Παγκόσμιοι ηγέτες, νομπελίστες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, διανοούμενοι και εμπειρογνώμονες από περισσότερες από 150 χώρες συναντώνται μεταξύ 10 και 12 Φεβρουαρίου στο Ντουμπάι για την 7η Σύνοδο Παγκόσμιας Διακυβέρνησης που είναι «αφιερωμένη στη διαμόρφωση του μέλλοντος των κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο».
Η Σύνοδος περιλαμβάνει 200 συνεδρίες με 600 ομιλητές από 140 Κυβερνήσεις, 30 εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και 120 επικεφαλής κορυφαίων διεθνών εταιρειών.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η ετήσια σύναξη με περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες «καθορίζει την ατζέντα για την επόμενη γενιά των Κυβερνήσεων, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο θα επιλύσουν παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, αξιοποιώντας την καινοτομία και την τεχνολογία».
Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι Πρωθυπουργοί του Λιβάνου και της Εσθονίας, Σαάντ Χαρίρι και Γιούρι Ράτας αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Ρουάντας Πολ Καγκάμε, ο τέως ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και ο ηθοποιός Χάρισον Φόρντ.
Το παρών θα δώσουν και τέσσερις νομπελίστες, που θα μιλήσουν για την επίλυση διενέξεων, το ελεύθερο εμπόριο και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά και για τον ρόλο των γυναικών στην ανασυγκρότηση κρατών. Πρόκειται για τον πρώην Πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, τους νομπελίστες Οικονομικών Πολ Κρούγκμαν και Ντάνιελ Κάνεμαν, αλλά και τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Λέιμα Γκμπόουι.
Στη Σύνοδο θα μιλήσουν επίσης οι πρώην Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Γαλλίας, Γιώργος Παπανδρέου και Λοράν Φαμπιούς αντίστοιχα, καθώς και ο ΓΓ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία. Θα παραβρεθούν και προσωπικότητες από τον χώρο των ΜΜΕ, όπως η ιδρύτρια της Huffington PostΑριάννα Χάφινγκτον, οι δημοσιογράφοι του CNN Ρίτσαρντ Κουέστ και Τζον Ντεφτέριος, αλλά και ο Πρόεδρος του NowThis Έιθαν Στεφανόπουλος.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα απευθυνθεί στους συμμετέχοντες μέσω τηλεδιάσκεψης.
Παράλληλα με τη Σύνοδο διοργανώνονται επίσης εξειδικευμένα διεθνή φόρα για μια σειρά από θέματα όπως τεχνητή νοημοσύνη, διάστημα, νεολαία και ευτυχία, κλιματική αλλαγή αλλά και η Πλατφόρμα Παγκόσμιας Πολιτικής.
Μια από τις πρωτοβουλίες ονομάζεται «Άρης 2117» και αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία των ΗΑΕ να ιδρύσουν τον πρώτο οικισμό που θα μπορεί να κατοικηθεί στον Άρη μέχρι το έτος 2117. Ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, Αντιπρόεδρος και Πρωθυπουργός των ΗΑΕ και Κυβερνήτης του Ντουμπάι, έχει πει ότι το έργο αυτό αποτελεί τον σπόρο που η χώρα του φυτεύει σήμερα, αναμένοντας από τις μελλοντικές γενιές να δρέψουν τους καρπούς, καθοδηγούμενες από το πάθος να κατακτήσουν τη γνώση. Τα ΗΑΕ συγκαταλέγονται μεταξύ των 9 πρώτων χωρών στο κόσμο που επενδύουν στις επιστήμες του διαστήματος.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα απονεμηθούν, μεταξύ άλλων, τα βραβεία «Καλύτερου Υπουργού» και “GovTech”.
Η 1η Σύνοδος Παγκόσμιας Διακυβέρνησης διοργανώθηκε το 2013 και συνέρχεται έκτοτε ετησίως στο Ντουμπάι.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones κατά αεροπορικής βάσης του Ισραήλ
• Κοντά σε συμφωνία με Ζοσέ Ντομίνγκες! Περιμένουν τον... πρόεδρο
• Έντονη βροχόπτωση στο στάδιο «Αλφαμέγα» λίγο πριν το ΑΠΟΛΛΩΝ- ΑΠΟΕΛ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις