ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ: Και μέλη της ΣΕΚ στην απεργία των λιμενεργατών της ΠΕΟ

ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ: Και μέλη της ΣΕΚ στην απεργία των λιμενεργατών της ΠΕΟ

Ενωμένοι σε έναν κοινό σκοπό, ανεξαρτήτως συντεχνίας, δηλώνουν οι λιμενεργάτες του λιμανιού Λεμεσού, που πραγματοποιούν το Σάββατο (22/12) 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να ταλανίζουν τον κλάδο τους.

Στην απεργία που εξήγγειλε την Παρασκευή (21/12) η ΠΕΟ, λαμβάνουν μέρος και λιμενεργάτες, μέλη της ΣΕΚ, η οποία είχε καλέσει τα μέλη της να προσέλθουν κανονικά στην εργασία τους, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Συμβουλίου Λιμενεργασίας για άρση οποιωνδήποτε απεργιακών κινητοποιήσεων και παραπομπή του θέματος της συλλογικής σύμβασης τους στο διαιτητικό δικαστήριο.

Ως εκ τούτου, οι εργασίες στο λιμάνι Λεμεσού για την εξυπηρέτηση πλοίων δεν πραγματοποιούνται και από αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους τους λιμενεργάτες, έχουν επηρεαστεί δυο πλοία, ένα στο τερματικό της Eurogate και ένα στο τερματικό της DP World Limassol. Δυο ακόμη πλοία που αναμένεται να φτάσουν αργότερα το Σάββατο (22/12), θα αναμένουν να εξυπηρετηθούν την Κυριακή (23/12).

Σε δηλώσεις του έξω από το τερματικό της DP World Limassol, όπου συγκεντρώθηκαν οι απεργοί, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λεμεσού, Χρίστος Χριστοφή, ευχαρίστησε όλους τους λιμενεργάτες που συμμετέχουν στην απεργία, ανεξαρτήτως συντεχνίας, «γιατί τα προβλήματα των λιμενεργατών και σημειωτών δεν έχουν ούτε χρώμα και δεν διαφέρουν από τη συντεχνία που είναι ο καθένας».

Ανέφερε δε πως, αντί να υπάρξει διάλογος κατά την οκταήμερη προθεσμία που έδωσαν οι συντεχνίες, συνήλθε το Συμβούλιο Λιμενεργασίας και αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να παραπέμψει την εργατική διαφορά σε διαιτητικό δικαστήριο και να διατάξει άρση απεργιακών κινητοποιήσεων.

«Με αυτές τις εξελίξεις ήταν φυσικό εμείς να αντιδράσουμε και να διαφωνήσουμε, και σήμερα βρισκόμαστε εδώ και γι αυτόν τον λόγο"», είπε ενώ τόνισε πως «σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε τα εργασιακά θέσμια του τόπου να καταστρατηγούνται».

Υπέδειξε ακόμη πως τόσα χρόνια εφαρμόζεται ο περί λιμενεργατών νόμος αλλά και ο κώδικας εργασιακών σχέσεων, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και υπογράμμισε πως οι λιμενεργάτες δεν θα δεχθούν «ν` αποφασίζουν κάποιοι και να στέλνουν σε διαιτησίες να κρίνουν, είτε προβλήματα, είτε πώς πρέπει να ανανεώνονται συλλογικές συμβάσεις».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως είναι πρωτόγνωρο αυτό που έγινε με το Συμβούλιο Λιμενεργασίας, αφού η συνήθης πρακτική ήταν να επικυρώνει τις συμφωνίες που γίνονταν μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, μετά από διάλογο.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λεμεσού, σημείωσε ότι οι λιμενεργάτες περιορίστηκαν σε 24ωρη απεργία αντί σε επ`αόριστον που είχαν προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία «σε όσους λένε ότι είναι έτοιμοι να μπουν στο διάλογο για επίλυση των προβλημάτων».

Πρόσθεσε πως οι λιμενεργάτες δεν έχουν λάβει καμία αύξηση τα τελευταία δέκα χρόνια και εργάζονται με μια παγοποιημένη σύμβαση, ενώ διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν καταστροφικό για το λιμάνι και την οικονομία αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των λιμενεργατών και την ίδια ώρα να μην καταστρέφεται η οικονομία από την τεράστια αύξηση στις χρεώσεις που επιβάλλουν οι διαχειριστές - εργοδότες.

Εκ μέρους των λιμενεργατών της ΣΕΚ που αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν το κάλεσμα της συντεχνίας τους για αποχή από απεργιακές κινητοποιήσεις, ο Γιάννης Αγγελή δήλωσε πως οι λιμενεργάτες είναι ενωμένοι και τα προβλήματα είναι κοινά.

Εξέφρασε επίσης τη λύπη του που η συντεχνία του δεν συμμετέχει στην απεργία, ενώ κληθείς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο να βρεθούν οι απεργοί ενώπιον πειθαρχικής επιτροπής, δήλωσε ότι «ήδη θεωρούμε πως είμαστε τιμωρημένοι με τα όσα γίνονται και ο βρεγμένος δεν φοβάται το νερό».

Τη στήριξη του στον αγώνα των λιμενεργατών έστειλε και ο ΓΓ της ΣΥΧΘΕΜ ΔΕΟΚ, Στέλιος Ευστρατίου, ο οποίος δήλωσε ότι αν και η συντεχνία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση, «θεωρούμε ότι πρέπει να στηρίξουμε τους λιμενεργάτες, διότι επιτελούν ένα τεράστιο έργο».

Μόνο μέσα από διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις είπε, και εξέφρασε την ελπίδα η εργοδοτική πλευρά και το αρμόδιο Υπουργείο να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των λιμενεργατών, τους οποίους κάλεσε να παραμείνουν ενωμένοι και να σταθούν δυναμικά σε έναν διεκδικητικό αγώνα.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν και οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Γιώργος Γεωργίου, Κώστας Κώστα και Άντρος Καυκαλιάς, οι οποίοι τους ενημέρωσαν γύρω από τις θέσεις του κόμματος και άκουσαν τα αιτήματα τους.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

• Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

• Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Οι διεθνείς προκλήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις το 2025

• Ρεβεγιόν στα κέντρα αναψυχής: Κρατήσεις αλλά και… ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής - Το ωράριο και οι τιμές

• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου

• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»



Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε το πρωί η γυναίκα η οποία θεωρείται ύποπτη για το φόνο του συζύγου της, Vitaly Shostak 62 ετών, που διαπράχθηκε χθες βράδυ.  Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι είχε προηγηθεί καυγάς μεταξύ του ζεύγους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top