Τις συνεχιζόμενες προκλητικές προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταγγέλλει με επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.
Η επιστολή – με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου - κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και εστιάζεται στις παράνομες δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός».
Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος καταγγέλλει ότι στις 18 Οκτωβρίου, το ερευνητικό Τουρκικό κρατικό σκάφος “Barbaros Hayreddin Paşa” και τα υποστηρικτικά σκάφη συνοδευόμενα από Τουρκικά πολεμικά πλοία, ξεκίνησαν σεισμικές έρευνες στις νοτιοδυτικές περιοχές της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας, συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων των θαλάσσιων τεμαχίων έρευνας υδρογονανθράκων 4 και 5. Η περιοχή υποτίθεται ότι προορίζεται για σεισμικές έρευνες από την Τουρκία, μέσω μη εξουσιοδοτημένης NAVTEX 16.10.2018, για περίοδο μεταξύ 18 Οκτωβρίου 2018 και 1 Φεβρουαρίου 2019.
«Οι προαναφερθείσες έρευνες συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, βάσει του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, οι σχετικές διατάξεις των οποίων έχουν από καιρό αποκρυσταλλωθεί στο διεθνές εθιμικό δίκαιο. Η Τουρκία δεν έχει καμία νομική υπόσταση να διεξάγει δραστηριότητες εξερεύνησης σε σχέση με τους φυσικούς πόρους του νησιού, χωρίς τη ρητή συγκατάθεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, όλα τα σεισμικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από την Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτών των παράνομων και μη εξουσιοδοτημένων ερευνών ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία», τονίζεται στην επιστολή.
O κ. Κορνηλίου χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην συγκεκριμένη περιοχή «κατάχρηση των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται σε όλα τα κράτη από το εθιμικό διεθνές δίκαιο, το οποίο αντικατοπτρίζεται επίσης στην UNCLOS», τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει στον κανόνα της ειρηνικής χρήσης των θαλασσών και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εντάσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ υπενθυμίζει στην επιστολή του, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανακήρυξε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη το 2004 και έχει εγγενή δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, ενώ τα εξωτερικά όρια των δύο ζωνών είναι η μέση γραμμή με τα απέναντι κράτη, εν αναμονή συμφωνίας για το αντίθετο. Επισημαίνει επίσης, ότι σ’ αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, στη βάση της μέσης γραμμής.
«Σ’ αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του, κάλεσε την Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών μας. Η Κύπρος είναι της άποψης ότι τα δύο κράτη θα πρέπει να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη για την επίτευξη συμφωνίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει.
«Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω την πρόσκληση της κυβέρνησης μου προς την Τουρκία να οριοθετήσουμε τις αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες μας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» καταλήγει.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις