Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αποφάσισε την Τρίτη 22/01 να επιτρέψει την κατάθεση ως τεκμηρίων στην υπόθεση της Focus, συγκεκριμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (emails) των Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση.
H υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων έφερε ένσταση στην κατάθεση των εν λόγω emails στο δικαστήριο, προβάλλοντας τη θέση ότι αυτά περιέχουν ιδιωτική επικοινωνία και η κατάθεσή τους θα παραβίαζε το δικαίωμα του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας.
Θέση με την οποία διαφώνησε η Κατηγορούσα Αρχή, η οποία θεωρούσε ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης του δικαιώματος της ιδιωτικής επικοινωνίας από τη στιγμή που τα επίδικα emails δεν περιέχουν ιδιωτική, αλλά επαγγελματική επικοινωνία μεταξύ των κατηγορουμένων.
Η διαφωνία των δύο πλευρών οδήγησε το δικαστήριο να διατάξει τη διεξαγωγή νέας δίκης εντός δίκης για να διαφανεί η φύση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και οι συνθήκες που περιβάλλουν την ανταλλαγή των emails μεταξύ των κατηγορουμένων.
Τα εν λόγω emails περιλαμβάνονται στο τεκμήριο 31 και συγκεκριμένα σε ένα σκληρό δίσκο, που περιέχει δεκάδες χιλιάδες αρχεία και ο οποίος παραλήφθηκε από το σπίτι του Μιχάλη Ζολώτα, καθώς και από τα γραφεία της εταιρείας του στην Ελλάδα στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής των ελληνικών Αρχών.
Όταν ο μάρτυρας κατηγορίας, Λοχίας του ΤΑΕ Λευκωσίας, Μοδεστος Πογιατζής επιχείρησε να καταθέσει, σε έντυπη μορφή, κάποια από τα χιλιάδες αρχεία που περιέχονται στο Τεκμήριο 31 οι συνήγοροι των δύο κατηγορουμένων ήγειραν ένσταση, υποστηρίζοντας ότι λήφθηκαν κατά παράβαση των Άρθρων 15 και 17 του Συντάγματος, καθώς και του Άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).
Κατόπιν διαβούλευσης των συνηγόρων των Κατηγορουμένων με τον συνήγορο της Κατηγορούσας Αρχής, η ένσταση επικεντρώθηκε στη δέσμη εγγράφων που παραδόθηκε στο Δικαστήριο και αποτελείται από 113 αριθμημένα αρχεία, σε έντυπη μορφή.
Το δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ομόφωνα ότι όλα τα υπό ένσταση τεκμήρια ανταλλάχθηκαν στα πλαίσια τραπεζικών εργασιών που αφορούσαν, κυρίως, την κατηγορούμενη Εταιρεία Focus η οποία διατηρούσε συμβατικές σχέσεις και λογαριασμούς με τις τράπεζες Εγνατία και IBG.
Το γεγονός, αναφέρει η απόφαση, ότι ο Μιχάλης Ζολώτας ήταν επιχειρηματίας και επικοινωνούσε με την τράπεζα ως ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της Focus και άλλων Εταιρειών του ομίλου του, δεν μπορεί να επενεργήσει ώστε η αλληλογραφία να έχει τον χαρακτήρα ιδιωτικής/εμπιστευτικής.
Η ουσία του πράγματος, προστίθεται, είναι ότι ο Μιχάλης Ζολώτας, είτε ως το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο της Focus είτε ως ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της, επικοινωνούσε με την τράπεζα όχι για τα προσωπικά του ζητήματα, αλλά για θέματα που αφορούσαν την εταιρεία του (Focus ή και άλλων Εταιρειών του) και ειδικότερα τη συμβατική σχέση που είχαν με τις τράπεζες.
Σημειώνεται επίσης ότι η οποιαδήποτε σχέση οικειότητας αναπτύχθηκε στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, ουδόλως μεταβάλλει ή διαφοροποιεί τη φύση και τον χαρακτήρα της αλληλογραφίας, η οποία καθορίζεται από το περιεχόμενο και όχι από τη χρήση οποιωνδήποτε φιλικών ή οικείων φράσεων.
Τα ίδια ισχύουν, συνεχίζει η απόφαση, και για την ενδοεταιρική αλληλογραφία που ανταλλάγηκε μεταξύ της Ματίνας Καλτσούλα και του Μιχάλη Ζολώτα.
Είναι φανερό, σημειώνουν οι τα τρία μέλη του Κακουργιοδικείου, τόσο από το περιεχόμενο της αλληλογραφίας όσο και από το γεγονός ότι η κα Καλτσούλα ήταν υπάλληλος εταιρειών του ομίλου του κ. Ζολώτα, ότι η υπό αναφορά αλληλογραφία ανταλλάγηκε στα πλαίσια των εργασιών (επαγγελματικών δραστηριοτήτων) των Εταιρειών του κ. Ζολώτα και δεν μπορεί να έχει το χαρακτήρα ιδιωτικής επικοινωνίας, ώστε να εγείρεται ζήτημα παραβίασης του απορρήτου της.
Σε σχέση με τη νομική πτυχή το δικαστήριο περιορίστηκε να υιοθετήσει όσα σχετικά αναφέρονται στην ενδιάμεση απόφαση του ημερομηνίας 7/12/2018, δεδομένου ότι εγειρόταν το ίδιο ακριβώς νομικό ερώτημα. Κατά πόσο δηλαδή τα υπό ένσταση τεκμήρια παραβίαζαν το δικαίωμα της ιδιωτικής επικοινωνίας των δύο κατηγορουμένων .
Το Δικαστήριο καταλήγει στην απόφαση του ότι η υπό ένσταση αλληλογραφία δεν έχει τα χαρακτηριστικά της ιδιωτικής/εμπιστευτικής επικοινωνίας. «Ως αποτέλεσμα η ένσταση αποτυγχάνει και απορρίπτεται». Η Εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται αύριο στις 9 το πρωί.
Πρόκειται για την 4η στη σειρά δίκη εντός δίκης που διατάζει το δικαστήριο για εξέταση ενστάσεων της υπεράσπισης επί των τεκμηρίων της υπόθεσης και την οποία κερδίζει η Κατηγορούσα Αρχή.
Στις δύο πρώτες δίκες εντός δίκης που διεξήχθησαν, το δικαστήριο εξέτασε ενστάσεις της υπεράσπισης με τις οποίες αμφισβητούσε τη διαδικασία παραλαβής συγκεκριμένων τεκμηρίων από τις ελληνικές και βρετανικές αρχές, ενώ η 3η δίκη εντός δίκης εξέτασε ένσταση που αφορούσε και πάλι το απόρρητο της επικοινωνίας σε σχέση με συγκεκριμένα τεκμήρια της υπόθεσης. Όλες οι ενστάσεις είχαν απορριφθεί.
Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Κυριάκος Μάγειρας, για τον οποίον το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Κύπρο, ως επίσης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος απεβίωσε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις