Επικοινωνία Μέι-Γιούνκερ για το Brexit

Επικοινωνία Μέι-Γιούνκερ για το Brexit

Συνέχεια στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες δίνει η Τερέζα Μέι, η οποία συνομιλεί το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στόχος της είναι να κερδίσει νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις ότι το λεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή σκληρών συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας θα είναι προσωρινό. Η κα Μέι χρειάζεται αυτές τις διαβεβαιώσεις πριν από την ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit, που περιλαμβάνει το backstop, τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Έχουν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες συνδιαλέξεις με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπως και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πάντως οι τελευταίες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ, δείχνουν ότι οι όποιες παραχωρήσεις ενδεχομένως να είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό δεν θα επαρκούν για να μεταπείσουν αρκετούς Brexiteer βουλευτές των Τόρις και τους βουλευτές του βορειοϊρλανδικού DUP που τάσσονται κατά της συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος για θέματα Brexit του DUP Σάμι Γουίλσον, που συναντήθηκε την Πέμπτη με την πρωθυπουργό Μέι, δήλωσε την Παρασκευή στο BBC ότι δεν έχει αλλάξει κάτι και ότι υπό τα δεδομένα αυτής της στιγμής δεν βλέπει πώς το κόμμα του θα μπορούσε να υπερψηφίσει τη συμφωνίας που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο κάποιοι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών φέρονται να έχουν συζητήσει με την Ντάουνινγκ Στριτ το ενδεχόμενο να οριστεί ημερομηνία παραίτησης της Τερέζα Μέι μετά από το Brexit με αντάλλαγμα τη θετική τους ψήφο για τη συμφωνία του Brexit. Κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν τα δημοσιεύματα.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ σε Γερμανό Πρέσβη: «Θα συνεχίσουμε τον στενό συντονισμό ενόψει Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ»

ΠτΔ σε Γερμανό Πρέσβη: «Θα συνεχίσουμε τον στενό συντονισμό ενόψει Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ»

Ο περαιτέρω εμπλουτισμός και η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας Λευκωσίας-Βερολίνου σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, παραλαμβάνοντας τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Δρ. Χανς-Πέτερ Γιούγκελ.