή του μέτρου.
Το συγκεκριμένο μέτρο ήταν μεταξύ των ΜΟΕ που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στις 26 Φεβρουαρίου για εκκαθάριση 9 περιοχών που πιθανόν να είναι επικίνδυνες και στις δύο πλευρές του νησιού, με στόχο να καταστεί η Κύπρος ελεύθερη από νάρκες.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην Κύπρο υπάρχουν συνολικά 47 περιοχές που εικάζεται ότι είναι επικίνδυνες λόγω της παρουσίας ναρκών ή εκρηκτικών υπολειμμάτων πολέμου, σε μια έκταση γης περίπου 1,7 εκ. τετραγωνικών μέτρων.
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα κατά των Ναρκών, στις 4 Απριλίου, ο Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση προς όλα τα κράτη να στηρίξουν πολιτικά και οικονομικά τις δράσεις αποναρκοθέτησης.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι όσον αφορά την υλοποίηση του ΜΟΕ για τα ναρκοπέδια «γίνονται οι διαβουλεύσεις από τους αρμόδιους φορείς ανάμεσα στις δύο πλευρές και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συνεργασία». Συνέχισε, λέγοντας ότι «στην τελευταία συνάντηση έγινε μια συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία περιμένουμε να εφαρμοστεί». Είναι μια θετική εξέλιξη, πρόσθεσε, ανέφερε ωστόσο ότι «όσο υπάρχει στρατός κατοχής στην Κύπρο, πλήρης εξομάλυνση δεν μπορεί να υπάρξει».
Παρατήρησε επίσης ότι ο χειρισμός τέτοιων θεμάτων δεν είναι εύκολος, καθώς ακόμη και όταν υπάρχει καλή βούληση από την άλλη πλευρά, αρκετές φορές το θέμα προσκρούει στην παρουσία του τουρκικού στρατού.
Ερωτηθείς για την ευρύτερη κατάσταση στην Κύπρο, όσον αφορά και άλλα πιθανά ναρκοπέδια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε ότι πρώτα θα πρέπει να προχωρήσουν οι εργασίες στις περιοχές που έχουν εντοπιστεί και συμφωνηθεί.
Για την 4η Απριλίου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «την Κυπριακή Δημοκρατία σίγουρα την αφορά ιδιαίτερα μια τέτοια συμβολική ημέρα, όπως είναι η Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών» με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στην εξάλειψη των ναρκών. «Ήδη από τη δική μας πλευρά έχουν αφαιρεθεί οι νάρκες κατά προσωπικού, που είναι και η χειρότερη μορφή χρήσης των ναρκών» κατέληξε.
Τα στοιχεία της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση των Ναρκών στην Κύπρο, μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, αναφέρουν ότι από τον Αύγουστο του 2016 δόθηκε προς εκκαθάριση μια έκταση 199.783 τετραγωνικών μέτρων στα κατεχόμενα, με στόχο να διευκολυνθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, γεωργικές και άλλες δραστηριότητες.
Παράλληλα αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν 7 αντιαρματικές νάρκες ενώ απομακρύνθηκαν 6 βλήματα όλμων. Όσον αφορά τη νεκρή ζώνη, σημειώνεται ότι δόθηκε προς εκκαθάριση γη έκτασης 121.891 τετραγωνικών μέτρων και απομακρύνθηκαν μη εκραγέντα πυρομαχικά, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ασφάλειας των δραστηριοτήτων της ειρηνευτικής δύναμης και ενθάρρυνσης ΜΟΕ και γεωργικών δραστηριοτήτων.
Επίσης, αναφέρεται ότι υποστηρίζονται και οι δραστηριότητες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) μέσω της απομάκρυνσης μη εκραγέντων πυρομαχικών, της υποστήριξης στο πεδίο δράσης, αλλά και της παροχής τεχνικών συμβουλών ώστε να διεξάγονται με ασφάλεια οι δραστηριότητες της ΔΕΑ, προωθώντας τη συμφιλίωση μεταξύ των κοινοτήτων.
Τέλος, αναφέρεται ότι παρέχεται εκπαίδευση στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ για θέματα ασφάλειας του προσωπικού και για διευκόλυνση των επιχειρήσεων σε περιοχές στις οποίες μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν νάρκες.
Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ
Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και να μην φοβούνται το επόμενο βήμα τους, αναφέρει από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του για τη σημασία της αποναρκοθέτησης.
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα κατά των Ναρκών, ο κ. Γκουτέρες λέει ότι η εκκαθάριση των ναρκοπεδίων δημιουργεί ασφαλές έδαφος, πάνω στο οποίο μπορούν να οικοδομηθούν σπίτια, ενώ η αποναρκοθέτηση «ανοίγει στους ανθρώπους και στις κοινότητες νέους ορίζοντες και δίνει ελπίδα».
Για πάνω από 20 χρόνια, συνεχίζει ο ΓΓ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προσφέρει βοήθεια σε χώρες ώστε να απελευθερωθούν από την απειλή ναρκών, εκρηκτικών υπολειμμάτων και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.
Αναφέρει παράλληλα ότι τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν φέτος μια νέα στρατηγική, με το όνομα «Ασφαλές Πεδίο», με στόχο την μετατροπή ναρκοπεδίων σε χώρους παιχνιδιού και την άντληση πόρων για τα θύματα αλλά και τους επιζώντες ενόπλων συρράξεων.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση προς όλα τα κράτη να στηρίξουν πολιτικά και οικονομικά τις δράσεις αποναρκοθέτησης και ζητά από όσες χώρες δεν το έχουν πράξει ήδη, να συμβληθούν χωρίς καθυστέρηση με τη Σύμβαση για την Απαγόρευση της Χρήσης, Αποθήκευσης, Παραγωγής και Μεταφοράς των Ναρκών κατά Προσωπικού, τη Σύμβαση για Ορισμένα Συμβατικά Όπλα και τα σχετικά πρωτόκολλα, καθώς και τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς.
Καταληκτικά, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποτίει φόρο τιμής στην Υπηρεσία Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ και στο προσωπικό της που επιδεικνύει ιδιαίτερη γενναιότητα για να συνεχιστεί αυτή η ζωτική, όπως λέει, εργασία, βήμα βήμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις