Η ποδηλατοκρατούμενη Λεμεσός του 1950 και τα αυστηρά συμβόλαια αγοράς

Η ποδηλατοκρατούμενη Λεμεσός του 1950 και τα αυστηρά συμβόλαια αγοράς

Η αγορά ποδηλάτου στη Λεμεσό του 1950 – Αφορμές και ευρήματα από το αρχείο του Μανώλη Γεωργιάδη

Κείμενο του Γιάννη Πεγειώτη

Ο Στρατής Μυριβήλης στο ταξιδιωτικό βιβλίο «Απ΄την Ελλάδα» περιγράφει απολαυστικά την Κύπρο στα χρόνια του ΄40 και του ΄50 ολίγον προ της εκρήξεως του αντιαποικιακού αγώνα. Περιγράφει την ποδηλατοκρατούμενη Κύπρο και τους βιρτουόζους ποδηλάτες των τεσσάρων και πέντε ετών. Κάποιοι από αυτούς θα χαρακτηρίζονταν σε λίγα χρόνια  από τις αποικιακές μυστικές υπηρεσίες ως «ειδικά εκπαιδευμένοι καταδρομείς αφικόμενοι εις Κύπρο για καταδρομικές επιχειρήσεις και περιπετειώδεις διαφυγές με ποδήλατο».

Το ποδήλατο και η Κύπρος του ΄40 και ΄50 αποτελούν ένα δίδυμο ερωτικό, συνθέτουν μια σχέση αγαπητική, αλλά και περιπετειώδη, ενίοτε έμπλεη μέθης και χαράς. Αλλά και τραγική. Δυο μάρτυρες της αγχόνης, ο Μιχαήλ Καραολής και ο Ιάκωβος Πατάτσος, είναι στην τραγική του δίκη ο πρώτος και στην τραγική διαφυγή του ο δεύτερος, συνδεδεμένοι με το αγαπημένο τους ποδήλατο.

Το ποδήλατο και η αγαπημένη μας Λεμεσός λοιπόν θα είναι το δίδυμο που θα εικονίσει το σημερινό ταξίδι στο παρελθόν.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Κυπριακό Χρονογράφο πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Νέα δεδομένα για τις συντάξεις: Ποιοι κερδίζουν και πόσα θα παίρνουν οι συνταξιούχοι – Οι αυξήσεις σε βάθος πενταετίας και οι νέες εισφορές

Νέα δεδομένα για τις συντάξεις: Ποιοι κερδίζουν και πόσα θα παίρνουν οι συνταξιούχοι – Οι αυξήσεις σε βάθος πενταετίας και οι νέες εισφορές

Άρχισαν τις πράξεις οι πολίτες για το ύψος που θα φτάσουν οι συντάξεις τους, την ώρα που οι κοινωνικοί εταίροι μελετούν λέξη προς λέξη το τροποιητικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alpha.

BEST OF TOTHEMAONLINE