Στην κορυφή των παραπόνων προς Επίτροπο Διοικήσεως για το 2017 το ΕΕΕ και επιδόματα, λέχθηκε στη Βουλή.
Τα παράπονα για τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας που αφορούν επιδόματα, και την παροχή ΕΕΕ, βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των παραπόνων που εξέτασε το 2017 η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως Αρχή Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.
Το γεγονός αυτό, οδήγησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαχαρία Ζαχαρίου να δηλώσει μετά τη συνεδρία ότι «δεν μπορεί σε ζητήματα ζωής και θανάτου ή επιβίωσης σε ό,τι αφορά το ΕΕΕ να αργοπορούν να απαντήσουν, να μην απαντούν τα τηλέφωνα και να χάνονται έγγραφα, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι οι αιτούντες δεν τα υπέβαλαν». Όπως πρόσθεσε, η αλήθεια πρέπει να λέγεται για να διαμορφώσουμε καλύτερο κράτος.
Ο κ. Ζαχαρίου διευκρίνισε ότι κατά τη συνεδρία έγινε πρώτη παρουσίαση της έκθεσης από την Επίτροπο και άρχισε η συζήτηση για τα πορίσματα, η οποία θα συνεχιστεί σε συνεδρίες που θα ακολουθήσουν.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είπε ότι πρωταθλητής στα παράπονα που δέχθηκε η Επίτροπος είναι το ΕΕΕ και οι κοινωνικές υπηρεσίες για επιδόματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η κ. Λοττίδη, αρκετός αριθμός παραπόνων αφορούν σε υπαλληλικές σχέσεις κυρίως εκπαιδευτικών ή μελών του ωρομίσθιου προσωπικού ή εργαζομένων σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επίσης σημαντικός αριθμός παραπόνων υπήρξε και για θέματα που αφορούν το καθεστώς εισόδου, παραμονής, εργοδότησης και των δικαιωμάτων πρόσβασης αλλοδαπών σε υπηρεσίες.
Πολλά από τα παράπονα που υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, αφορούν το κτηματολόγιο και θέμα ακίνητης ιδιοκτησίας, όπως η μεγάλη αργοπορία στον διαχωρισμό ακίνητης ιδιοκτησίας και αναφέρθηκε σε παράδειγμα ιδιοκτητών γης που μπορεί να αναμένουν μέχρι και 15 χρόνια για να προχωρήσει το αίτημά τους για διαχωρισμό οικοπέδου.
Όπως είπε ο κ. Ζαχαρίου, το 2017 διεκπεραιώθηκαν από το γραφείο της Επιτρόπου 1506 παράπονα, είτε μέσω εκθέσεων, είτε με επίλυση της διαφοράς μέσω παρέμβασης ή τελικής επιστολής, είτε με καθοδήγηση, παροχή βοήθειας ή ικανοποίηση του παραπονούμενου. Είπε επίσης ότι 441 παράπονα που υποβλήθηκαν κρίθηκαν εκτός της αρμοδιότητας της Επιτρόπου.
Ο συνολικός αριθμός παραπόνων που ήταν προς διεκπεραίωση το 2017, συνέχισε ο κ. Ζαχαρίου, ανήλθε στις 4196, περιλαμβανομένων όσων εκκρεμούσαν από προηγούμενες χρονιές, που διευκρίνισε ότι το 2017 υποβλήθηκαν 2312 παράπονα.
Ο κ. Ζαχαρίου είπε ακόμα ότι η Επιτροπή Θεσμών ζήτησε από την κ. Λοττίδου να αποστέλλει σημειώματα στην Επιτροπή, στις περιπτώσεις που εντοπίζει προβλήματα σε σχέση με νομοθεσίες, ώστε εάν υπάρχουν λάθη να διορθώνονται.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι σε ένα κράτος στο οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών παραβιάζονται κατά τρόπο βάναυσο ένεκα τουρκικής κατοχής, είναι διπλή η ευθύνη των θεσμών του κράτους να προστατέψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες των Κυπρίων πολιτών από παραβιάσεις του ίδιου του κράτους.
Πρόσθεσε πως διαχρονικά το γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως Αρχή Ισότητας και Αρχή κατά των Διακρίσεων και του Ρατσισμού, έχει επιφορτιστεί την ευθύνη της εν λόγω προστασίας από αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες της διοίκησης αλλά και ιδιωτών, την οποία πρέπει μέσα από την αποστολή και τις αρμοδιότητες του να ασκεί με αποφασιστικότητα και αμεροληψία.
Αφού εξέφρασε την άποψη ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στα ζητήματα ισότητας, ρατσισμού και διακρίσεων ως κράτος και ως κοινωνία, διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει με κάθε τρόπο την ενίσχυση του θεσμού, αφού από την επιτυχία ή την αποτυχία του επηρεάζεται η προστασία δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου στην Κύπρο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις