Χειρόγραφο γράμμα στην εφημερίδα «Πολίτης» έστειλε μέσω φίλου του ο Νικόλας Κυριάκου, που από το 2016 κρατείται σε φυλακές στην Κωνσταντινούπολη.
«Είμαι σχεδόν σε άθλια κατάσταση με όλα αυτά που μου συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια στην Ινσταμπούλ… Ακόμα και το όνομα της πόλης δεν μπορώ να το χωνέψω. Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, η Ινσταμπούλ βγαίνει από το Κωνσταντινούπολη και επειδή λέγαν την έκφραση ‘Εις την Πόλη’ έμεινε το όνομα ‘Εις + την -Πόλη Ινς+ταν+μπουλ’», αναφέρει στο γράμμα του ο Νικόλας που κρατείται στις φυλακές Μάλτεπε, ο οποίος ήθελε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του, γιατί όπως λέει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μανώλη Καλατζή, έχει την ελπίδα ότι κάποιος θα ενδιαφερθεί και θα του γράψει δύο κουβέντες.
Στο γράμμα του, ο Νικόλας περιγράφει πως βρέθηκε πίσω από τα σίδερα των φυλακών στην Τουρκία. Το 2016, αποφάσισε για οικονομικούς λόγους και προσωπική πλεονεξία, να μεταφέρει από τη Βραζιλία στην Κύπρο ναρκωτικά: «Μετά από ‘ρουφιανιό’, το εισιτήριό μου από τη Βραζιλία για την Κύπρο ήταν transit από την Ινσταμπούλ, και το τονίζω ‘transit’, γιατί ποτέ δεν είχα σκοπό να επισκεφτώ την Τουρκία. Απλώς θα άλλαζα αεροπλάνο στην Ινσταμπούλ για την Κύπρο (εννοεί κατεχόμενα). Η πτήση μου θα γινόταν σε 45 λεπτά. Από την ώρα που πάτησα το πόδι μου στο αεροδρόμιο στην Τουρκία, ούτε για τσιγάρο δεν είχα χρόνο. Καθώς περπατούσα προς το Gate για την πτήση μου στην Κύπρο, είδα δύο άτομα να μου δείχνουν την ταυτότητά τους και ο ένας από αυτούς να μου λέει στα αγγλικά ότι είναι της Αστυνομίας και θα μου κάνουν έναν τυπικό έλεγχο».
Ενώ του είπε ότι βιαζόταν για την πτήση του, οι αστυνομικοί των διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπήρχε καθυστέρηση: «Με πήρανε σε ένα γραφείο και μου έγινε έντονος σωματικός έλεγχος. Το ίδιο έγινε και στο βαλιτσάκι μου που είχα τα χρήματα, το κινητό μου και το διαβατήριό μου. Μετά από 20 λεπτά, με πάνε από τον χώρο που ήμασταν, μπροστά στα γραφειάκια όπου βγάζουν βίζα για να εισέλθεις στη χώρα. Σταματάμε μπροστά και ο ίδιος αστυνομικός που μιλούσε αγγλικά, μου λέει ότι πρέπει να πληρώσω 25 ευρώ για να βγάλω βίζα, για να εισέλθω στη χώρα και να μου γίνει καλύτερος έλεγχος. Εγώ του απάντησα ότι δεν θέλω να μπω στη χώρα και ότι δεν θέλω να χάσω την πτήση μου. Ο άλλος, θυμωμένος, μου άρπαξε το τσαντάκι μου, με θράσος παίρνει χρήματα και τα δίνει στην κοπέλα στο γραφειάκι μαζί με το διαβατήριό μου. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή κατάλαβα ότι θα κάτσω πολύ καιρό στην Τουρκία»…
Καταλήγοντας, ο Νικόλας αναφέρει ότι νιώθει αδικία γιατί η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος.
«Δεν ήθελα ποτέ να βγω από τον χώρο του transit. Δεν ήθελα ποτέ να μπω από τον ‘διεθνή χώρo του αεροδρομίου’ στην Τουρκία. Και δεν ήθελα ποτέ να κάνω το οποιοδήποτε αδίκημα στην Τουρκία», σημείωσε.
«Τώρα, μετά από δύο χρόνια, αποφάσισα να πω την ιστορία μου για να ξεφορτωθώ τα συναισθήματά μου, γιατί όσες αντοχές και αν έχω, τα συναισθήματα είναι αφόρητα και με πνίγει τι δίκαιο», τονίζει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις