Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών παραπέμφθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι 2 προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν την Παρασκευή (15/3) προς τροποποίηση της νομοθεσίας για το Πόθεν Έσχες του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των Βουλευτών και μια πρόταση νόμου για τις ερευνητικές επιτροπές.
Η μία εκ των δύο προτάσεων νόμου κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση σκοπό έχει να καθοριστεί ότι οι υπόχρεοι, βάσει της νομοθεσίας για δήλωση και έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων θα περιλαμβάνουν στη δήλωση τους κατάσταση χρεών και περαιτέρω λεπτομέρειες όσον αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η δεύτερη πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη και έχει σκοπό να συμπεριλάβει πρόνοια στο ειδικό έντυπο για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων δήλωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της κατάστασης δανείων στα οποία είναι εγγυητές τα ελεγχόμενα από τον νόμο πρόσωπα.
Η 3η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και σύμφωνα με την αιτιολόγηση της, με αυτή σκοπείται η τροποποίηση των περί ερευνητικών επιτροπών νόμου, ώστε σε περίπτωση που τα ευρήματα έρευνας της ερευνητικής επιτροπής και στο πόρισμα της καταγράφεται στην έκθεση καταλογίζονται ευθύνες σε Υπουργό, δημόσιο υπάλληλο, ή πρόσωπο που εργοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ή στη Δημόσια Υπηρεσία, με τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, το διορίζον όργανο υποχρεούται να προχωρήσει στην παύση του προσώπου αυτού.
Όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων προαναγγέλλοντας την κατάθεση των προτάσεων νόμου, αυτές κατατέθηκαν λόγω και των τελευταίων γεγονότων που σχετίζονται με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα κόκκινα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων οι δύο προτάσεις νόμου στοχεύουν να προλάβουν την επικείμενη εκ νέου κατάθεση των περιουσιακών στοιχείων των Βουλευτών καθώς, υποχρεούνται να επαναλάβουν τη δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων ανά τριετία από το χρόνο που ανέλαβαν τα καθήκοντα τους.
Σύμφωνα με τον βασικό νόμο ο Πρόεδρος, κάθε υπουργός και κάθε βουλευτής έχουν υποχρέωση να καταθέτουν μέσα σε τρεις μήνες από την ανάληψη του αξιώματός τους και ανά τριετία από το χρόνο που ανέλαβαν και καθ’ όσο χρόνο κατέχουν το αξίωμα τους, δήλωση στην υπό τον νόμο καθοριζόμενη επιτροπή.
Για τους Βουλευτές είναι Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ως πρόεδρο, δύο τακτικά μέλη και δύο αναπληρωματικά μέλη, τα οποία ορίζει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις