Όταν τα όργανα του κράτους δεν αντιδρούν οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ θα διολισθαίνουν, είπε ο Μαρινός Σιζόπουλος.
Είναι λογικό όταν τα συντεταγμένα όργανα του κράτους δεν αντιδρούν στα αρνητικά στοιχεία της έκθεσης του ΓΓ, αυτή να διολισθαίνει σε ακόμα πιο αρνητικές αναφορές εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Σε δήλωσή του στη Βουλή ο κ. Σιζόπουλος πρόσθεσε πως αφού μελέτησε το τελικό κείμενο της έκθεσης του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατέγραψε το θετικό στοιχείο της ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης χωρίς αλλαγή στους όρους εντολής της.
«Παρόλα αυτά η έκθεση κατακλύζεται από αρνητικά στοιχεία για την πλευρά μας, τα οποία, λόγω της σημασίας και βαρύτητάς τους, οδηγούν στη διαπίστωση πως οι εκθέσεις του ΓΓ διολισθαίνουν συστηματικά, πλέον, προς αρνητική κατεύθυνση», είπε.
Ο κ. Σιζόπουλος, παραθέτοντας τα σημαντικότερα αρνητικά στοιχεία που εντόπισε στην έκθεση, ανέφερε την απουσία αναφοράς στην κατοχική Τουρκία και στην παράνομη και συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, που είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος.
Πρόσθεσε σε αυτά την απάλειψη της αναφοράς σε Κυπριακή Δημοκρατία που υπήρχε στο προσχέδιο και την υιοθέτηση της φράσης «κυπριακή κυβέρνηση» και την αναφορά στο ότι οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ οφείλονται στις γεωτρήσεις, τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία νομίμως και στη βάση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων ασκεί, και η αποφυγή υπόδειξης πως οι εντάσεις αυτές οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στις παράνομες τουρκικές προκλήσεις.
Αρνητικό στοιχείο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, είναι η έκκληση ανάπτυξης μηχανισμών («δικούς τους μηχανισμούς, αστυνομικής και πολιτικής φύσης») από τις δύο πλευρές για να αποφευχθούν οι εντάσεις στη νεκρή ζώνη, γεγονός που αντιβαίνει στους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Ο κ. Σιζόπουλος παρατήρησε ότι η έκκληση για μηχανισμούς της άλλης πλευράς παραπέμπει σε ανάπτυξη μηχανισμών του ψευδοκράτους, μίας παράνομης οντότητας.
Στα αρνητικά κατέγραψε τη μη επίκριση των τουρκικών ενεργειών για παρεμπόδιση της εργοδότησης εκπαιδευτικών στο Ριζοκάρπασο και για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην εκπαίδευση των εγκλωβισμένων, κατά παράβαση της συνθήκης της Γ΄ Βιέννης και την αναφορά στο ότι οι υδρογονάνθρακες αναφέρονται ως «ισχυρό κίνητρο για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύση στο κυπριακό πρόβλημα», γεγονός που εντάσσει το θέμα του φυσικού αερίου στο πλαίσιο λύσης του κυπριακού, εξήγησε ο κ. Σιζόπουλος.
«Εκτιμούμε πως τα πιο πάνω είναι αποτέλεσμα και της αδράνειας τόσο της κυβέρνησης όσο και των πολιτικών δυνάμεων που στις προηγούμενες εκθέσεις απέφυγαν να αναδείξουν τα αρνητικά στοιχεία και να διεκδικήσουν την απάλειψη ή τη διαφοροποίησή τους», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις