Ρευματολόγοι και εντατικολόγοι, καλούν με ανακοινώσεις, τα μέλη τους να μείνουν εκτός ΓεΣΥ.
Η Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου (ΡΕΚ) ανακοίνωσε την Πέμπτη (3/1) ότι δεν μπορεί να εισηγηθεί στα μέλη της να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, αναφέροντας ότι δεν έχει απαντηθεί ή ικανοποιηθεί κανένας από τους σοβαρούς προβληματισμούς της και ότι ο προτεινόμενος τρόπος λειτουργίας του ΓεΣΥ δεν είναι βιώσιμος.
«Μετά από τις διαβουλεύσεις που έγιναν και παρακολουθώντας στενά τις εκάστοτε ανακοινώσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), των διαφόρων εμπλεκομένων αντιπροσώπων και του υπουργού Υγείας, δεν έχει απαντηθεί ή ικανοποιηθεί κανένας από τους σοβαρούς προβληματισμούς της ΡΕΚ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ειδικότητα της ρευματολογίας, σημειώνεται, «έχει ιδιαιτερότητες, όπως η παρακολούθηση χρόνιων ασθενών, η συχνά χρονοβόρα ιατρική πράξη και η διάγνωση βασισμένη σε ιστορικό και κλινική εξέταση παρά σε πολύπλοκη ή επεμβατική διερεύνηση».
Η ΡΕΚ πιστεύει πως ο προτεινόμενος τρόπος λειτουργίας του ΓεΣΥ δεν είναι βιώσιμος και διατυπώνει τη θέση ότι «το προτεινόμενο ΓΕΣΥ θα υποβαθμίσει την ποιότητα της φροντίδας ατόμων με ρευματικές παθήσεις».
Καταλήγει αναφέροντας ότι «για τους πιο πάνω λόγους, στο παρόν στάδιο, η Ρευματολογική Εταιρία Κύπρου δεν μπορεί να εισηγηθεί στα μέλη της να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ».
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κάλεσε τους εντατικολόγους να μείνουν εκτός του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), επικαλούμενο, μεταξύ άλλων, ελλιπή προϋπολογισμό για το ΓεΣΥ.
Η Κυπριακή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας αναφέρει ότι με βάση τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση και τα τεκταινόμενα σε σχέση με το ΓεΣΥ, έχει διαπιστώσει ότι η εξειδίκευση της εντατικολογίας δεν εμφανίζεται πουθενά στον σχεδιασμό του ΓεΣΥ και μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, δεν έχει κληθεί από τον ΟΑΥ για συζήτηση οποιουδήποτε θέματος, ενώ επιστολή τους σχετικά με εξωνοσοκομειακές ιατρικές πράξεις έχει μείνει αναπάντητη, όπως αναφέρουν.
«Τα πιο πάνω υποδηλώνουν μια ανατριχιαστική προχειρότητα αλλά και εντυπωσιακή άγνοια, δεδομένου ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καταναλώνουν πάνω από το 20-30% του προϋπολογισμού κάθε νοσηλευτηρίου και εκεί νοσηλεύονται οι πιο βαριά πάσχοντες. Οι πιο κατάλληλα εκπαιδευμένοι ιατροί δε για να φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς είναι οι εντατικολόγοι, για τους οποίους δυστυχώς δεν φαίνεται να γνωρίζουν οι ιθύνοντες του ΟΑΥ», σημειώνεται.
Οι εντατικολόγοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για τον «ελλιπή προϋπολογισμό» του ΓεΣΥ που αναμένεται, όπως αναφέρουν, να προκαλέσει μείωση της ποιότητας φροντίδας που θα παρέχεται στους βαριά πάσχοντες. Δεδομένου, προσθέτουν, ότι η εντατική θεραπεία είναι ίσως η πιο ακριβή υπηρεσία ενός νοσηλευτηρίου, η ελλιπής χρηματοδότηση του ΓΕΣΥ, πιθανότατά θα εξαναγκάσει σε μειώσεις ανθρωπίνου δυναμικού (ιατρούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές και άλλους) όπως και σε περιορισμό χρήσης ακριβών τεχνολογιών, φαρμάκων, υλικών και αναλωσίμων που αρκετές φορές χρειάζονται για να σωθεί ένας άνθρωπος από το χείλος του θανάτου.
«Καλούμε τα μέλη μας, στον βαθμό που το επιτρέπει το εργασιακό τους καθεστώς στα οικεία νοσηλευτήρια και εφόσον δεν υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές, να μην συμμετάσχουν στο ΓΕΣΥ για να μην γίνουν ακούσια συνεργοί στην υποβάθμιση της φροντίδας που θα προσφέρεται στους βαριά πάσχοντες συνανθρώπους μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Καταλήγοντας, οι εντατικολόγοι ζητούν από την πολιτική ηγεσία όσο και από τα μέλη του ΟΑΥ να ξανασκεφτούν και να αναθεωρήσουν τους σχεδιασμούς και τις πρόνοιες που προωθούνται.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις