Εντονη δυσαρέσκεια και απαρέσκεια, εξέφρασε εκ μέρους της Επιτροπής Οικονομικών και του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγγελος Βότσης, γιατί οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών δεν κατατίθενται έγκαιρα όπως η νομοθεσία ορίζει για να μπορούν οι βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα να διεξέλθουν τη συζήτηση των προϋπολογισμών αυτών με τη δέουσα επιμέλεια.
Όπως ανέφερε, η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη συζήτηση και θα οδηγηθούν οι προϋπολογισμοί την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια.
Είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα απευθύνει επιστολή στην Κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα εκφράζει τη διαμαρτυρία της Βουλής για το θέμα αυτό.
Ο κ. Βότσης έστειλε σαφές μήνυμα ότι αν οι προϋπολογισμοί δεν κατατίθενται στον χρόνο που προβλέπει η νομοθεσία δεν θα γίνεται η συζήτηση και η ψήφισή τους, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.
Για τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ ανέφερε ότι υπάρχει δέσμευση ότι θα ολοκληρωθεί η συζήτηση των σημαντικών θεμάτων που αφορούν τη στελέχωση του οργανισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του ΡΙΚ και πρέπει να βρεθεί λύση σε αυτό.
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων Κύπρου έκανε λόγο για δύο πολύ σοβαρά θέματα. Το πρώτο αφορά την εξέλιξη του λιμανιού της Λάρνακας, το οποίο έχει αυξήσει σημαντικά την επίδοση και τα έσοδά του, και το δεύτερο το λιμάνι Βασιλικού, όπου, όπως είπε, ενώ η προσπάθεια ήταν να επενδύσει το κράτος στο λιμάνι, τώρα λόγω της αύξησης του χερσαίου χώρου που έχει αγοράσει η Αρχή στην περιοχή, υπάρχει δυνατότητα για διπλασιασμό των κρηπιδωμάτων που μπορούν να κτιστούν, με αποτέλεσμα η δαπάνη να ξεπερνά τα €200 εκ., οπότε η Κυβέρνηση αποφάσισε να στραφεί στη μέθοδο του BOT για εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων στη διαχείριση του λιμανιού.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, είπε πως 80% των διαμεσολαβήσεων του Επιτρόπου έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο κ. Βότσης είπε πως έχουν περιοριστεί κάποια αιτήματα για διευθετήσεις λόγω της αναμονής για το «Εστία» και πως οι περιπτώσεις εκείνες των δανειοληπτών που ενδεχομένως να αποκλειστούν από το Σχέδιο γιατί θα έχουν κριθεί μη βιώσιμοι, θα μπορούν να υποβάλουν παράπονο στον Επίτροπο.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, αναφερόμενος στο θέμα των προϋπολογισμό των ημικρατικών οργανισμών, είπε ότι η αργοπορία που σημειώνεται εκ μέρους της κυβέρνησης για κατάθεση και συζήτηση των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών, τελικά προκαλεί πρόβλημα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που θέλει να ασκήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια της συζήτησης των συγκεκριμένων προϋπολογισμών.
Τέθηκαν πολλά ερωτήματα τα οποία αναμένουμε να απαντηθούν γραπτώς πριν από την Παρασκευή που θα πρέπει να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί, είπε. Αυτό που γίνεται εκ μέρους της κυβέρνησης είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο και εκ των πραγμάτων κουτσουρεύει τη δυνατότητα για κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση το κάνει με στόχο να αποφύγει τον έλεγχο αλλά εμείς «ως ΑΚΕΛ, αν δεν έχουμε την απαραίτητη πληροφόρηση μέχρι την Παρασκευή στην ολομέλεια, δεν απαντηθούν καίρια και σημαντικά ερωτήματα που έχουν τεθεί από πολλά κόμματα, δεν θα δεχθούμε να συζητηθούν και να ψηφιστούν αυτοί οι προϋπολογισμοί», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.
Για τον προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι με φόντο το μοναδικό εμπορικό λιμάνι της Κύπρου, αυτό της Λεμεσού, τα προβλήματα που σημειώνονται από την ιδιωτικοποίηση είναι πάρα πολύ μεγάλα. Εχουμε επιστολές από το ΚΕΒΕ από τον επιχειρηματικό κόσμο, από επηρεαζόμενους, ότι οι ταρίφες στο Λιμάνι Λεμεσού αυξάνονται επικίνδυνα και επιβαρύνουν τις εξαγωγές. Αυτό το γεγονός, είπε, καταρρίπτει τον ισχυρισμό των κυβερνώντων όταν ήθελαν και πέτυχαν να ιδιωτικοποιήσουν το Λιμάνι της Λεμεσού. Εχουμε σοβαρότατη αύξηση στις ταρίφες. Δεύτερο, η κίνηση στο λιμάνι Λεμεσού εξ’ αιτίας προβλημάτων και οι ακριβές χρεώσεις υπηρεσιών από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το λιμάνι, έχει σπρώξει κίνηση στο λιμάνι της Λάρνακας, το οποίο είναι πιο μικρό από το λιμάνι της Λεμεσού και καλείται να ανταποκριθεί πλέον σε μεγαλύτερες ανάγκες που έχουν αυξηθεί κιόλας εξαιτίας των ευρύτερων ενεργειακών εξελίξεων που σημειώνονται στην περιοχή μας.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε επίσης ότι αυθαίρετα η κυβέρνηση ήρθε να περικόψει επιδόματα βάρδιας και υπερωριών με αποτέλεσμα το λιμάνι της Λάρνακας να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που σημειώνονται. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι διαφεύγουν τα κέρδη για την Αρχή Λιμένων και κατ’ επέκταση για το κράτος, δεύτερο, αυτό σημαίνει ότι το Λιμάνι Λάρνακας είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με το λιμάνι Λεμεσού που έχει ιδιωτικοποιηθεί.
Χαρακτήρισε οξύμωρο το σχήμα "οι κυβερνώντες που είναι οι θιασώτες της ελεύθερης οικονομίας και στη βάση αυτής της δογματικής προσέγγισης ήρθαν να ιδιωτικοποιήσουν το λιμάνι Λεμεσού, βάζουν όρους και περιορίζουν τη δραστηριότητα στο λιμάνι Λάρνακας". Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι οι κυβερνώντες δεν ενδιαφέρονται να έχει όφελος το δημόσιο από τη λειτουργία των λιμανιών. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι πώς να διασφαλίσουν τα κέρδη στις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν πάρει το λιμάνι Λεμεσού.
Είπε ότι από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου συνεχίζει να έχει πρόβλημα βιωσιμότητας και για να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός αναγκάστηκε να περικόψει αναπτυξιακά έργα. Εκεί που η ΑΛΚ ήταν κερδοφόρος ημικρατικός οργανισμός με πλεονασματικό προϋπολογισμό, μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, η ΑΛΚ είναι στην ουσία ζημιογόνος οργανισμός, είπε. Σημείωσε ότι αναγκάστηκε να κόψει το κρίσιμο για την οικονομία του τόπου, λιμάνι στο Βασιλικό και λογαριάζει η κυβέρνηση να το δώσει σε ιδιώτες. Εκεί που είναι στρατηγικής σημασίας να ελέγχονται τα λιμάνια, οι κυβερνώντες φροντίζουν να τα δίνουν στους ιδιώτες. Είναι φανερό ότι η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού Λεμεσού έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ΑΛΚ, στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία και για «αυτήν την εγκληματική απόφαση των κυβερνώντων και όσων υποστήριξαν αυτήν την απόφαση στην Βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν».
Αναμένονται επίσης απαντήσεις σε ερωτήματα προς την ΑΛΚ αναφορικά με το πώς κινούνται τα πράγματα σε φορτία, σε εταιρείες που έχουν φύγει, κ.λπ., γιατί όλες οι εξελίξεις καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς που είχαν οι κυβερνώντες για να πετύχουν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, πρόσθεσε.
Για το ΡΙΚ, είπε ο κ. Στεφάνου, η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την κρατική χορηγία σε 2,5 εκ. ευρώ έναντι της απαγόρευσης στο ΡΙΚ να διεκδικεί ισόποση διαφήμιση σημαίνει ότι με ένα έμμεσο πλην σαφή τρόπο, "οι κυβερνώντες έρχονται να επιχορηγήσουν ή να δώσουν τη δυνατότητα σε ιδιωτικά ΜΜΕ να αυξήσουν τη διαφήμισή τους". Αυτό, πρόσθεσε, "έχει να κάνει μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνώντες για να έχουν την κάλυψη ΜΜΕ και σε διορισμούς που έκαναν και με προσεγγίσεις που κάνουν και άλλες πολιτικές και αυτό την ίδια ώρα με την αύξηση της κρατικής χορηγίας, η δική μας πεποίθηση είναι ότι αυξάνεται ο έλεγχος της κυβέρνησης πάνω στη δημόσια ραδιοτηλεόραση". Υπάρχουν, είπε ο κ. Στεφάνου, πολλές πληροφορίες και καταγγελίες αλλά καμία αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι υπάρχει ομάδα στο Προεδρικό από διάφορους συμβούλους που έχουν προσληφθεί με χρυσά συμβόλαια που η δουλειά τους είναι να επηρεάζουν, να συζητούν, να πιέζουν ΜΜΕ για να μην προβάλλονται οι ενοχλητικές για την κυβέρνηση πληροφορίες ή να υπερπροβάλλονται πράγματα τα οποία οι κυβερνώντες θέλουν να προβάλουν.
Το δεύτερο θέμα για το ΡΙΚ, είπε, είναι η διευθέτηση του οργανογράμματός του, όπου το ΡΙΚ έχει περίπου 100 κενές μόνιμες θέσεις και το μόνιμο προσωπικό είναι πολύ λιγότερο από το προσωπικό αορίστου χρόνου το οποίο αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα στο εργασιακό του καθεστώς. Ηταν δέσμευση της κυβέρνησης εδώ και καιρό να λύσει αυτά τα προβλήματα, είπε, αλλά ακόμα δεν τα έχει επιλύσει. Ωστόσο ανέφερε ότι το νέο ΔΣ δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα φέρει προτάσεις αναφορικά με τη διευθέτηση αυτών των προβλημάτων στο οργανόγραμμα. Αναμένουμε να δούμε αν θα είναι συνεπής, κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι η Επιτροπή Οικονομικών έλαβε μια πολύ σημαντική απόφαση, ίσως και πρωτοφανή, όπως δεσμεύσει την αντιμισθία των μελών του ΔΣ και το κονδύλι που αφορά τη διερεύνηση των πειθαρχικών ευθυνών των εργοληπτικών εταιρειών, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.
Είναι, είπε, μια πλειάδα από πολύ μεγάλες κυπριακές εργοληπτικές εταιρείες, οι οποίες ομολόγησαν δημόσια και ενώπιον δικαστηρίου ότι "δωροδόκησαν δημόσιους λειτουργούς, δεν καταδικάστηκαν στο δικαστήριο γιατί θεωρήθηκαν μάρτυρες κατηγορίας αλλά έχουν περιπέσει σε σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα".
Οι ποινές, είπε, που μπορεί να επιβάλει το Συμβούλιο είναι από πρόστιμο χιλιάδων ευρώ μέχρι και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας. Και όμως εξετάζεται αυτή η υπόθεση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν ξοδευτεί πέραν των 200 χιλιάδων ευρώ από τον προϋπολογισμό του συμβουλίου σε δικηγορικά έξοδα και αντιμισθία των μελών του συμβουλίου και το μόνο αποτέλεσμα που προέκυψε μέχρι σήμερα είναι ότι βρήκε μια από τις έξι εταιρείες ότι είναι ένοχη βαρύτατων πειθαρχικού αδικήματος αλλά δεν επέβαλε ποινή. Υπάρχει, είπε, κίνδυνος να καταρρεύσει αυτή η απόφαση γιατί έχει αλλάξει η σύνθεση του συμβουλίου Εγγραφής με αποτέλεσμα να αρχίσει η διαδικασία για τις έξι εταιρείες από την αρχή.
Αυτή η ιστορία, είπε, "αποτελεί σκάνδαλο το οποίο υποσκάπτει την έννοια της οποιασδήποτε χρηστής διοίκησης σε αυτήν την χώρα, και καταργεί και τα τελευταία ψήγματα στην αντίληψη του λαού ότι οι ένοχοι αυτού του μεγάλου σκανδάλου θα τύχουν τιμωρίας".
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις