Ανεξαρτήτως της δημοσιοποίησης της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή ή όχι, το θέμα της Εφεδρείας χρήζει συνεχούς μελέτης και διορθωτικών μέτρων με σκοπό την αναβάθμιση της, αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας, σε σημερινή ανακοίνωση.
«Αυτό δηλώσαμε και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, εκφράζοντας την ευαρέσκεια μας για την Έκθεση, αναφέροντας ότι αποτελεί σημαντικό οδηγό και εργαλείο σ’ αυτή την προσπάθεια», σημειώνει, προσθέτοντας ότι δεν έχει πρόθεση να σχολιάσει την ουσία της Έκθεσης παρά του ότι «περιλαμβάνει και παραπλανητικά στοιχεία που ήδη έτυχαν εκμετάλλευσης».
Το ΥΠΑΜ αναφέρει ότι δεν επιθυμεί να αναδείξει δημοσίως θέματα που άπτονται της ασφάλειας και άμυνας αλλά και της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και προσθέτει ότι αυτό είναι κάτι που προειδοποίησε την Ελεγκτική Υπηρεσία «να μην πράξει» και «για συμμόρφωση με τους νόμους και κανονισμούς ασφαλείας, δεν θα το πράξουμε εμείς», όπως αναφέρει.
«Ζητήσαμε όπως μη δημοσιοποιηθεί η Έκθεση, όχι για λόγους συγκάλυψης, αλλά προς αποφυγή επηρεασμού του ευαίσθητου τομέα της άμυνας, ασφάλειας και επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος απαξίωσης από την κοινωνία του θεσμού της Εφεδρείας, τη στιγμή μάλιστα που έχει αποφασιστεί αλλαγή του συστήματος παρουσιάσεων της εφεδρείας επ’ ωφελεία τόσο των εφέδρων όσο και της ΕΦ», προσθέτει.
Η εφεδρεία και η εθνοφυλακή, σύμφωνα με το ΥΠΑΜ, αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Εθνικής Φρουράς και θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες για την εκπλήρωση της αποστολής της.
Επίσης το ΥΠΑΜ ζήτησε όπως μη δημοσιοποιηθεί η Έκθεση δεδομένου ότι θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας, όπως αναφέρει, απέναντι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς γενικότερα και «ενδεχόμενες αδυναμίες για το σύστημα επιστράτευσης της ΕΦ (που εξάγονται από την Έκθεση), θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής», ενώ θα δοθούν λανθασμένα μηνύματα με ότι αυτό συνεπάγεται» και «αποκαλύπτονται θέματα εμπιστευτικής φύσεως που αφορούν τη δομή της Ε.Φ και τις διάφορες κατηγορίες της Δύναμης των Εφέδρων».
Για σκοπούς τάξεως αλλά και παρουσίασης πραγματικών δεδομένων, κάτι που και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής έκανε αναφορά, το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι έχει δρομολογήσει μια σειρά από δράσεις.
Ειδικότερα, το ΥΠΑΜ αναφέρει ότι συγκρότησε επιτροπή η οποία μελέτησε το θέμα της Στρατολογίας, κατέληξε σε εισηγήσεις.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι συγκροτείται Μηχανογραφικό Κέντρο Στρατολογίας, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τη Διεύθυνση Επιστράτευσης, τα μηχανογραφικά συστήματα ΚΕΠ-ΚΕΠΟ, καθώς και με την Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών για άμεσο εντοπισμό πολιτών για τους οποίους εκκρεμεί η στρατολογική και επιστρατευτική τους τακτοποίηση.
Επίσης, αναφέρει ότι για το σκοπό αυτό εξετάζεται η διασύνδεση του αρχείου της Διεύθυνσης Επιστράτευσης με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Αστυνομίας για έλεγχο των πολιτών που διακινούνται εντός και εκτός συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Προσθέτει ότι εφαρμόστηκε από 01 Ιανουαρίου 2019 το νέο σύστημα πρόσκλησης. Τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Αναφέρει επίσης ότι δόθηκαν, από την πρώτη στιγμή, οδηγίες για διεξαγωγή έρευνας για όλες τις περιπτώσεις πολιτών που αναφέρονται στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.
«Θα πρέπει τελικά όλοι μας, να σεβόμαστε το νόμο. Υπάρχουν πολλές διαδικασίες που μπορούν να ακολουθούνται για εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων του κάθε ενός, χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι της Δημοκρατίας», προσθέτει.
Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με το ΥΠΑΜ, που υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για διασφάλιση της Ασφάλειας και Άμυνας της Δημοκρατίας. Προσοχή σε θέματα που είναι υπεράνω προσωπικών αντιλήψεων και προκαταλήψεων», προσθέτει.
Τέλος, το ΥΠΑΜ αναφέρει ότι αναγκάζεται να ξεκινήσει πάλι από την αρχή, προσθέτοντας ότι ο σκοπός του συνεχίζει να είναι το συμφέρον της πατρίδας.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις