Σε εντατικό διάλογο συμφωνήθηκε να εισέλθουν ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και οι επιστημονικές εταιρείες προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την Τρίτη 08/01, σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε τη Δευτέρα 07/01.
Ειδικότερα όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα, ο ΟΑΥ θα αρχίσει εντατικό διάλογο με τις επιστημονικές εταιρείες με στόχο να διευκρινιστούν και να επιλυθούν επιμέρους θέματα, που έχουν θέσει οι επιστημονικές εταιρείες, παραδείγματος χάριν να γίνουν διορθώσεις στον κατάλογο δραστηριοτήτων.
Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι οι δύο πλευρές δεν απέχουν πολύ από το κλείσιμο των διαφορών στα θέματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Οσον αφορά την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, που θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2020, έχει συμφωνηθεί, όπως ο ΟΑΥ αρχίσει εντατικό διάλογο με τις επιστημονικές εταιρείες και τον ΠΙΣ τους επόμενους τρεις - τέσσερις μήνες αφού πρώτα επιλυθούν τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια.
Όσον αφορά το θέμα της ιδιωτικής ιατρικής ξεκαθαρίστηκε, σύμφωνα με τον Υπουργό, ακόμα μια φορά ότι δεν προβλέπεται από το νόμο και δεν μπορεί εφαρμοστεί στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, με τον Πρόεδρο του ΠΙΣ Πέτρο Αγαθαγγέλου να σημειώνει ότι αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει την ιατρική κοινότητα.
«Θεωρώ ότι έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος, έχουμε προχωρήσει αρκετά» δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά το πέρας της σύσκεψης, προσθέτοντας ότι όσον αφορά τα θέματα της πρωτοβάθμιας– τόσο το θέμα των προσωπικών ιατρών όσο και τα εξωνοσοκομειακά- «δεν απέχουμε πολύ, είμαστε κοντά».
«Έχουμε συμφωνήσει όπως ο ΟΑΥ μπει σε ένα εντατικό διάλογο με τις επιστημονικές εταιρείες ούτως ώστε να διευκρινιστούν και να επιλυθούν επιμέρους θέματα, που έχουν θέσει οι επιστημονικές εταιρείες, παραδείγματος χάριν στον κατάλογο δραστηριοτήτων εκεί κι όπου υπάρχουν παραλείψεις, λάθη ή δεν έχουν υπολογιστεί σωστά να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις» συμπλήρωσε. Ανέφερε επίσης πως θα πρέπει να συμφωνηθεί τι σημαίνει υπερεπισκεψιμότητα κι αν και εφόσον υπάρχει, να έχει μηχανισμό επίλυσης.
Είπε ακόμα ότι υπήρχε η πρόταση από τον ΟΑΥ για ένα εύρος εγγυημένης τιμής μονάδας για τους ειδικούς γιατρούς στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και αυτό εξακολουθεί να ισχύει και η πρόθεση είναι να ισχύει για τα επόμενα τρία χρόνια κι όχι για ένα χρόνο, «το οποίο θεωρώ ότι ήταν ένα ουσιαστικό βήμα εκ μέρους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας».
«Ελπίζω τον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα μέσω του εντατικού διαλόγου να επιλυθούν κι αυτές οι διαφορές» πρόσθεσε ο Υπουργός.
Οσον αφορά την ενδονοσοκομειακή, που θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2020, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι στη σύσκεψη συμφωνήθηκε «όπως μπει ο ΟΑΥ με τις επιστημονικές εταιρείες και τον ΠΙΣ σε έναν εντατικό διάλογο τους επόμενους τρεις - τέσσερεις μήνες αφού πρώτα επιλυθούν τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια».
Πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την ενδονοσοκομειακή φροντίδα.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στη σύσκεψη ότι μέσα από διάλογο ο οποίος θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες θα πρέπει να υπάρξουν και οι απαραίτητες συγκλίσεις στα θέματα της ενδονοσοκομειακής φροντίδας.
Όσον αφορά το θέμα της ιδιωτικής ιατρικής σημείωσε ότι «ξεκαθαρίστηκε ακόμα μια φορά ότι δεν προβλέπεται από το νόμο και δεν μπορεί, όπως ερμηνεύεται το θέμα της ιδιωτικής ιατρικής, να παραχωρηθεί».
ΟΑΥ: Το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί στην ώρα του
Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου ανέφερε στις δηλώσεις του ότι συμφωνήθηκε ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί στην ώρα του, δηλαδή την 1η Ιουνίου 2019.
Επίσης είπε ότι συμφωνήθηκε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου και πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι εισέλθει σε μια διαδικασία εντατικού διαλόγου με τις επιστημονικές εταιρίες για να διορθωθούν οι κατάλογοι δραστηριοτήτων.
«Κάποια επιμέρους ζητήματα τα οποία θεωρούνται σημαντικά, έχουμε δείξει κατανόηση σήμερα στη διαδικασία της συζήτησης, άρα ναι σε 5 μήνες θα έχουμε σύστημα υγείας» είπε, προσθέτοντας ότι «έχουμε πολλά να κάνουμε και θα τα κάνουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι υπάρχει μια διαδικασία διαβούλευσης η οποία προβλέπεται και από το νόμο και ότι η διαβούλευση θα διαφωτίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό και αν υπάρχει περιθώριο να βελτιωθεί ο σχεδιασμός θα βελτιωθεί.
«Από κει και πέρα είναι ξεκάθαρη και η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων, ότι την 1η/6 θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Υπάρχουν όντως περιθώρια για βελτιώσεις, για διορθώσεις, και σε αυτό έχουμε δεσμευτεί κι εμείς ότι θα μπούμε σε ένα εντατικό διάλογο, εκεί και όπου υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση θα γίνουν» σημείωσε.
ΠΙΣ: Να συμφωνηθούν όλα βάσει των αιτημάτων του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε από πλευράς του ότι παραμένουν ακόμα ουσιαστικές και θεμελιώδεις πτυχές που αφορούν το θέμα της ένταξης των γιατρών στο ΓεΣυ και ότι η ιατρική κοινότητα θα τύχει της ενημέρωσης.
«Παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι πρέπει να συμφωνηθούν όλα εφ’ όλης της ύλης. Υπάρχουν καταρχήν κάποιες συγκλίσεις οι οποίες δίνουν την καλή διάθεση να προχωρήσουμε για περαιτέρω διευκρινίσεις» είπε.
«Οι διαφωνίες παραμένουν, οι αποκλίσεις είναι εκεί, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι η ιατρική κοινότητα να ενημερωθεί έγκαιρα με αυτό το σκεπτικό και να προχωρήσουμε και να αποφασίσουμε για την ένταξη των γιατρών. Τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά και στόχος και σκοπός -όπως είπε ο Υπουργός- είναι να προχωρήσει ο διάλογος με τις επιστημονικές εταιρείες για περαιτέρω διευκρινίσεις σε αυτές τις διαφωνίες και τις αποκλίσεις τις οποίες έχουμε καταθέσει» εξήγησε.
«Ως εντολοδόχοι ενός ψηφίσματος των πέντε αιτημάτων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, δηλώνω ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν όλα για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε και ποιότητα και να κάνουμε τη μεταρρύθμιση εφικτή για ένα σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες το λαού και για το σκοπό τον οποίο αυτό θα υλοποιηθεί» σημείωσε.
Ο κ. Αγαθαγγέλου τόνισε ότι σε ουδεμία περίπτωση ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θα θέσει οποιοδήποτε εμπόδιο, απορρίπτοντας συμπεράσματα που, όπως είπε, εξήχθησαν τον τελευταίο καιρό μέσα από τις καταθέσεις και τους προβληματισμούς των γιατρών, ότι υπάρχουν συμφέροντα.
«Εμείς ως ιατρική κοινότητα έχουμε υποχρέωση να υπηρετήσουμε τον ασθενή και μέσα σε ένα σύστημα θα πρέπει να διασφαλιστούν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες στην πρωτοβάθμια και στην ενδονοσοκομειακή, έτσι ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να προσφέρουμε το προσδοκώμενο για τον ασθενή» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «για εμάς έχει μεγάλη σημασία να συμφωνηθούν όλα βάσει των αιτημάτων του ψηφίσματος της Γενικής μας Συνέλευσης».
Απαντώντας σε ερώτηση σημείωσε πως μια βασική εκτίμηση είναι ότι το πέμπτο ζήτημα του ψηφίσματος που αφορούσε την ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος -δηλαδή ο γιατρός, ο οποίος συμβάλλεται με τον ΟΑΥ ως μη υπάλληλος αλλά ως αυτοεργοδοτούμενος, να έχει τη δυνατότητα να συμβάλλεται και με άλλα ασφαλιστικά ταμεία- έχει ξεκαθαρίσει βάσει της ερμηνείας που δίνεται στον νόμο και αυτό είναι κάτι το οποίο θα απασχολήσει την ιατρική κοινότητα.
«Θα συγκαλέσουμε το συμβούλιο του ιατρικού σώματος, τις επιστημονικές εταιρείες για να ενημερώσουμε για τα διαμειφθέντα των τελευταίων 48 ωρών. Στόχος είναι να συμβάλουμε όλοι για να αναγνωρίσουμε πού θα είναι τελικά οι συγκλίσεις για ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα» κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις