ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο Τσαβούσογλου έθεσε όρους για να δεχθούν πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων»

«Ο Τσαβούσογλου έθεσε όρους για να δεχθούν πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων»

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έθεσε κάποιους όρους και προϋποθέσεις για να δεχθεί η τουρκική πλευρά την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, `Αντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως "κάποιοι από αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις συζητούνται, κάποιοι άλλοι δεν εξαρτώνται από εμάς κι εξαιτίας αυτού δεν μπορούμε(αυτά) να τα υποσχεθούμε».

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μιλούσε το βράδυ της Τρίτη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του στην Αστόρια η ηγεσία της κυπριακής παροικίας, ανέφερε πως "δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε να συζητήσουμε οποιανδήποτε άλλη λύση εκτός της λύσης της ομοσπονδίας. Ούτε για δύο κράτη συζητούμε, ούτε για συνομοσπονδία. Θεωρούμε ότι και οι δύο είναι καταστροφικές για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό».

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ επιμένει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, όσο δύσκολη και να είναι, για την εξεύρεση λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Νωρίτερα ο κ. Κυπριανού είχε κλειστή συνάντηση με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ, που διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις.

Μιλώντας στη διάρκεια του δείπνου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξήρε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Κύπριοι απόδημοι. «Είσαστε μαζικοί πρεσβευτές της Κύπρου στις χώρες τις οποίες ζείτε και μπορείτε να διαδραματίσετε ένα σημαντικότατο ρόλο με τις επαφές τις οποίες έχετε στη χώρα που ζείτε», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον αμερικανικό παράγοντα, είπε πως υπάρχει μία στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. «Είναι προφανές ότι οι σχέσεις τις οποίες έχουν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ με την Τουρκία τις σπρώχνουν στο να στρέψουν το ενδιαφέρον της πρωτίστως προς το Ισραήλ – σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο – και βέβαια στην Ελλάδα, στην οποία προσπαθεί να αναθέσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια».

Πρόσθεσε ότι του προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Σλοβενίας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. «Δε νομίζω ότι το είπε τυχαία. Το είπε κατόπιν πολλών ενεργειών οι οποίες γίνονται».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν έχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να αναβαθμίσουν και το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Εμάς όμως, μας ενδιαφέρει και το πώς θα επιχειρηθεί να γίνει αυτό το πράγμα. Διότι ακούγονται διάφορες κουβέντες από διάφορες πλευρές. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι κατά την άποψή μας θα ήταν λάθος η Κυπριακή Δημοκρατία να προσδεθεί στο ένα,ή σε οποιοδήποτε άλλο άρμα. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει τον ρόλο τον οποίο διαδραμάτιζε πάντοτε. Να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους λαούς της γειτονιάς στην ευρύτερή μας περιοχή και φιλικές σχέσεις με όλου ανά το παγκόσμιο», σημείωσε.

Είπε πως οι αποκλεισμοί σε κάποιες συνεργασίες δεν διευκολύνουν στο να προωθηθεί η ειρήνη και η συνεργασία που κατά την άποψή μας είναι το ζητούμενο για την ευρύτερη περιοχή. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να συντηρούν τις αντιπαραθέσεις, τις τριβές και τελικά καταλήγουν σε εστίες ανάφλεξης συγκρούσεων μεταξύ χωρών, ανέφερε.

«Γι’ αυτό ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε πρέπει να είναι ο δρόμος της ειρήνης, που θα φέρει τη σταθερότητα, την ευημερία και την ανάπτυξη για τους λαούς της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι έχουμε να κάνουμε με μία χώρα η οποία πόρρω απέχει από τη δημοκρατική λειτουργία.
«Η Τουρκία όπως και πολλές άλλες χώρες του αραβικού κόσμου δεν λειτουργούν με δημοκρατικό κόσμο, όπως λειτουργούμε εμείς», είπε, προσθέτοντας ότι και στην περίπτωση των δυτικών χωρών πολλές φορές διαπιστώνουμε υποκρισία και τα συμφέροντα να καθορίζουν την εξωτερική πολιτική χωρών.

«Αλλά το γεγονός ότι λειτουργούν αντιδημοκρατικά, αυτό επωμίζει τη διαχείριση κάποιων θεμάτων στους ώμους κάποιων προσωπικοτήτων στις χώρες αυτές και στην περίπτωση της Τουρκίας στον Ερντογάν», ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύσκολο αντίπαλο, όπως και την Τουρκία. «Είναι προκλητική, επιθετική, απειλητική σε πάρα πολλές περιπτώσεις, έχει επεκτατικές βλέψεις και αυτό μας καθιστά υπεύθυνους να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί. Να είμαστε συνεπείς στους στόχους τους οποίους καθορίσαμε, να μην έχουμε παλινδρομήσεις και αντιφάσεις, εάν πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε το στόχο μας», ανέφερε..

Πρόσθεσε ότι με τους Τουρκοκύπριους έχουμε πάρα πολλά κοινά κι αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις από το εξωτερικό θα μπορούσαμε να ζήσουμε και σήμερα το ίδιο καλά, όπως στο παρελθόν.

«Γι’ αυτό θεωρούμε ότι στόχος μας πρέπει να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Διαπραγματεύσεις όμως οι οποίες θα διεξάγονται πάνω στη συμφωνημένη βάση και έχοντας ως στόχο την κατάληξη την οποία καθορίζουν τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε να συζητήσουμε οποιανδήποτε άλλη λύση εκτός της λύσης της ομοσπονδίας", ανέφερε.

Υπογράμμισε πως "ούτε για δύο κράτη συζητούμε, ούτε για συνομοσπονδία. Θεωρούμε ότι και οι δύο είναι καταστροφικές για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό και επιμένουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, όσον δύσκολη και να είναι, για την εξεύρεση λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας".

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε σε ερωτήσεις αναφορικά με την πολιτική ισότητα και τα θέματα διακυβέρνησης, αλλά και την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

Είπε πως του προξένησε εντύπωση το πόσο θετικά αντιμετωπίστηκε η εισηγητική του ομιλία και οι απαντήσεις που έδωσε, από το ακροατήριο σε ερευνητικό κέντρο.

«Στην εισηγητική μου ομιλία ήμουν πολύ επικριτικός για την στάση της Τουρκίας και τους ξεκαθάρισε πως ό,τι λέω στην Κύπρο λέω και στην Τουρκία. Δεν αλλάζω τις τοποθετήσεις μου ανάλογο με το πιο είναι το ακροατήριο και η χώρα στην οποία μιλώ», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι μεταφέρει αυτά που του είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να σημαίνει ότι τα υιοθετεί.

«Είπε πως ήλθε εξουσιοδοτημένος στο Κραν Μοντανά για να καταλήξει σε συμφωνία και ήταν έτοιμος κι ο κ. Γιλντιρίμ - που είχε συνομιλήσει με τον κ. Τσίπρα – να έλθουν και οι δύο για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία στα 6 κεφάλαια», σημείωσε.

Σε σχέση με τις εγγυήσεις, ο κ. Τσαβούσογλου του ανέφερε πως η πλευρά του είχε καταστρώσει ένα σχέδιο στη βάση τεσσάρων σταδίων και αναλόγως και της δικής μας στάσης θα προχωρούσαν από το πρώτο μέχρι το τέταρτο. «Μόνο μέχρι το δεύτερο, είπε, μπόρεσα να πάω, γιατί δεν με βοήθησε η δικής σα πλευρά».

Ο κ. Τσαβούσογλου του είπε πως πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, ωστόσο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι τον προβλημάτισε η στάση που τήρησε στη συνάντηση ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών γύρω από τα θέματα των εγγυήσεων.

«`Εβαλε κάποιους όρους και προϋποθέσεις για να δεχθούν την πλήρη κατάργησή τους. Κάποιοι από αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις συζητούνται, κάποιοι άλλοι δεν εξαρτώνται από εμάς κι εξαιτίας αυτού, δεν μπορούμε (αυτά) να τα υποσχεθούμε», σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι από 1974 και μετά όλα τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν ότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να λυθεί το κυπριακό, μέσα από διαπραγματεύσεις.

«Μιλώντας με διπλωμάτες στην Κύπρο, μου είπαν, ‘μην νομίζετε ότι θα κάνουμε πόλεμο για σας. Υπάρχουν τόσες πολλές πολυεθνικές εταιρείες της χώρας μας που λειτουργούν σε διάφορες μεριές του πλανήτη, που αν στέλναμε όταν έχουν κάποιο πρόβλημα στρατό για να κάνει πόλεμο, δεν θα βρίσκουμε άκρη, Μην περιμένετε να κάνουμε αυτό για την Κύπρο’. Δεν μπορούμε λοιπόν να λύσουμε το Κυπριακό με άλλο τρόπο εκτός από διαπραγματεύσεις»,σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε πως καθώς έχουμε απέναντί μας ένα δύσκολο αντίπαλο, εμείς πρέπει να πάμε με συνέπεια και με προσήλωση σε όσα συμφωνήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με σκοπό είτε να τον υποχρεώσουμε να συμμορφωθεί και να συνεργαστεί ώστε να φτάσουμε σε λύση, είτε αν δεν συμμορφωθεί να μείνει εκτεθειμένος.

«Λέμε ότι Πλαίσιο Γκουτέρες διαμορφώθηκε έπειτα από έντονη δική μας παρέμβασης ως ελληνοκυπριακή πλευρά. Λέμε ότι μας ικανοποιεί. … Ας το βάλουμε λοιπόν ως ασπίδα. Να πάμε στις διαπραγματεύσεις και να πούμε στην Τουρκία ότι αυτό είναι το Πλαίσιο. Και είτε να την υποχρεώσουμε να συνεργαστεί, οπότε θα έχουμε συμφωνία, είτε δεν θα συνεργαστεί και θα μείνει εκτεθειμένη», κατέληξε ο Άντρος Κυπριανού.

Τον ΓΓ του ΑΚΕΛ παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος καλωσορίζοντας τον κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι οι ομογενείς έχουν κόμμα τους την Κύπρο και υποδέχονται όλους τους Προέδρους, Υπουργούς και πολιτικούς αρχηγούς με την ίδια θέρμη.

"Δική μας επιθυμία και στόχος είναι να απαλλαγεί η πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια και τις περιουσίες τους και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους», σημείωσε.

Εξήγησε τη δουλειά της παροικίας στην Ουάσιγκτον, με στόχο να μετριαστούν τα αρνητικά αποτελέσματα μιας πολιτικής που για χρόνια ευνοούσε την Τουρκία, σημείωσε, ωστόσο, πως τελευταία διαπιστώνουν από τις επαφές τους μία αλλαγή, κυρίως εξ αιτίας της στάσης του Ερντογάν.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μία ευκαιρία για ριζική αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν Πρόεδροι και παράγοντες σωματείων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου, ο Γενικός Πρόξενος Αλέξης Φαίδωνος και μέλη της κυπριακής διπλωματικής αποστολής.

Χθες ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Άλεν, ενώ σήμερα θα έχει συναντήσεις και με τους υπολοίπους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας, Μαρία Θεοφίλη.

Την Πέμπτη θα συναντηθεί με την βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ροζμαρί Ντικάρλο. Τον κ. Κυπριανού συνοδεύουν στις επαφές του οι Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ και Μαρίνα Σάββα, Διευθύντρια του Γραφείου του ΓΓ του ΑΚΕΛ.


Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top