Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν στοχοποιεί την Κύπρο ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για τα «χρυσά διαβατήρια», δήλωσε τη Δευτέρα 28/01 ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας Jyrki Katainen, τονίζοντας την ανάγκη εγκατάστασης ενός διαφανούς συστήματος που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε, από την πλευρά του, την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τους Ευρωπαίους εταίρους της, παρέχοντας πλήρη στοιχεία και διαφάνεια για αυτά τα προγράμματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιεσδήποτε βάσιμες ανησυχίες πιθανόν να υπάρχουν.
O Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Υπουργός Οικονομικών προέβησαν σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση τους στο Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Katainen στο νησί.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια εξαιρετικά χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση, σημειώνοντας ότι με τον κ. Katainen «έχουμε διαχρονική φιλία και συνεργασία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τόσο σε σχέση με την εφαρμογή του κυπριακού προγράμματος και την μετέπειτα προσπάθεια που συνεχίζουμε για να μεταρρυθμίσουμε την κυπριακή οικονομία, αλλά και όσον αφορά τα επόμενα βήματα που πρέπει από κοινού να πραγματοποιήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι οι οικονομίες των κρατών μελών θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν σε ένα απαιτητικό παγκόσμιο περιβάλλον».
«Οι εξελίξεις που προδιαγράφονται σε διεθνές επίπεδο, με την εκδήλωση τάσεων προστατευτισμού, με την περιχαράκωση και την αμφισβήτηση βασικών πυλώνων της διεθνούς οικονομικής τάξης, θεωρώ πως αναδεικνύουν τη σημασία και την βαρύτητα της ΕΕ», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι μέσω της ΕΕ μπορούμε να βρούμε τις λύσεις και να διαχειριστούμε προκλήσεις «που σε διαφορετική περίπτωση, ειδικά για κράτη του δικού μας μεγέθους, θα ήταν πραγματικά αδύνατο». Ευχαρίστησε τον κ. Katainen για την συνεργασία «η οποία είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί».
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι είχε μια καλή συζήτηση με τον Υπουργό με τον οποίο μίλησαν για τη συνολική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την ως «πολύ εύρωστη και ενθαρρυντική».
Ο κ. Katainen χαρακτήρισε επίσης «φαινόμενο» την ταχύτητα με την οποία ανέκαμψε η κυπριακή οικονομία, λέγοντας ότι όλοι μπορούν να συγκρίνουν την ταχύτητα και τον τρόπο με τον οποίο έτυχε χειρισμού η κρίση με κάποιες άλλες χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια κατάσταση.
Ανέφερε ότι η Κύπρος χειρίστηκε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με αποφασιστικότητα, χωρίς να κατηγορήσει άλλους, επιλύοντας τα προβλήματα. Είναι γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε, που η οικονομική ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σχεδόν τα καλύτερα στην Ευρώπη.
Είπε επίσης ότι η ανεργία μειώνεται, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ευάλωτες ομάδες, όπως οι νέοι , που εξακολουθούν να υποφέρουν από την ανεργία, εντούτοις η γενικότερη οικονομική κατάσταση βελτιώνεται πολύ γρήγορα.
Εξέφρασε επίσης την ανάγκη μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών κοινωνιών, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή υποστηρίξει σθεναρά όλες τις προσπάθειες μεταρρύθμισης που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κύπρο.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχους αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και στις μεταρρυθμίσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, της δικαστικής εξουσίας και της εκπαίδευσης. Είπε, επίσης, ότι το εύρος των μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο είναι πολύ καλύτερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις, είπε, έχουν στόχο να δημιουργήσουν μια πιο ανταγωνιστική, πιο ανθεκτική και πιο δίκαιη Κύπρο και αυτό είναι προς το συμφέρον της ΕΕ.
Πέραν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η Επιτροπή αναγνωρίζει, όπως είπε, ότι υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να επιλυθούν όπως είναι το στεγαστικό, επισημαίνοντας την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις για την κοινωνική στέγαση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ψηφιακά δίκτυα και την ενεργειακή απόδοση. Ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτά τα θέματα.
Είπε ότι συζήτησαν επίσης τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να εγκριθεί φέτος. Είπε ότι υπάρχουν τομείς που ξεκάθαρα ενδιαφέρουν την Κύπρο όπως οι επενδύσεις για την ασφάλεια και τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ αναφέρθηκε και στο ταμείο για εξωτερικές επενδύσεις στην Αφρική και στην γειτονιά της ΕΕ.
Επεσήμανε επίσης ότι η Κύπρος συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι.
Ερωτηθείς για τα «χρυσά διαβατήρια», ο κ. Katainen είπε ότι υπήρξε πίεση από κράτη μέλη αυτή την περίοδο για κάποιους λόγους, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν στοχοποιεί κάποια συγκεκριμένη χώρα.
Είπε ότι υπάρχουν ανησυχίες από ορισμένα κράτη μέλη, κάποιες θεμιτές και κάποιες όχι, αναφορικά με τα «χρυσά διαβατήρια» ή τις ειδικές ρυθμίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή ή σε θέματα ασφαλείας.
Είναι πολύ σημαντικό, τόνισε, τα κράτη μέλη να συζητήσουν μεταξύ τους και να ξεκαθαρίσουν αυτά τα ζητήματα διότι κανείς δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή να προσφέρει ευκαιρίες για ξέπλυμα χρήματος, προσθέτοντας ότι όλοι θέλουν να αποφύγουν αυτές τις αρνητικές συνέπειες.
Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη δημιουργίας ενός διαφανούς συστήματος που να είναι ικανό και αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει όλες τις ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν.
Η Επιτροπή, ξεκαθάρισε, δεν στοχοποιεί την Κύπρο ή τις άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι η μεταξύ μας συνεννόηση δεν είχε στόχο να δακτυλοδείξει ορισμένες χώρες.
Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως, όπως είπε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Κύπρος δεν στοχοποιήθηκε (singled out) στο θέμα αυτό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί με την Επιτροπή, παρέχοντας πλήρη στοιχεία και διαφάνεια για βελτίωση αυτών των προγραμμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιεσδήποτε βάσιμες ανησυχίες πιθανόν να υπάρχουν.Ανέφερε ότι για την Κύπρο τα προγράμματα αυτά είναι επιπλέον εργαλεία για την προώθηση επενδύσεων.
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρο για συνεργασία με την Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ για την αποφυγή τυχόν αρνητικής και άσκοπης δημοσιότητας επί αυτού του ζητήματος που μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι η Κύπρος στοχοποιήθηκε (singled out) και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν τυχόν βάσιμες ανησυχίες που μπορεί να υπάρχουν «και καταλαβαίνουμε ότι τέτοιες ανησυχίες όντως υπάρχουν».
Ερωτηθείς εάν η ΕΕ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται μόνο για μια οργανωμένη έξοδο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή έχει υιοθετήσει νομοθεσία για υπεράσπιση των κρατών μελών και των ευρωπαίων πολιτών σε περίπτωση που προκύψει ένα «σκληρό Brexit».
Ο Υπουργός ανέφερε, από την πλευρά του, ότι η Κύπρος προετοιμάζεται για για την πιθανότητα να μην υπάρξει μια συμφωνία σε αυτό το θέμα, λέγοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για ένα σενάριο που θα πρέπει να αποφύγουμε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις