ΥΓΕΙΑ

ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ: Όλα τα είδη τσιγάρου βλάπτουν τους πνεύμονες –«Πιο ασφαλή, όμως, τα ηλεκτρονικά»

ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ: Όλα τα είδη τσιγάρου βλάπτουν τους πνεύμονες –«Πιο ασφαλή, όμως, τα ηλεκτρονικά»

Τη θέση ότι όλοι οι τύποι εναλλακτικού καπνίσματος είναι επιβλαβή για την υγεία και ειδικότερα τους πνεύμονες, διατυπώνουν ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία.

Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας καταγράφονται σε αναλυτικό δημοσίευμα της Daily Mail.

«Οι δημοφιλείς συσκευές θέρμανσης καπνού πιθανόν να προκαλούν την ίδια ζημιά στα κύτταρα των πνευμόνων όπως και στα παραδοσιακά τσιγάρα, υποστηρίζουν.

Στο μεταξύ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα -ή αυτά του ατμού όπως είναι κοινώς γνωστά – είναι επίσης τοξικά για τα κύτταρα που προστατεύουν τους πνεύμονες, άρα ούτε αυτά μπορούν να μην είναι ασφαλής εναλλακτική», σημειώνονται μεταξύ άλλων.

Και προστίθεται σε άλλο σημείο: «Αυστραλιανοί ερευνητές κατέληξαν ότι βλάπτουν τα κύτταρα των πνευμόνων που προστατεύουν τις αεραγωγούς οδούς, με παρόμοιο τρόπο με τον καπνό του τσιγάρου. Αλλά είναι σκεπτικιστές και λένε ότι ο ατμός και ο θερμαινόμενος καπνός είναι πιο ασφαλής από τα τσιγάρα».

Ο Δρ Pawan Sharma (βλ. κύρια φωτογραφία), επικεφαλής της έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σύδνεϋ, είπε: «Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι και τα τρία είδη καπνίσματος είναι τοξικά στα κύτταρα των πνευμόνων μας και οι νέες συσκευές θερμαινόμενου καπνού είναι όσο επιβλαβείς είναι με το κάπνισμα παραδοσιακού τσιγάρου. Η ζημιά σε αυτούς τους δυο τύπους κυττάρων του πνεύμονα μπορεί να καταστρέψει ιστό στους πνεύμονες και να οδηγήσει σε θανατηφόρες ασθένειες όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ο καρκίνος των πνευμόνων και πνευμονία, ενώ αυξάνουν το ρίσκο ανάπτυξης άσθματος, περιλαμβανομένων και αγέννητων παιδιών. Έτσι, δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι αυτές οι συσκευές αποτελούν ασφαλή επιλογή».

Στο ρεπορτάζ αναφέρονται, επίσης, τα ακόλουθα: «Τα τσιγάρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι συσκευές θερμαινόμενου καπνού, περιλαμβάνουν νικοτίνη –την εθιστική ουσία.

Αλλά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν μια υγρή μορφή νικοτίνης που θερμαίνεται για να εισπνευστεί, αποφεύγοντας την ζημιά που προκαλείται από τον καπνό του τσιγάρου.

Τα προϊόντα του θερμαινόμενου καπνού, είναι πιο ασφαλή από τα κανονικά τσιγάρα, επειδή ο καπνός δεν καίγεται, κάτι που παράγει πολλά επιβλαβή χημικά.

Αντιθέτως, θερμαίνεται, παράγοντας λιγότερα χημικά, χωρίς φωτιά, στάχτη και καπνό».

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στην Daily Mail

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Τσάκωσαν» άνδρα στη Λευκωσία με πυροβόλο όπλο και σφαίρες και του πέρασαν χειροπέδες

Eurovision 2024: Οριστικά εκτός τελικού η Ολλανδία - Η ανακοίνωση και η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή - Βίντεο

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Δικηγόροι Μοναχών: Τους καταβλήθηκαν οι μισθοί τους μετά από οδηγίες του Ησαΐα

«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος - Οι μετρήσεις σε κάθε πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top