ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικός ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας: «Πολύ καλύτερη χρονιά θα είναι το 2015»

Θετικός ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας: «Πολύ καλύτερη χρονιά θα είναι το 2015»

Ενθουσιασμένος για τις προοπτικές της Ελληνικής Τράπεζας δήλωσε ότι είναι ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της, Bert Pijls, σημειώνοντας ότι αν και το 2014 ήταν δύσκολο έτος, εντούτοις η τράπεζα τελείωσε το χρόνο με δυνατή νότα. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το 2015 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά από ό,τι το 2014, αν και το περιβάλλον παραμένει δύσκολο, όπως σημείωσε.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά την παρουσίαση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της Ελληνικής Τράπεζας για το 2014, ο κ. Pijls είπε ότι αν και τα τελευταία δύο χρόνια ήταν δύσκολα για την Κύπρο, η Ελληνική Τράπεζα έκανε μεγάλη πρόοδο και είναι ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι ο χρόνος πέρσι έκλεισε θετικά.

Ανέφερε ότι τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια είναι τώρα υπό έλεγχο, αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 15% για το 2014 ενώ πρόσφατα, σε έρευνα για την Ελληνική Τράπεζα, αποδείχθηκε ότι είναι πρώτη στην εξυπηρέτηση πελατών τόσο στα επιχειρηματικά, εμπορικά και λιανικά τμήματα.

Αυτό είναι ενθαρρυντικό, διότι είναι ζωτικής σημασίας ότι αρχίζουμε το 2015 με μια θετική δυναμική. Έχουμε καλό κεφάλαιο, δεν έχουμε υποστεί bail-in ή bail-out, έχουμε ρευστότητα και, ως εκ τούτου έχουμε την ευκαιρία να αναπτυχθούμε.

Είπε ότι εντολή του είναι να διαχειριστεί τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια και την ανάπτυξη.

Για τις αναδιαρθρώσεις, είπε ότι ενδιαφέρεται για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για τους πελάτες έτσι ώστε οι πελάτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να επιβιώσουν και να στηριχθεί η κυπριακή οικονομία. Στόχος, είπε, είναι οι αποφάσεις για τις αιτήσεις αναδιαρθρώσεων είναι να λαμβάνονται σε μία ημέρα ώστε να μπορούν οι πελάτες να εξυπηρετούνται άμεσα.

Ανέφερε ακόμα ότι όταν ο νόμος για τις εκποιήσεις εγκριθεί τελικά, θα υπάρξει όφελος στις αναδιαρθρώσεις.  Το κύριο πλεονέκτημα του νόμου είναι ότι θα φέρει τους πελάτες στο τραπέζι για εξεύρεση βιώσιμων αναδιαρθρώσεων για τους πελάτες, εξήγησε. Συνολικά το 25% των αιτήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων για αναδιάρθρωση έχουν εγκριθεί, το 30% είναι υπό εξέταση, το 10% έχουν απορριφθεί και για το 5% των περιπτώσεων οι πελάτες έχουν βρει μια λύση. Έτσι, έχουμε αναθεωρήσει περίπου το 70%, είπε.

Χωρίς το σωστό νόμο για τις εκποιήσεις σε εφαρμογή, δεν ξέρω αν η Κύπρος ή πότε η Κύπρος θα ανακάμψει, πρόσθεσε ο κ. Pijls.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Χρηματοδότησης για κυπριακές επιχειρήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε ότι από τα 70 εκατομμύρια που είναι διαθέσιμα ήδη έχουν γίνει αιτήσεις για 54 εκατομμύρια και αυτό είναι μόλις λίγες βδομάδες μετά την εφαρμογή του.

Ο κ. Pijls ανέφερε ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει μείωση κατά 1% στο βασικό επιτόκιο τόσο των εξυπηρετούμενων όσο και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και μείωση κατά 1% του επιτοκίου όλων των πιστωτικών καρτών. “Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω την εισαγωγή ενός νέου στεγαστικού δανείου με επιτόκιο από 3,4%”, είπε. Στόχος, είπε, να δοθεί στην κτηματαγορά η ευκαιρία για ανάκαμψη.

Ο κ. Pijls είπε ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθεί η τράπεζα με το σωστό τρόπο. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, είπε, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες θα είναι πιο αποτελεσματικές και πιο γρήγορες, έτσι ώστε οι πελάτες να μην περιμένουν αποφάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ η γραφειοκρατία θα απλοποιηθεί.

Είπε επίσης ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να επενδύει στην τεχνολογία και από την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσει μια νέα εφαρμογή, ενώ όλες οι αυτόματες ΑΤΜ θα αντικατασταθούν με καινούργιες.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι είναι ενθουσιασμένος για τις προοπτικές της τράπεζας. “Πιστεύω ότι το 2015 θα είναι μια πολύ πιο βελτιωμένη χρονιά από ό, τι το 2014, αν και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το περιβάλλον παραμένει δύσκολο. Παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από το νόμο των εκποιήσεων, η εφαρμογή του, η οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, τα πάντα, από την Ελλάδα μέχρι τον πληθωρισμό, αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια, στη Ρωσία, την Ουκρανία, στο Ιράκ και στη Συρία. Αυτά μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην Κύπρο και ως εκ τούτου δεν βοηθούν την εμπιστοσύνη και μειώνουν τις προοπτικές για ανάπτυξη. Παρ `όλα αυτά, είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι πριν από ένα χρόνο και είμαι αισιόδοξος για την έκβαση του 2015”.

Η Πρόεδρος του ΔΣ, Ειρένα Γεωργιάδου, είπε ότι από τις τις προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ήταν η συγκράτηση και η ανακοπή της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο καταρτισμός της στρατηγικής της τράπεζας.

Ανέφερε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελληνική Τράπεζα είναι υπό έλεγχο και υπάρχει τώρα στρατηγική και την εφαρμόζουμε.

Μίλησε για τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για παροχή φθηνής ρευστότητας η οποία διοχετεύτηκε και διοχετεύεται εκεί που πρέπει, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ανέφερε ότι η τράπεζα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στόχος είναι να καταστεί η μετοχή  πιο εμπορεύσιμη και ελκυστική. Ωστόσο αν οι συνθήκες αλλάξουν και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αξιών μπορεί πλέον να μην εξυπηρετεί το στρατηγικό στόχο, τότε θα προσαρμόσουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας, είπε.

“Θεωρώ τιμή μου να ηγούμαι αυτού του οργανισμού ο οποίος απέδειξε τους τελευταίους μήνες ότι διαθέτει όλα τα συστατικά για να επιτύχει. Είναι σχεδόν καταδικασμένη, θα έλεγα, η Ελληνική Τράπεζα να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το νέο οικονομικό περιβάλλον”, ανέφερε.

Είπε ότι η τράπεζα διαθέτει ένα φρέσκο, ζωντανό, δραστήριοι Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο εργάζεται πολύ σκληρά, διαθέτει καινούργια ανώτατη εκτελεστική διεύθυνση και με μεθοδική εργασία τους τελευταίους μήνες, η Τράπεζα έχει καταφέρει να αναχαιτίσει και να συγκρατήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Διαθέτουμε μια αξιοζήλευτη ρευστότητα και μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία που εμφανίζεται μπροστά μας για ανάπτυξη των εργασιών μας και αύξηση του μεριδίου αγοράς μας, τόνισε η κ. Γεωργιάδου.

Αποφάσεις για μείωση επιτοκίων

Συνέχεια στις μειώσεις των επιτοκίων δίνει η Ελληνική Τράπεζα. Μετά τη μείωση 1% σε όλα τα υφιστάμενα δάνεια τα οποία τιμολογούνται με το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας, από την 1η Μαρτίου, ακολουθούν νέες μειώσεις επιτοκίων σε νέα στεγαστικά δάνεια, καθώς και σε δάνεια για αγορά οικιστικών οικοπέδων και αυτοκινήτων.

Τα επιτόκια για νέα στεγαστικά δάνεια θα τύχουν επιπλέον μείωσης της τάξης του 0,35%.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για το Στεγαστικό Δάνειο Θεμέλιο θα αρχίζει από 3,4%, ενώ το επιτόκιο για αγορά γης από 3,75% με προοπτική περαιτέρω μείωσης σε περίπτωση ανέγερσης κατοικίας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να δώσει ανάσα στα νοικοκυριά, η Ελληνική Τράπεζα προχωρεί και σε μείωση των επιτοκίων για αγορά καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαρτίου μειώνονται, επίσης, κατά 1% και τα επιτόκια σε όλες τις κάρτες της Ελληνικής Τράπεζας.

Εξάλλου, την έγκριση των μετόχων έλαβαν σήμερα όλα τα ψηφίσματα, τα οποία τέθηκαν ενώπιον της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Ως πρώτο βήμα, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση ενέκρινε το νέο καταστατικό της Εταιρείας, το οποίο είχε προταθεί με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού της Τράπεζας.

Την ίδια ώρα, οι μέτοχοι ενέκριναν ενοποίηση και διαίρεση (reverse split) του μετοχικού κεφαλαίου, αποσκοπώντας στην ευθυγράμμιση της τιμής των μετοχών της Τράπεζας με εκείνη άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων. Τα κλασματικά υπόλοιπα, τα οποία θα προκύψουν από την αντίστροφη υποδιαίρεση θα αθροιστούν και θα πωληθούν στην αγορά.

Τα καθαρά έσοδα από την πώληση θα δοθούν στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό (νοουμένου ότι το προϊόν της πώλησης που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο μέτοχο είναι λιγότερο των €2). Οι μέτοχοι παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων προτίμησής τους για ποσοστό μέχρι 10% του Μετοχικού Κεφαλαίου για τους επόμενους 12 μήνες, δίδοντας έτσι την ευελιξία στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκμεταλλευθεί οποιεσδήποτε ευκαιρίες άντλησης κεφαλαίου, οι οποίες δυνατό να παρουσιαστούν. Μεταξύ των ψηφισμάτων, τα οποία εγκρίθηκαν, συγκαταλέγεται πρόταση για αύξηση της αμοιβής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top