Την έντονη ανησυχία του γύρω από σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού και συγκεκριμένα για την αύξηση του δημόσιου χρέους, τα συμπεράσματα της έκθεσης ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις "χρυσές βίζες" και τις προθέσεις των Αμερικανών, σε μια πιθανή άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στη χώρα μας.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο περιοδείας του στη Λεμεσό, ο κ.Κυπριανού ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών όπως ενημερώσει για τα όσα διαμείφθηκαν κατά την επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αναφορές για ενδεχόμενο μετατροπής της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο για την ειρήνη και την ασφάλεια.
"Αντιλαμβάνομαι ότι είναι έξω από τα πλαίσια της ΕΕ που γίνονται αυτές οι συζητήσεις και διερωτώμαι ειλικρινά με ποιους συζητούμε γι αυτό το ενδεχόμενο", είπε και σημείωσε ότι "εμείς θέλουμε η Κύπρος να μετατραπεί σε γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης, της ΕΕ και των χωρών της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής κ.ο.κ, αλλά και γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής".
Αλίμονο, συνέχισε, εάν επιδιώξουμε το ρόλο ενός "προκεχωρημένου φυλακίου, είτε των ΗΠΑ, είτε του ΝΑΤΟ" και υπέδειξε πως "κάτι τέτοιο θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες σε βάρος της Κύπρου γι αυτό θα θέλαμε να ξέρουμε περισσότερα γι αυτό το θέμα".
Διερωτήθηκε ακόμη αν θα πρέπει να πανηγυρίζουμε επειδή αναφέρθηκε πως θα αρθεί το εμπάργκο αγοράς όπλων από τις ΗΠΑ, αλλά και "ποια είναι τα ανταλλάγματα τα οποία δίνουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία για να άρουν το εμπάργκο της πώλησης όπλων;"
"Tο πρόβλημα μας είναι να δούμε πώς επιλύεται το Κυπριακό για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε έναν παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο που διαθέτουμε και σε συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες και την ΕΕ, στην οποίαν είμαστε μέλος, να προωθήσουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας", είπε.
Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, ο κ.Κυπριανού εξέφρασε την έντονη ανησυχία του κόμματος του για την αύξηση 15% που καταγράφεται από το 2017 στο 2018 "κάτι που σημαίνει ότι έχουμε επιβαρύνει τον κάθε Κύπριο πολίτη, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ".
"Το δημόσιο χρέος ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ και ο καθένας μπορεί να συνειδητοποιήσει πόσο και πώς υποθηκεύουμε το μέλλον μας με αυτό το δημόσιο χρέος, ενώ η Κυβέρνηση θριαμβολογούσε προηγουμένως γι αυτά τα πράγματα", συμπλήρωσε.
Σε σχέση με την έκθεση της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα των διαβατηρίων, είπε πως "ακόμα μια φορά μας στέλνουν έναν μήνυμα, το οποίο πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας".
"Το καθετί όταν τυγχάνει κατάχρησης αντιμετωπίζει δυσκολίες και προβλήματα και ενδεχομένως να μας επιβληθούν και περιορισμοί, που θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία", είπε ο κ. Κυπριανού και υπενθύμισε ότι "τουλάχιστον σε δυο περιπτώσεις, άνθρωποι στους οποίους έχουμε δώσει κυπριακό διαβατήριο, βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες στη χώρα τους, ο ένας στην Κένυα και ο άλλος στο Λίβανο".
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, θα πρέπει η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι και δεν γίνεται κατάχρηση από κανέναν αυτού του μέτρου, "το οποίο για ένα διάστημα ήταν σωτήριο για την κυπριακή οικονομία".
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις