ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Ανατολού: «Για πρώτη φορά πλησιάσαμε σε λύση στο θέμα ασφάλειας στο Κυπριακό»

Τσίπρας σε Ανατολού: «Για πρώτη φορά πλησιάσαμε σε λύση στο θέμα ασφάλειας στο Κυπριακό»

Στην ανάγκη μιας αποτελεσματικής διάσκεψης προετοιμασίας για το θέμα της ασφάλειας στο Κυπριακό, αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι κατά τις αμοιβαίες επισκέψεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας για πρώτη φορά «συζητήσαμε το θέμα της ασφάλειας και πλησιάσαμε σε λύση». Ανέφερε ότι πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι αναγκαίο να υπάρξει συμφωνία στους όρους αναφοράς.

Για τη σχέση του με τον Τούρκο Πρόεδρο είπε ότι βασίζεται στο σεβασμό, την ειλικρίνεια και την ευθύτητα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε μία σχέση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας που θα ωφελήσει και τους λαούς μας και την περιοχή».

Στη συνέντευξή του στο Ανατολού, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι για πρώτη φορά το 2015-2016 στην κρίση του μεταναστευτικού έδειξαν ότι μπορούν να συνεργαστούν για ένα διεθνές πρόβλημα και προέκυψε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. «Ως αποτέλεσα μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι παράνομες διελεύσεις και ιδιαίτερα οι θάνατοι στο Αιγαίο», ανέφερε.

Για το θέμα της ενέργειας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι έχει προχωρήσει η συνεργασία σε θέματα όπως είναι οι συνομιλίες για τον Τρανς-Αδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ) και τον αγωγό Τουρκικό Ρεύμα (Turkish Stream). Είπε επίσης ότι συνεχίζονται οι εργασίες για τη σιδηροδρομική γραμμή Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, την ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνη-Θεσσαλονίκη και την επέκταση του μεθοριακού σταθμού Ίψαλα-Κήποι.

Για τις διμερείς σχέσεις, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δύο διαφορετικές περιόδους πριν και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

“Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς και Τσαβούσογλου, ξεκινώντας τον νέο γύρο διερευνητικών επαφών γίνονταν συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στον στρατό και για μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Παράλληλα με αυτό, και στο Κυπριακό, ενώ γίνονταν εντείνονταν οι αμοιβαίες επισκέψεις Υπουργών Εξωτερικών για το Κυπριακό, για πρώτη φορά καθίσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συζητήσαμε το θέμα της ασφάλειας και πλησιάσαμε σε λύση», ανέφερε.

Δύσκολος αλλά ανοιχτός διάλογος
---------------------

Κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ήταν από τους πρώτους ηγέτες που ξεκάθαρα του εξέφρασε τη στήριξή του ενάντια στο πραξικόπημα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι μετά από την περίοδο αυτή οι σχέσεις επιδεινώθηκαν και «οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο του Αιγαίο έφτασαν στο αποκορύφωμα με επικίνδυνα περιστατικά».

«Σε σχέση με τον τουρκικό στρατό το θέμα μετατράπηκε σε πρόβλημα στις σχέσεις μας. Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Έγιναν κάποια βήματα και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επέστρεψαν. Ταυτόχρονα, κι εμείς πριν μερικούς μήνες επιστρέψαμε στην Τουρκία δύο στρατιώτες που είχαν περάσει τα χερσαία σύνορα στον Έβρο», ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο κ. Ερντογάν ήταν ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που επισκέφτηκε την Ελλάδα. «Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον δύσκολο, αλλά ανοιχτό διάλογό που είχαμε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2017 με την επίσκεψή του στην Τουρκία και θα προχωρήσουμε τη θετική μας ατζέντα από εκεί που μείναμε», ανέφερε.


Η σχέση με Ερντογάν
--------------
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα αφήνοντας πίσω την οικονομική κρίση και λύνοντας τα ζητήματα με τους γείτονες, όπως το θέμα της ‘Βόρειας Μακεδονίας’ (εισαγωγικά από Ανατολού) και της Αλβανίας, άνοιξε μία νέα σελίδα το 2019. «Πρέπει τώρα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να γίνουν κάποια ιστορικά βήματα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με αμοιβαίο σεβασμό που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, είναι απαραίτητο να οικοδομήσουμε μία σχέση που θα είναι επωφελής για τους λαούς μας και την περιοχή», ανέφερε.

Για τη σχέση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «ακόμη και αν πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές», βοήθησε στο να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες. «Η σχέση μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν βασίζεται στον σεβασμό, την ειλικρίνεια και την ευθύτητα. Αυτό βασίζεται στις συνεχείς προσπάθειες για την οικοδόμηση σχέσης φιλίας, η οποία αναπτύσσεται μεταξύ των λαών μας ιστορικά και που πρέπει να έχουν οι χώρες μας στον 21ο αιώνα», ανέφερε.

Να συμφωνήσουμε στους όρους αναφοράς
----

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «πρέπει, ανεξάρτητα από εξελίξεις όπως είναι εκλογές στην Τουρκία ή την Ελλάδα, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μόνιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Λαμβάνοντας αυτό ως βάση, σημείωσε, «είναι η μοναδική λύση για την επανένωση του νησιού. Αυτή η λύση θα διασφαλίσει ώστε μια ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία να είναι κανονική χώρα μέλος της ΕΕ και θα δουλέψει προς όφελος όλου του λαού της Κύπρου, και των Ε/κ και των Τ/κ», ανέφερε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό πρέπει να συμφωνηθούν κάποια θέματα. «Είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε στους ‘όρους αναφοράς’ οι οποίοι αντανακλώνται στο πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο ήταν στο τραπέζι πριν διακοπούν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα. Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινοτήτων πρέπει να καταγραφεί μια στέρεη πρόοδος. Σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια αποτελεσματική διάσκεψη προετοιμασίας. Το σημαντικό σε αυτό το ζήτημα είναι η κατάσταση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα», ανέφερε.

Η ΕΕ να στηρίξει Τουρκία στο προσφυγικό
-----------------------
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία ανέλαβε μεγάλο βάρος, φιλοξενώντας 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. «Αυτό, πρέπει να το δει η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι υπάρχει για να στηρίξει τη γείτονά μας», ανέφερε.
Αναφέροντας ότι με την Τουρκία έχει τεθεί μια συνεργασία υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να το εμβαθύνουμε».

Επεσήμανε ότι η διαδικασία παραχώρησης ασύλου στην Ευρώπη ακόμη προχωράει πολύ αργά σε κάποιες χώρες, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα σε αυτό το θέμα είναι από τις χώρες που ενεργούν με μεγαλύτερη ταχύτητα. «Η ΕΕ πρέπει να βρει ένα τρόπο για να αυξήσει τη στήριξη που δείχνει στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τη ροή και πρέπει να αρνηθεί τις ημερήσιες διατάξεις, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο ή τις ανθρώπινες αρχές», ανέφερε.

Δεσμεύσεις στην μουσουλμανική μειονότητα
----------------
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο χώρες ενημέρωσαν η μία την άλλη σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των μειονοτήτων στο πλαίσιο της συνθήκης της Λωζάνης. Ανέφερε ότι σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, η Ελλάδα έχει δώσει δεσμεύσεις στους Έλληνες πολίτες της για τις μεταρρυθμίσεις και δεν αποτελεί διμερές θέμα με την Τουρκία.

«Σε αυτό το πλαίσιο μέχρι σήμερα έχουν κάνει σημαντικά βήματα στο θέμα της εφαρμογής του νόμου της Σαρίας, της δομής και λειτουργίας της αρχής του μουφτή και στο θέμα της εκπαίδευσης. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε», ανέφερε.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top