Οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού πρέπει να συνεχισθούν με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και ευσυνειδησία, ανέφερε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα συνειδητοποιήσουν σύντομα το αμοιβαία και μακροπρόθεσμα επωφελές μιας συνολικής λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο.
Σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης «Θυμήσου, η εισβολή εξακολουθεί να υφίσταται», που πραγματοποίησε απόψε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «για 40 ολόκληρα χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής που βύθισε την Κύπρο στο πένθος και μετέτρεψε χιλιάδες οικογένειες σε πρόσφυγες. Η Κύπρος και ο λαός της υποφέρει από την παράνομη στρατιωτική κατοχή, το δράμα των αγνοουμένων, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, τον παράνομο εποικισμό και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της»
Πρόσθεσε πως «οι Κύπριοι πρόσφυγες και μη, είμαστε οι μόνοι σήμερα Ευρωπαίοι πολίτες που δεν απολαμβάνουμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια μας την πατρίδα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Δεν μπορούμε ελεύθερα να διακινηθούμε, να εγκατασταθούμε, να ζήσουμε στο κατεχόμενο μέρος του νησιού μας, να ασκήσουμε τα θρησκευτικά μας δικαιώματα».
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως οφείλουμε να ανησυχούμε έντονα από το γεγονός ότι πέρασαν κιόλας 40 τόσα χρόνια «αφότου η κατεχόμενη Κύπρος σχεδόν νεκρώθηκε από κάθε ελληνική παρουσία. Την ίδια ώρα θα πρέπει η ανησυχία αυτή να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη που θα αναπτερώσει το ηθικό και θα οδηγήσει σε νέες συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες ώστε οι λιγοστοί Έλληνες κάτοικοι, οι εγκλωβισμένοι μας, να βοηθηθούν και να παραμείνουν εκεί συνεχιστές, μαχητές, προασπιστές των δικαίων του λαού μας μέχρι τη συνολική λύση».
Επιπλέον, συνέχισε, «η δική μας γενιά έχει την ευθύνη να μεταλαμπαδεύσει στην επόμενη γενιά την αγάπη για την πατρίδα, τη γνώση για τους κατεχόμενους τόπους μας, την έγνοια και το πάθος της επιστροφής».
Αναφερόμενος στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αυτές «θα πρέπει να συνεχισθούν με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και ευσυνειδησία. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα συνειδητοποιήσουν σύντομα το αμοιβαία και μακροπρόθεσμα επωφελές μιας συνολικής λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο, θα θεμελιώσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην πατρίδα μας και θα συμβάλει στην ευημερία του συνόλου του λαού της».
Μετά από 40 χρόνια, σημείωσε «το καθήκον μας είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν ξέχασε κανείς, ότι κάθε μέρα αντικρίζουμε τον Πενταδάκτυλο και θυμόμαστε ότι η εισβολή έγινε, η κατοχή επακολούθησε και συνεχίζεται, η παραβίαση των δικαιωμάτων μας συνεχίζεται. Είναι η ώρα του προβληματισμού, της αυτοκριτικής και της εγρήγορσης για να κάνουμε αυτό που περνά τουλάχιστον από το δικό μας χέρι ότι μπορούμε να τερματίσουμε την κατοχή το συντομότερο» είπε.
Αφού ανέφερε ότι «είμαστε η γενιά που μεγάλωσε με το Δεν Ξεχνώ, είμαστε η γενιά του ελπίζω και του καρτερώ» ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «θα εργαστούμε για να ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα, να πείσουμε ότι η Κύπρος αξίζει μια ευκαιρία στην ειρήνη, απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής και συρματοπλέγματα, όπου όλοι μας θα απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο αγώνας, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «δεν είναι εύκολος, τα κλειδιά βρίσκονται στις τσέπες άλλου, όμως θα το παλέψουμε στον δρόμο που χάραξε η μαρτυρική Τυλληρία, η ηρωική και πάντα ελεύθερη Καρπασία, η κοσμοπολίτικη Αμμόχωστος, η μοσχομυρισμένη Μόρφου, η γραφική Κερύνεια».
O κ. Χριστοδουλίδης μετέφερε στους παρευρισκόμενους τους «θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επιτυχία» της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του.
Αναφερόμενος στην έκθεση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως αυτή «συνιστά ισχυρό συμβολισμό, αλλά και μήνυμα σθένους, αντοχής και αγώνα για την κατάλυση της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων» που επέφερε η τουρκική εισβολή. Είπε ακόμα ότι οι «εκατόν περίπου εικαστικοί, ποιητές και σκιτσογράφοι και η πλειάδα καταξιωμένων νέων από διάφορους, συμμετέχουν αφιλοκερδώς με πρωτότυπα έργα, αφού τα έσοδα από την πώληση των έργων και του λευκώματος που θα εκδοθεί στη συνέχεια, θα παραχωρηθούν στο Παιδογκολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου».
Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «η έκθεση που είναι πολυμορφική αποτελείται από 40 εικαστικά έργα, 40 σκίτσα και 40 ποιήματα Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών, οι οποίοι δημιούργησαν με αφορμή την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή».
Πρόσθεσε ότι η έκθεση αποτελεί «παρακαταθήκη μνήμης και τιμής, η οποία πέραν από την υπόμνηση των γεγονότων και των συνεπειών του 1974, στόχο έχει να οδηγήσει τον θεατή στην υιοθέτηση στάσης διεκδίκησης των δικαίων του, μέσα από δρόμους ειρήνης. Είναι χρέος όλων, οι εμπειρίες του πολέμου να γίνουν όπλο για την ειρήνη, για να μην ζήσει καμία άλλη γενιά τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής της μισής μας πατρίδας».
Αφού ανέφερε ότι τα συναισθήματα όλων «γίνονται εντονότερα αφού οι συνέπειες της εισβολής επηρεάζουν ακόμα τη ζωή μας», σημείωσε πως «καλούμαστε να αντλήσουμε δύναμη και να προχωρήσουμε στο μέλλον γνωρίζοντας και χωρίς να ξεχνούμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις