ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ: Σχέδιο χορηγιών για Ανανεώσιμες Πηγές και Εξοικονόμηση Ενέργειας

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ: Σχέδιο χορηγιών για Ανανεώσιμες Πηγές και Εξοικονόμηση Ενέργειας

Σχέδιο χορηγιών για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ), συνολικής δαπάνης 24,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στην ολότητά τους οικιακούς καταναλωτές, ενέκρινε την Πέμπτη (7/3) το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε πως το σχέδιο αυτό, το οποίο θα ανακοινωθεί και επίσημα από το Υπουργείο την επόμενη εβδομάδα, περιέχει τρεις κατηγορίες.

`Οπως σημείωσε η πρώτη κατηγορία αφορά χορηγία για θερμομόνωση οροφών, ένα σχέδιο το οποίο τρέχει, αλλά αυξάνεται το μέγιστο ποσό χορηγίας από τα 1250 ευρώ στα 1500 ευρώ.

Το δεύτερο σχέδιο αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με τη μέθοδο του net metering, και αφορά σε χορηγία μέγιστου ποσού των 1000 ευρώ και το τρίτο σχέδιο αφορά συνδυασμό των δυο, δηλαδή και θερμομόνωση αλλά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μέγιστο ποσό χορηγίας τις 3 χιλιάδες ευρώ, σημείωσε ο Υπουργός Ενέργειας.

Πρόκειται για το πλεόνασμα από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ το οποίο διατίθεται εξ ολοκλήρου για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια, επεσήμανε ο κ. Λακκοτρύπης.

Ανέφερε πως με τον τρόπο αυτό "θα βοηθήσουμε να αποσβεστεί ταχύτερα η όποια επένδυση από τα νοικοκυριά, η οποία μπορεί να επιφέρει και μέχρι 80% εξοικονόμηση στο κόστος του ηλεκτρισμού".

Σημείωσε εξάλλου πως πως η δέσμη μέτρων που ανακοινώνεται σήμερα θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία στην επίτευξη των στόχων της για το 2020.

Κληθείς να πει υπάρχει απόσταση μέχρι τους στόχους για το 2020, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως "είμαστε περίπου στο 10% σε ότι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή. Πιστεύω είμαστε σε καλό δρόμο. Πρέπει να πάμε στο συνολικό στα 13 και για την ηλεκτροπαραγωγή στο 16".

"Είμαστε σε καλό δρόμο τόσο με τα εμπορικά, σχέδιο το οποίο τρέχει, αλλά και με το σχέδιο που ανακοινώνουμε σήμερα για να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να ενσωματώσει αυτού του είδους τα συστήματα στις οικίες του", σημείωσε.

Είπε ακόμη πως "το σχέδιο για τα φωτοβολταϊκά περιλαμβάνει και ειδική κατηγορία για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ένα σχέδιο το οποίο τρέχει εδώ και αρκετά χρόνια αλλά αυτή τη στιγμή έρχεται να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο".

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συνάντηση ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα με φόντο τις επαφές της με Ερντογάν - «Η θέση της ΕΕ ταυτόσημη με της ΚΔ»

Συνάντηση ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα με φόντο τις επαφές της με Ερντογάν - «Η θέση της ΕΕ ταυτόσημη με της ΚΔ»

Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλίων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για να εξεταστούν τα όποια θετικά βήματα όσον αφορά τα Ευρωτουρκικά, ανέφερε, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

BEST OF TOTHEMAONLINE