«Σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα». «Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε εμάς αλλά στους λαούς μας και στο μέλλον των λαών μας».
Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο ευχαριστήριο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την αποδοχή του βραβείου με το οποίο τιμήθηκαν από κοινού με τον Ζόραν Ζάεφ με το βραβείο «Ewald von Kleist», για την προσφορά τους στην διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι γιορτάζουμε την ελπίδα, όχι ως αφηρημένη έννοια, αλλά ως συγκεκριμένη προοπτική, «βασισμένη σε ρεαλιστικές λύσεις και συμβιβασμούς, βασισμένη σε μια κοινή ευρωπαϊκή προοπτική που χτίζουμε με έναν συνεργάτη, έναν γείτονα και έναν φίλο». Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμφωνίας για τις σχέσεις των δύο χωρών, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε το παρελθόν μας είναι να οικοδομήσουμε ένα μέλλον αμοιβαίου σεβασμού».
«Η Ευρώπη και τα Βαλκάνια σήμερα γίνονται ένα. Τα Βαλκάνια ως ένας νέος τόπος ελπίδας, σταθερότητας, συνεργασίας», σημείωσε από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ.
Η απονομή έγινε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στην «Κατοικία του Μονάχου», που αποτελεί την έδρα της Βαυαρικής κυβέρνησης. Τους δυο ηγέτες βράβευσαν ο Βαυαρός πρωθυπουργός, ο πρέσβης και επικεφαλής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μαας, σε μια τελετή από την οποία δεν έλειπε ο ενθουσιασμός αλλά και η συγκίνηση των πρωταγωνιστών. Στην τελετή βράβευσης τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευε η σύντροφός του κα Μπέττυ Μπαζιάνα.
Αλ. Τσίπρας: «Σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα»
"Ποτέ δεν πίστευα και ιδίως στις δύσκολες εποχές του 2015 ότι 4 χρόνια μετά θα βρισκόμουν εδώ σε αυτό το μέγαρο και θα παραλάμβανα ένα Βραβείο από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Αυτή όμως είναι η ζωή. Ποτέ μην λες ποτέ. Οι καιροί αλλάζουν και εμείς αλλάξαμε πράγματα προς το καλύτερο για τους λαούς μας", ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την απονομή στον ίδιο και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ του Βραβείου.
Επισήμανε ότι πίσω από ένα βραβείο υπάρχουν πάντα άνθρωποι που δουλεύουν επισταμένα για να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί αυτή η εξέλιξη. Εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη στον Ζόραν Ζάεφ «γιατί για εκείνον ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση στην αρχή, όπως και για μένα το ίδιο». Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει κρατήσει στο κινητό κάποια πρωτόλεια κείμενα που αποτελούν ντοκουμέντα και τα οποία καταδεικνύουν ότι στις δύσκολες στιγμές που πέρασαν στην πορεία έως την επίτευξη της λύσης, όταν ήταν δύσκολη περίδος για τη χώρα του κ. Ζάεφ, ο ίδιος προσπάθησε να του δώσει κουράγιο, όπως έκανε και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αντίστοιχα όταν ήταν δύσκολες εποχές για τον Έλληνα πρωθυπουργό, παροτρύνοντάς τον να συνεχίσει. «Ο Ζόραν ήθελε αυτή την λύση και το ήθελα κι εγώ, γιατί πιστεύουμε και οι δύο ότι αυτή η εξέλιξη είναι προς όφελος των λαών μας».
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη στον κ. Ζάεφ. Εξέφρασε ευχαριστές στου δύο ΥΠΕΞ που εργάστηκαν στενά, στον Ν. Ντιμιτρόφ και την ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και στον πρώην Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά «που η συμβολή του ήταν ανεκτίμητη» και στον σημερινή ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλο, τις διπλωματικές ομάδες των δύο χωρών, στον διπλωματικό σύμβουλο του, Βαγγέλη Καλπαδάκη, και τον σύμβουλο του κ. Ζάεφ.
Για την ανεκτίμητη συμβολή του ευχαρίστησε τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, έναν άνθρωπο, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωή ςτου προσπαθώντας να βρει αυτή τη λύση, που »ήταν νέος όταν ξεκίνησε να αναζητεί τη λύση και την τελευταία φορά δεν πίστευε ότι θα βρεθεί ποτέ στη θέση να δει τη λύση χειροπιαστά. Ευχαρίστησε, τέλος, «όλους τους εταίρους και τους φίλους μας που υποστήριξαν αυτή τη λύση».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα. Όχι την ελπίδα ως αφηρημένη έννοια, αλλά την ελπίδα ως μια συγκεκριμένη, χειροπιαστή προοπτική, βασισμένη σε ρεαλιστικές λύσεις και συμβιβασμούς. Ελπίδα, βασισμένη σε μια κοινή ευρωπαϊκή προοπτική που χτίζουμε με έναν συνεργάτη, έναν γείτονα και έναν φίλο», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Την ελπίδα - όπως είπε ο Ζόραν - ότι οι νέοι των δύο χωρών μας - η νεολαία της Ελλάδας και ειδικότερα της Ελληνικής Μακεδονίας και η νεολαία της Βόρειας Μακεδονίας - θα οικοδομήσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον, για τις σχέσεις μας, για την περιοχή των Βαλκανίων και για την Ευρώπη». Ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε χύσει πολύ αίμα πολεμώντας ο ένας τον άλλον, ή ακόμα και πολεμώντας δίπλα-δίπλα, στα Βαλκάνια», για να υπογραμμίσει ότι «ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε το παρελθόν μας είναι να οικοδομήσουμε ένα μέλλον αμοιβαίου σεβασμού. Και πιστεύω ακράδαντα ότι, αυτές τις μέρες, έχουμε θέσει τη βάση για αυτό το νέο μέλλον μεταξύ ημών, αλλά και μεταξύ όλων των άλλων χωρών στα Βαλκάνια, γιατί αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα μοντέλο για την πρυτάνευση της ειρήνης στα Βαλκάνια».
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως πριν από μερικές εβδομάδες, έστειλε ένα μήνυμα στον κ. Ζάεφ σχετικά με το βραβείο τους «και του είπα ότι το πιο σημαντικό βραβείο για μας είναι ότι βάζουμε τα θεμέλια για πραγματική φιλία και συνεργασία μεταξύ των λαών μας. Και νομίζω ότι και οι δύο το πιστεύουμε σθεναρά». «Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε εμάς αλλά στους λαούς μας και στο μέλλον των λαών μας», υπογράμμισε.
Ζ. Ζάεφ: Ελπίδα, διάλογος, συνεργασία. Η Ευρώπη και τα Βαλκάνια σήμερα γίνονται ένα.
Στον χαιρετισμό του, ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, τον Μ. Νίμιτς, τους Επιτρόπους, Χαν και Μογκερίνι, τους δυο ΥΠΕΞ και βέβαια τον Αλέξη Τσίπρα.
«Εγώ και ο Αλέξης είμαστε δώ απόψε για να σας μιλήσουμε για τα διαφορετικά Βαλκάνια, τα Βαλκάνια του μέλλοντος», είπε, σημειώνοντας ότι τρεις λέξεις-κλειδιά περιγράφουν την επιτυχία της προσπάθειας τους: «Ελπίδα, διάλογος, συνεργασία».
«Έχω ελπίδα να λύσουμε προβλήματα με τους γείτονες μας», είπε και πρόσθεσε πως «όταν όλοι μου έλεγαν ότι δεν είναι πιθανό, εγώ πίστευα σε μια λύση και σε ένα καλύτερο μέλλον». Ανέφερε ότι άνοιξαν με τον Αλ Τσίπρα μια ειλικρινή επικοινωνία, χωρίς κρυφές ατζέντες, αποφάσισαν να επιδείξουν αντοχή και κατανόηση ο ένας για τα προβλήαμτα και τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε ο άλλος.
«Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα. Η Ευρώπη και τα Βαλκάνια σήμερα γίνονται ένα. Τα Βαλκάνια ως ένας νέος τόπος ελπίδας, σταθερότηας, συνεργασίας», τόνισε ο κ. Ζάεφ. Είπε πως «δεν υπάρχουν διαχωρισμοί δεξιοί ή αριστεροί στην Ευρώπη» και πως «είναι καιρός ενότητας και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων έναντια στον εθνικισμό. Είναι καιρός επιλογής: μπροστά η πίσω».
Ο κ. Ζάεφ είπε ότι θέλει να μοιραστεί το βραβείο με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπ. Μπορίσοφ και με άλλους Βαλκάνιους ηγέτες, όμως το αφιερώνει, «όπως ο φίλος μου ο Αλέξης», σε όλη τη νεολαία των Βαλκανίων. «Αυτό το επίτευγμα είναι για εκείνους, αυτοί είναι ο λόγος που υπάρχουμε, αυτό που κάνουμε σήμερα είναι η βάση για αυτό που οι επόμενες γενιές θα οικοδομήσουν αύριο».
Συγχαρητήρια από Ίσινγκερ, Μαας, Σέντερ: Είστε δυο αληθινοί Ευρωπαίοι ηγέτες
Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, έδωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στην τελετή απονομής του Βραβείου Ewald von Kleist στους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ.
"Επέδειξαν θάρρος για να λύσουν με καλό τρόπο και την Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία ένα σημαντικό πρόβλημα και σας συγχαίρω γι αυτή την επιτυχία". Παράλληλα παρατήρησε πως υπάρχουν νέες καταστάσεις και νέες ιδέες, είναι η εποχή της συνεργασίας, να ακούει κανείς και όχι να έχει δίκιο, να ακούμε περισσότερο, αντί να λέμε στον άλλον τι να κάνει.
«Όλες οι συγκρούσεις, οι συρράξεις είναι προϊόν της ανθρώπινης παρέμβασης. Εξ ου και η δική μας δουλειά, η δική σας δουλειά είναι να τις επιλύετε. Δεν υπάρχει κανείς άλλος εκτός από τους ηγέτες και τους υπεύθυνους της λήψης των αποφάσεων», είπε ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ. Ο «γερόλυκος» Γερμανός διπλωμάτης και επικεφαλής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, σημείωσε ότι «αυτό που γιορτάζουμε σήμερα είναι η επιτυχία των δύο αρχηγών να επιδείξουν ότι είναι εφικτό να γίνει διπλωματική δουλειά. «Κύριε Τσίπρα και κύριε Ζάεφ, τα θερμά μου συγχαρητήρια», είπε ο κ. Ίσινγκερ. Ο ίδιος ανέγνωσε και μετέφερε μηνύματα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Η ελπίδα έρχεται από τα Βαλκάνια», σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, εξαίροντας τον θάρρος των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, που «έκανε τη διαφορά».
Το θάρρος των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά. «Μια σύγκρουση για ένα όνομα δεν είναι μόνο μια μάχη για τις λέξεις και η σύγκρουση Σκοπίων-Αθηνών δεν ήταν ποτέ για ένα όνομα, αφορά πιο βαθιά ζητήματα», είπε, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες της σύγκρουσης ήταν σημαντικές για 27 χρόνια και έθεταν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. «Ήταν μια ανοικτή πληγή μεταξύ των δύο χωρών και όχι μόνο», σημείωσε, για να τονίσει πως «αυτό που έκανε τη διαφορά μετά από 27 χρόνια ήταν εσείς κ. Τσίπρα και κ. Ζάεφ, το θάρρος σας να πείτε ότι ‘εμείς μπορούμε να το λύσουμε, δεν θα αφήσουμε μια σύγκρουση του παρελθόντος να εμποδίσει την ευημερία του μέλλοντος'».
Ο κ. Μάας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που και οι δύο ηγέτες αντιμετώπισαν, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, το φινόπωρο του 2018, ο καθένας στη χώρα του. «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει στο τέλος της κυβερνητικής συμμαχίας στην Ελλάδα», θύμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Η ελπίδα έρχεται από τα Βαλκάνια. Μόνο ένας δρόμος υπάρχει για την Ευρώπη και αυτός είναι η ενωμένη Ευρώπη κι αυτόν τον γνώριζαν πάντα οι Τσίπρας και Ζάεφ. Η ομορφιά της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας είναι η ισχύς εν τη ενώσει. Δεν μπορώ να σκεφτώ δύο πιο κατάλληλους αποδέκτες για το Βραβείο. Είστε δύο αληθινοί Ευρωπαίοι ηγέτες».
Από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις