Προσωρινή διευθέτηση για τις Βρετανικές Βάσεις χωρίς συμφωνία, λέει ο Υπουργός Εξωτερικών.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε σήμερα ότι οι Βρετανικές Βάσεις έχουν επιλεγεί από την ΕΕ ως ένα από τα θέματα για τα οποία θα ισχύσει μια προσωρινή διευθέτηση, σε περίπτωση που η Βρετανία εξέλθει από την ΕΕ άνευ συμφωνίας.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλούσε μετά από την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε επίσης ότι η θέση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετέφερε στην Τζέιν Χολ Λουτ είναι η ανάγκη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς το συντομότερο δυνατόν για να οδηγηθούμε σε επανέναρξη των συνομιλιών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι ορισμένες αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού σε ξένους διπλωμάτες που έγιναν την Τετάρτη (16/1) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω το Υπουργικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Λονδίνο όλα τα σενάρια είναι πιθανά, άρα η προετοιμασία που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2017 για να διαχειριστούμε ακόμη και το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία έχει εντατικοποιηθεί και συμφωνήσαμε ότι θα είμαστε σε συνεχή επαφή, έτσι ώστε αναλόγως των αποτελεσμάτων να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί».
Ανέφερε ακόμη ότι η προετοιμασία για όλα τα σενάρια γίνεται σε συνεργασία και με τα άλλα κράτη μέλη, αλλά και με την ίδια την ΕΕ.
Σίγουρα, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, «η επιθυμία μας είναι να υπάρξει η έξοδος, όπως ήταν η επιθυμία του βρετανικού λαού, στη βάση μιας συμφωνίας. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, όλα τα κράτη μέλη οφείλουν, η ΕΕ οφείλει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί ένα τέτοιο σενάριο».
Σε ερώτηση πώς επηρεάζεται η συμφωνία για τις Βάσεις από μια ενδεχόμενη απουσία συμφωνίας, απάντησε ότι «το θέμα των Βρετανικών Βάσεων ήταν μέσα στους όρους εντολής της διαπραγμάτευσης του κ. Μπαρνιέ με τη Βρετανία. Δηλαδή οι διαπραγματεύσεις ήταν μεταξύ της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη βρετανική πλευρά και καταλήξαμε στο συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο έχει συμφωνηθεί».
Πρόσθεσε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία αποχώρησης το συγκεκριμένο κείμενο δεν θα έχει την όποια ισχύ».
Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την στάση της Επιτροπής και όλων των κρατών μελών, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο στις συζητήσεις που γίνονται «στόχος είναι – και θεωρούμε αυτός ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός - να μην υπάρξει η όποια αλλαγή όσον αφορά ειδικότερα τα δικαιώματα όσων Κυπρίων ζουν ή / και εργάζονται εντός των Βρετανικών Βάσεων».
Είναι, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, «ένα από τα θέματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη, τα οποία θα τύχουν χειρισμού σε περίπτωση μη συμφωνίας».
Σε ερώτηση αν υπάρχει διμερής συζήτηση με τη Βρετανία απάντησε αρνητικά. «Η συζήτηση γίνεται σε επίπεδο της ΕΕ με τη Βρετανία», είπε.
Σε ερώτηση αν δεν θα πρέπει να υπάρξει διμερής διάλογος σε περίπτωση μη συμφωνίας με την ΕΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία αποχώρησης η ΕΕ και η Βρετανία θα υιοθετήσουν μια προσωρινή διευθέτηση – δεν θα είναι τελική διευθέτηση - σε πολύ σημαντικούς τομείς που θα διέπουν αυτή τη σχέση μέχρι να υπάρξει συμφωνία».
«Το θέμα των ΒΒ είναι μέσα σε αυτά τα σημαντικά θέματα που θα πρέπει να υπάρξει αυτή η προσωρινή διευθέτηση μέχρι να υπάρξει η συμφωνία», επισήμανε. «Έχουν επιλεγεί από την ΕΕ και από τα κράτη μέλη ένας συγκεκριμένος αριθμός σημαντικών θεμάτων και σε αυτά τα θέματα είναι και το θέμα των Βρετανικών Βάσεων», σημείωσε.
Σε ερώτηση για την κατ’ ιδίαν συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και κατά πόσο έχει κάποια ενημέρωση για το περιεχόμενό της, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ενημερωθεί για την χθεσινή κοινωνική συζήτηση του κ. Κυπριανού με τον κ. Ακιντζί».
«Γενικότερα, εμείς στηρίζουμε τις επαφές με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, επαφές που μπορούν να βοηθήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών, αντιλαμβάνεστε, είναι θετικές», είπε.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «η θέση της δικής μας πλευράς, η θέση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε στην κ. Λουτ είναι η ανάγκη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς το συντομότερο δυνατόν για να οδηγηθούμε σε επανέναρξη των συνομιλιών».
«Δεν έχουμε θέσει ούτε όρια σε σχέση με τις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είτε σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ».
Αν θέλετε, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, «όλα αυτά είναι αφορμές ενδεχομένως ελλείψει πολιτικής βούλησης. Η δική μας θέση, η θέση που ο Πρόεδρος ξεκάθαρα μετέφερε στην κ. Λουτ και ευελπιστούμε ότι η προσπάθειά της θα φέρει αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν είναι να ξεκινήσουμε αφού συμφωνήσουμε τους όρους αναφοράς, την επανέναρξη των συνομιλιών».
Σε ερώτηση για την ενημέρωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ σε ξένους διπλωμάτες χθες ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «κοιτάξτε, έγιναν αναφορές – θέλω να είμαι ειλικρινής - που θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Αναφορές, είπε, «που, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημόσιες δηλώσεις που γίνονται από πλευράς Τουρκίας, δεν ευσταθούν και δεν αν θέλετε εκπροσωπούν ή μεταφέρουν την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Γνωρίζουν οι διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο τις ξεκάθαρες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια στιγμή ακούμε και τις δημόσιες δηλώσεις είτε από τον κ. Ακιντζί, είτε από τον κ. Τσαβούσογλου», σημείωσε ο ίδιος.
Σε ερώτηση πόσο ανησυχεί η Λευκωσία από την ένταση της Τουρκίας να καθυποτάξει την τουρκοκυπριακή συνιστώσα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι κάτι που μας ανησυχεί. Δεν είναι μόνο στον τομέα της οικονομίας, είναι στον τομέα της εκπαίδευσης, είναι στην καθημερινότητα, αν θέλετε, των συμπατριωτών μας».
«Είναι γι αυτό το λόγο που εμείς επιθυμούμε το συντομότερο δυνατό να υπάρξει λύση του Κυπριακού έτσι ώστε μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να σχεδιάσουμε το κοινό μας μέλλον», ανέφερε.
Από την άλλη, πρόσθεσε, «ενισχύει την ίδια στιγμή την θέση μας. Τη θέση μας όσον αφορά από την μια την ανάγκη λειτουργικότητα της λύσης χωρίς τις όποιες έξωθεν παρεμβάσεις, αλλά και την ίδια στιγμή τη θέση μας για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων που είναι ξεκάθαρη για την ανάγκη άμεσου τερματισμού των όποιων εγγυητικών ή παρεμβατικών δικαιωμάτων και με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Μια θέση η οποία οφείλω να αναφέρω πλέον γίνεται αποδεκτή στη διεθνή κοινότητα».
Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε οποιαδήποτε επαφή με τον κ. Ακιντζί μέχρι την επάνοδο της κ. Λουτ απάντησε ότι «δεν υπήρξε, αν θέλετε, κάποια επαφή, η οποία αν γινόταν σίγουρα θα προχωρούσαμε και σε σχετική ανακοίνωση».
«Η κ. Λουτ μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο περί τα τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου», είπε. «Δεν έχουμε αυτή την στιγμή συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά είμαι σίγουρος ότι όλο αυτό το διάστημα εργάζεται προς την κατεύθυνση του να συμφωνηθούν όροι αναφοράς που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις