Το «στρατοδικείο» τον έκρινε ένοχο σε τέσσερις υποθέσεις και ο 33χρονος Τ/κ αντιρρησίας συνείδησης Χαλίλ Καραπατσιάογλου, που αρνείται να πληρώσει το χρηματικό πρόστιμο των 2.000 ΤΛ (περίπου 360 ευρώ), θα μπει στη φυλακή για 20 μέρες.
Με στέλνουν φυλακή γιατί δεν θέλω να κρατήσω όπλο, είπα ότι δεν θα πυροβολήσω τον φίλο μου τον Αντώνη, δήλωσε ο ίδιος βγαίνοντας από το κτίριο όπου τον υποδέχθηκαν δεκάδες άτομα, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί προς υποστήριξή του.
Τη δίκη παρακολούθησαν και εκπρόσωποι των ΗΕ και του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τους Αντιρρησίες Συνείδησης (EBSO).
Εν τω μεταξύ, δύο ακόμη Τ/κ, ο πρόεδρος και ο γγ της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (Basin Sen) Αλί Κισμίρ και Σερκάν Σογιαλάν, ανακοίνωσαν σήμερα ότι γίνονται αντιρρησίες συνείδησης.
Στις 14 Ιανουαρίου θα οδηγηθεί στη φυλακή
Ο 33χρονος επανέλαβε την απόφασή του ότι αρνείται να πληρώσει το χρηματικό πρόστιμο. «Αυτό είναι ένα δικαίωμα, εάν πληρώσω το πρόστιμο δεν θα έχει κανέναν νόημα. Μετά από 10 μέρες θα έρθω εδώ για να μείνω 20 μέρες στην φυλακή επειδή εγώ απορρίπτω το να πληρώσω αυτά τα χρήματα».
Ο Καραπατσιάογλου καυτηρίασε το γεγονός ότι η παρούσα «κυβέρνηση» δήλωνε ότι είναι η πιο δημοκρατική μέχρι σήμερα. «Ντρέπομαι γιατί ζω αυτό τώρα σε μια τέτοια συγκυρία», είπε επισημαίνοντας ότι αυτή η «κυβέρνηση» έχει δύο ακαδημαϊκούς, ο ένας είναι «πρωθυπουργός» (Τουφάν Ερχιουρμάν) και ο άλλος «αναπληρωτής πρωθυπουργός» (Κουντρέτ Οζερσάι). «Αυτό γι’ αυτούς, για τις καριέρες τους, για τις ζωές τους, θα είναι μια ντροπή. Αυτό για μένα είναι μια τιμή. Με καταδικάζουν γιατί δεν θέλω να κρατήσω όπλο, γιατί είπα ότι δεν θα ρίξω σφαίρα εναντίον του φίλου μου του Αντώνη και θα με στείλουν γι’ αυτό 20 μέρες φυλακή. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό, αυτό είναι απάνθρωπο. Αυτό είναι ντροπή γι’ αυτούς και γι’ αυτή τη χώρα».
Ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν εκεί για να τον στηρίξουν και δήλωσε ότι οι ενέργειες και η άσκηση πίεσης θα συνεχιστεί για τις επόμενες 10 ημέρες. Σημείωσε δε ότι ένας Ευρωβουλευτής έχει θέσει το θέμα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ (ΣΣ: ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου) λέγοντας ότι το ζήτημα λαμβάνει πλέον μεγάλες διαστάσεις.
Ο Χαλίλ Καραπατσιάογλου κρίθηκε ένοχος σε τέσσερις υποθέσεις που αφορούν την άρνησή του να υπηρετήσει ως έφεδρος τα έτη 2014,2015, 2016 και 2017. Ο ίδιος δήλωσε ότι αρνείται να πληρώσει το χρηματικό πρόστιμο για την πληρωμή του οποίου δόθηκε διάστημα 10 ημερών. Έτσι στις 14 Ιανουαρίου ο Χαλίλ θα πρέπει να παρουσιαστεί και πάλι ενώπιον του «στρατιωτικού δικαστηρίου» και αφού δεν θα έχει πληρώσει το χρηματικό πρόστιμο, θα οδηγηθεί στη φυλακή για 20 ημέρες.
Στο ΕΔΑΔ αναμονή για την υπόθεση Μουράτ Κανατλί
Ο δικηγόρος του 33χρονου, Οντζέλ Πολιλί ανέφερε ενώπιον του «δικαστηρίου» ότι ο πελάτης του είναι ενάντια στον πόλεμο και τη βία και πιστεύει στον αντιμιλιταρισμό, έφερε ως παράδειγμα αποφάσεις του ΕΔΑΔ και το τι επικρατεί διεθνώς για τους αντιρρησίες συνείδησης, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα από το Συμβούλιο της Ευρώπης που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στους αντιρρησίες συνείδησης. Υπενθύμισε επίσης ότι η τετρακομματική «κυβέρνηση» είχε το θέμα της αναγνώρισης του δικαιώματος αυτό στις προγραμματικές της δηλώσεις και συμπλήρωσε πως η παρουσία εκατοντάδων ατόμων έξω από το «δικαστήριο» σήμερα έδειξε ότι το ζήτημα τυγχάνει πλέον κοινωνικής ομοφωνίας.
Σε δηλώσεις του έξω από το «δικαστήριο» ο κ. Πολιλί ανέφερε ότι ενώπιον του ΕΔΑΔ εξετάζεται η υπόθεση του επίσης αντιρρησία συνείδησης, Μουράτ Κανατλί και χθες απάντησαν στις θέσεις της άλλης πλευράς και αναμένουν το αποτέλεσμα εκείνης της δίκης.
Παρατηρητής στη δίκη από το ΕΒCO
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο για τους Αντιρρησίες Συνείδησης (European Bureau of Conscientious Objection) απέστειλε παρατηρητή στη δίκη, τον Derek Brett, ο οποίος δήλωσε απογοήτευση για την απόφαση και σημείωσε ότι στο ΕΔΑΔ έχει αποτανθεί και άλλος ένας Τ/κ αντιρρησίας συνείδησης ο Χαλούκ Τουφανλί. Δεν μπορεί να προβλέψει, συμπλήρωσε, το αποτέλεσμα στο ΕΔΑΔ αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αναγνωρίσει το δικαίωμα στους αντιρρησίες συνείδησης να αρνηθούν να υπηρετήσουν την θητεία τους.
Δεν καταλαβαίνει, είπε, γιατί το «στρατοδικείο» δεν περίμενε για την απόφαση του ΕΔΑΔ που θα είναι δεσμευτική. Κανείς στην κοινότητα των αντιρρησιών συνείδησης και στην αντιμιλιταριστική κοινότητα δεν το καταλαβαίνει αυτό, συμπλήρωσε.
Αλί Κισμίρ και Σερκάν Σογιαλάν δήλωσαν επίσης αντιρρησίες συνείδησης
Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η σημερινή απόφαση του «στρατοδικείου» ανακοίνωσε λίγο μετά η Basin Sen, η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο δημοσιοποιώντας την απόφαση του προέδρου της, Αλί Κισμίρ και του γγ, Σερκάν Σογιαλάν να προχωρήσουν στη χρήση του δικαιώματος να γίνουν αντιρρησίες συνείδησης.
Τι κρίμα που κάτω από πιέσεις η εξουσία υπό της Τουρκίας στο βόρειο μέρος του νησιού, στέλνει στη φυλακή τους ανθρώπους μας που θέλουν να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα που αυτή παρεμποδίζει, αναφέρεται σχετική ανακοίνωση της Basin sen.
Δεν αναγνωρίζουμε, συνεχίζει, ούτε το «δικαστήριο» που επέβαλε το χρηματικό πρόστιμο, ούτε την ποινή της φυλάκισης 20 ημερών. «Αυτή η απόφαση για μας δεν ισχύει».
Εμείς που βλέπουν τις κοινότητες Ε/κ και Τ/κ ως ένα λαό, αναφέρει η ανακοίνωση, «απορρίπτουμε το να κρατήσουμε όπλο ενάντια σε ανθρώπους με τους οποίους είμαστε ο ίδιος λαός». Γι’ αυτό, καταλήγει η Basin Sen, ο πρόεδρος και ο γγ της συντεχνίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι γίνονται αντιρρησίες συνείδησης και θα συνεχίσουν τον αγώνα πιο δυνατά.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις