Το Κυπριακό, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα κυριάρχησαν στις ερωτήσεις που έθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι ευρωβουλευτές, αλλά και στην κριτική που του άσκησαν, κατά τη σημερινή του παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης.
Τοποθετούμενος επί των παρεμβάσεων των ευρωβουλευτών, ο Πρόεδρος είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά εδώ και 44 χρόνια έχει κάνει σημαντικότατες υποχωρήσεις και αναφέρθηκε στον «ιστορικό αλλά οδυνηρό συμβιβασμό» της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στην αποδοχή της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής στα διάφορα όργανα, όμως, είπε, κάθε φορά που παραχωρούμε, προκειμένου να εξευρεθεί λύση, κάποια υπερβολικά ή υπέρμετρα δικαιώματα, επανέρχονται οι Τουρκοκύπριοι και αξιώνουν περισσότερα.
Είπε ακόμα ότι στο Κρανς Μοντανά θα έφθαναν πολύ κοντά στη λύση «εάν υιοθετούνταν οι έξι θέσεις των παραμέτρων όπως τις έθεσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τη λειτουργία ενός κανονικού κράτους».
Σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε υποβάλει συγκροτημένες και ολοκληρωμένες απαντήσεις και για τα έξι σημεία του ΓΓ, ενώ η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι επέμεναν σε διατήρηση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων, στρατιωτικής βάσης, ισότιμης μεταχείρισης και θετικής ψήφου. «Είναι εξόφθαλμο ποιοι οδήγησαν και πώς οδηγηθήκαμε στο αδιέξοδο», είπε ο Πρόεδρος.
Παρά ταύτα, είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει στην έναρξη ενός νέου διαλόγου από το σημείο που έμειναν οι διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντανά, προσθέτοντας πως η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ, αναμένεται στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί και αναμένει ότι και η άλλη πλευρά θα δείξει την ίδια καλή θέληση.
Ξεκαθάρισε ότι η επιδίωξη είναι επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης και για να είναι βιώσιμη πρέπει να είναι λειτουργική, και για να είναι λειτουργική δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί οι όροι όπως τους θέτει η Τουρκία ή η τ/κ πλευρά.
Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για τη διαχείριση της οικονομίας, ο Πρόεδρος υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησης, λέγοντας ότι έχουν επιτευχθεί μεταρρυθμίσεις και εξορθολογισμός της οικονομίας, η οποία βρίσκεται και πάλι στην επενδυτική βαθμίδα, με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε επίσης λόγο για έντονη στοχοποίηση της Κύπρου, απαντώντας στις επικρίσεις ευρωβουλευτών για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, και σημείωσε ότι την τελευταία 5ετία το σύνολο των υπηκοοτήτων που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ξεπερνά τους 4,700 ή το 0,3% των συνολικών υπηκοοτήτων, που παραχωρήθηκαν από άλλα κράτη της ΕΕ. Επεσήμανε ότι έχουν θεσπιστεί αυστηρά κριτήρια κι έχει γίνει έλεγχος από τη Moneyval.
Απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι παραχωρεί την ευρωπαϊκή υπηκοότητα σε βάρος της ασφάλειας της ΕΕ, ο Πρόεδρος υπέδειξε πως «δεν είναι στη χώρα μου, που γίνονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν είναι στη χώρα μου που οι πλείστες ποδοσφαιρικές ομάδες ανήκουν σε ολιγάρχες τρίτων χωρών ή κεντρικά σημεία, και μεγάλα κτίρια και μεγάλες ακίνητες περιουσίες έχουν περάσει στα χέρια είτε Ρώσων ολιγαρχών, είτε Αράβων είτε άλλων».
Για ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στο Ευρωκοινοβούλιο, μίλησε ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, λόγω της παρουσίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, της μοναδικής χώρας μέλος της ΕΕ που συνεχίζει να είναι διαιρεμένη και να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Σημείωσε πως παρά το μικρό μέγεθος της Κύπρου, η ΕΕ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία και αξία σε αυτή, λόγω της προσήλωσής της στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Έκανε επίσης λόγο για εξαιρετική προσπάθεια του Προέδρου για διάσωση της Κύπρου από τη χρεοκοπία, στέλνοντας μήνυμα ενάντια στους ευρωσκεπτικιστές.
Νωρίτερα, ο ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ενώ αναφερόμενος στο κούρεμα καταθέσεων του 2013 και το κλείσιμο του Συνεργατισμού, έκανε λόγο για δύο μεγάλα οικονομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, τα οποία δεν φέρουν μόνο τη σφραγίδα της ΕΕ, αλλά «είναι και δικά σας κατορθώματα, κύριε Αναστασιάδη», είπε.
Για το Κυπριακό, ο Νεοκλής Συλικιώτης σημείωσε ότι η ΕΕ έχει ευθύνες, αντί να συζητά σήμερα την αναβάθμιση Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, να απαιτήσει αποφασιστικά την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένων των κυπρογενών.
Θέλουμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας γιατί απέναντι σε αυτή τη λύση «είναι η μετεξέλιξη και το βάθεμα της κατοχής», τόνισε από πλευράς του ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου. «Από εσάς αναμένουμε να ισορροπήσετε ανάμεσα στις ανησυχίες και την πρωτοβουλία», είπε.
Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την αναφορά του Προέδρου στο Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και στους πρόσφυγες της Κύπρου και αφού σημείωσε ότι από πλευράς των ευρωπαϊκών θεσμών υπάρχουν αποφάσεις και ψηφίσματα για το Κυπριακό, κάλεσε τον Πρόεδρο να απαντήσει τι άλλο θέλει η Κύπρος από την ΕΕ και πιο συγκεκριμένα αν θέλουμε κυρώσεις προς την Τουρκία και επιβολή εμπάργκο.
Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, τόνισε ότι για να έχει αξία η παρουσία του κ. Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να έχει καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει την οποιαδήποτε ευρωπαϊκή φιλοδοξία εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είπε ότι μπορεί οι δείκτες να ευημερούν, αλλά ο κυπριακός λαός ακόμη υποφέρει. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, δηλώνοντας ότι η Κύπρος υποφέρει σήμερα από τις ροές που προέρχονται από την Τουρκία. “Θα πρέπει να μπούμε σε μια λογική κατανομής των βαρών και όχι σε λογικές της πολιτικής του Όρμπαν με τον οποίο ανήκετε στην ίδια πολιτική ομάδα”, δήλωσε στο κλείσιμό της παρέμβασης του ο κ. Παπαδάκης.
Η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, απευθυνόμενη στον Πρόεδρο, ανέφερε πως οι προσπάθειές του για επίλυση του Κυπριακού έχουν καταρρεύσει παρά την καλή θέληση που έχει επιδείξει λόγω της επιθετικής και αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας. Είπε ακόμα ότι η λύση που συζητείται μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ανέφικτη, ανεφάρμοστη και μη λειτουργική. Διερωτήθηκε μεταξύ άλλων «γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν απαίτησε από την ΕΕ την εφαρμογή των όσων προνοούν οι συνθήκες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ, ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το πρωτόκολλο της ένταξης, το πρόσθετο πρωτόκολλο, η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το ψήφισμα για την Αμμόχωστο, το written declaration για την Αμμόχωστο, και πολλές άλλες νομικές διακηρύξεις που θα θωράκιζαν την Κυπριακή Δημοκρατία και θα καθιστούσαν τη λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones κατά αεροπορικής βάσης του Ισραήλ
• Κοντά σε συμφωνία με Ζοσέ Ντομίνγκες! Περιμένουν τον... πρόεδρο
• Έντονη βροχόπτωση στο στάδιο «Αλφαμέγα» λίγο πριν το ΑΠΟΛΛΩΝ- ΑΠΟΕΛ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις