Ανεξάρτητα από την πολύ καλή εικόνα που παρουσιάζει φέτος η ροή νερού στα φράγματα, οι στατιστικές και οι προγνώσεις λένε πως στα επόμενα χρόνια οι διαθέσιμες ποσότητες νερού θα μειώνονται συνεχώς, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών.
Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που οργάνωσε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού και με τίτλο "Νερό - Διαχείριση και Προστασία", ο κ.Καδής είπε πως ο σημερινός εορτασμός έχει ιδιαίτερα ξεχωριστή σημασία, αφού η χώρα μας ταλαιπωρείται από συχνές περιόδους ανομβρίας.
Δυστυχώς, σημείωσε, παρά τη σημερινή θετική εικόνα από τις βροχοπτώσεις, οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες και προδιαγράφουν περαιτέρω μείωση της βροχόπτωσης με παράλληλη αύξηση των αναγκών, ενώ διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο του και η Κυβέρνηση θέτουν το υδατικό ψηλά στις προτεραιότητες τους, "ώστε κάθε πολίτης και επισκέπτης αυτού του τόπου να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε καλής ποιότητας νερό".
Η προσπάθεια για δημιουργία σημαντικής υποδομής με σκοπό τη συλλογή και ορθολογική αξιοποίηση του νερού είναι διαρκής και διαχρονική, είπε ο Κώστας Καδής, ενώ υπέδειξε ότι το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία υιοθέτησης μιας νέας στρατηγικής η οποία αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τις επόμενες μέρες.
Η αναθεωρημένη αυτή στρατηγική, συνέχισε, αναγνωρίζει την ανάγκη για οικονομική βιωσιμότητα, στοχεύει στη δίκαιη πρόσβαση στους υδάτινους πόρους και προωθεί τη διαχείριση της ζήτησης με τρόπους που να διασφαλίζει παράλληλα την ποιότητα του νερού και του περιβάλλοντος. Τα μέτρα που θα ληφθούν στο πλαίσιο αυτό, θα είναι άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, με χρονικό ορίζοντα το 2030, συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Γεωργίας διαμήνυσε πως όλα αυτά δεν έχουν καμία αξία χωρίς την ευαισθητοποίηση και υπεύθυνη στάση των ίδιων των πολιτών, αλλά και χωρίς τη συνεργασία και τη συνεχή προσπάθεια των οργανισμών που διαχειρίζονται το νερό.
Υπογράμμισε ακόμη τον καθοριστικό ρόλο των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας, των Συμβουλίων Αποχέτευσης και των Τοπικών Αρχών και εξέφρασε την προσδοκία του σε συνέχιση και περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας.
Είπε, επίσης, πως εκδηλώσεις όπως η σημερινή, βοηθούν όλους να κατανοήσουν ότι το νερό είναι κοινή περιουσία των σημερινών και πολύτιμη κληρονομιά των μελλοντικών γενιών και ότι η ασφαλής πρόσβαση σε αυτό είναι πανανθρώπινο δικαίωμα.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΣΥΛ, Έπαρχος Λεμεσού Μάριος Αλεξάνδρου, διαβεβαίωσε σε χαιρετισμό του ότι το Συμβούλιο θα συνεχίσει με προσήλωση, σθένος και αφοσίωση την προσπάθεια για παροχή ικανοποιητικής ποιότητας και ποσότητας νερού για κάλυψη των οικιακών και εμποροβιομηχανικών αναγκών των καταναλωτών.
Ανέφερε ακόμη πως η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Νερού, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο 5,000 άτομα για να ενημερωθούν για την αξία του νερού στην Κύπρο.
Ο κ.Αλεξάνδρου σημείωσε ότι, το αίσθημα χαράς για τις ικανοποιητικές ποσότητες νερού στα φράγματα μας, συνοδεύεται και από μεγάλο αίσθημα ευθύνης, καθώς "εναπόκειται σε όλους εμάς να αξιοποιήσουμε σωστά αυτά τα θετικά ποσοστά, με τη σωστή διαχείριση και μέγιστη προστασία των αποθεμάτων".
Συνολικά 12 ομιλητές ανέλυσαν το θέμα της εκδήλωσης, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν και για τις πρακτικές διαχείρισης του νερού που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.
Παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία σχετικά με την πρόοδο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει το ΣΥΛ, ενώ βραβεύτηκαν οι νικητές Παγκύπριου Διαγωνισμού Φωτογραφίας που οργάνωσε το Συμβούλιο σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου Τμήμα Λεμεσού).
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις