Διεξήχθη στο Υπουργείο Εσωτερικών η άσκηση «Προμηθέας 2018» για αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Με σκοπό να ελεγχθούν οι διαδικασίες ενεργοποίησης των σχεδίων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη δοκιμή του Σχεδίου «Προμηθέας», που προνοεί για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, διεξήχθη σήμερα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, άσκηση με την επωνυμία «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2018».
Η άσκηση, την οποία διοργάνωσαν το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, και η οποία άρχισε στις 09:00 και ολοκληρώθηκε στις 13:00, συνέπεσε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κύπρο από ψες μέχρι και τις πρωινές ώρες σήμερα.
Τον χώρο διεξαγωγής της άσκησης επισκέφτηκε και ενημερώθηκε για το πώς και τι περιλαμβάνει η άσκηση «Προμηθέας 2018», ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, Κύπρο Κυπριανού. Ακολούθως, ο κ. Πετρίδης ξεναγήθηκε στους χώρους της άσκησης.
Για τους σκοπούς της άσκησης, στήθηκαν περιμετρικά του Υπουργείου Εσωτερικών αντίσκηνα, εξοπλισμένα με ασυρμάτους του δικτύου της Πολιτικής Άμυνας, δορυφορική επικοινωνία και οθόνες για λήψη εικόνων σε πραγματικό χρόνο.
Κατά την άσκηση, στην οποία συμμετείχαν Δήμοι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, το Τμήμα Μετεωρολογίας, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ΗΜΥ, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Τμήμα Ασθενοφόρων, κ.λπ., μεταξύ άλλων, έγινε έλεγχος της ετοιμότητας της Επιχειρησιακής Ομάδας του Υπουργείου Εσωτερικών να υποστηρίξει τον Γενικό Διευθυντή στο συντονισμό της κατάστασης. Η επιχειρησιακή ομάδα υποστηριζόταν από το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων (ΚΕΕ) της ΠΕΔΠΑ Λευκωσίας.
Το σενάριο προνοούσε ότι έπληξε τις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, του οποίου οι καταιγιδοφόρες νεφώσεις απέδωσαν βροχόπτωση 185 χιλιοστών σε διάστημα 2 ωρών και ανέμους που έφτασαν μέχρι 90 χιλιόμετρα ανά ώρα. Το βαρομετρικό είχε κατεύθυνση ΝΔ, η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε ΒΔ. Ως αποτέλεσμα υπήρξε αριθμός αστικών πλημμυρών, ενώ υπερχείλισαν και ποταμοί.
Εκτίμηση των ζημιών, κατά τόπους, έγινε με ελικόπτερο της Αστυνομίας, καθώς και με drones της Πολιτικής Άμυνας. Στον χώρο της άσκησης είχαν τοποθετηθεί χάρτες πλημμυρών και οθόνη όπου μεταφερόταν εικόνα από drone, σε πραγματικό χρόνο.
Οι εκπρόσωποι των Υπηρεσιών είχαν κληθεί να απαντήσουν σε συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία βασίζονταν στο ρόλο που έχουν στο σχέδιο «Προμηθέας», για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και εν γένει στο ρόλο τους γενικά σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό εκτάκτων αναγκών.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας κατά την έναρξη της άσκησης, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της άσκησης, είπε ότι είναι σημαντικό, «να ξέρουμε ότι υπάρχουν ολοκληρωμένα σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων».
«Συγκεκριμένα, εν καιρώ ειρήνης υπάρχουν 23 σχέδια του κράτους. Τα πέντε με έξι αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών. Πέραν της συγγραφής και της αναθεώρησης των σχεδίων και με αποφάσεις του Υπουργικού αλλά και με βάση την κοινή λογική πρέπει να γίνονται και ασκήσεις επί του εδάφους, δοκιμάζοντας πραγματικά σενάρια που αφορούν και τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών και τη διαχείριση αυτών των κρίσεων», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «σήμερα δοκιμάσαμε ένα πραγματικό σενάριο με δεδομένα τα οποία μπορούν να επισυμβούν, απίθανα μεν, μεγάλης έντασης δε, αλλά που μπορούν να συμβούν».
Ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε για τη συνεργασία την Πολιτική Άμυνα, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία , τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
«Είδαμε και σε άλλες χώρες ότι πέραν των σχεδίων πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ασκήσεις τόσο επί χάρτου όσο και επί του εδάφους, ούτως ώστε να δοκιμάζουμε τις αντοχές μας επί πραγματικών σεναρίων», σημείωσε .
Ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας Δρ. Κλεάνθης Νικολαΐδης, σε παρέμβασή του είπε ότι ο σταθμός της Λυσού ψες κατέγραψε ταχύτητα ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. «Άρα, δεν είναι κάτι το οποίο είναι άπιαστο η ταχύτητα του ανέμου στο σενάριο. Είχε ακριβώς 44 κόμβους άνεμο. Ο σταθμός Αθαλάσσας κατέγραψε 32 χιλιοστά βροχής σε 25 λεπτά. Σπανιότατα, στην Κύπρο για δύο 24ώρα, συνεπώς, να έχουμε τέτοιου είδους βροχή», συμπλήρωσε.
Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, σε δηλώσεις του είπε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία στα πλαίσια της συνεργασία που έχει με την Πολιτική Άμυνα συμμετέχει στην άσκηση, «η οποία ομολογουμένως συνέπεσε με τα ψεσινά περιστατικά που αφορούσαν τις εκτεταμένες πλημμύρες που είχαμε και βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη στην πόλη της Λευκωσίας».
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με τους πλημμυρισμένους δρόμους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζει και απασχολείται σε αρκετό αριθμό υπόγειων, όπου υπάρχει συσσωρευμένη μεγάλη ποσότητα νερού και συνεργεία μας δουλεύουν για να αντλήσουν τα όμβρια ύδατα, τα οποία έχουν καλύψει όντως περιουσιακά στοιχεία πολιτών μέσα στα υπόγεια. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί, εννοώ η άντληση των νερών από τα υπόγεια, μέχρι αύριο το πρωί», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τράγκολας είπε ότι δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Σημείωσε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδινε προτεραιότητα στα επικίνδυνα συμβάντα, στα οποία καλείτο να ανταποκριθεί.
«Ακολουθείται μια διαδικασία με τη συμπλήρωση εντύπων. Πρέπει να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία για να έχουμε τον ακριβή αριθμό. Ομολογουμένως, όμως, είναι δεκάδες οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία από γύρω στις 02:20 με 02:30 η ώρα τα τηλέφωνα όλων των πυροσβεστικών σταθμών της Λευκωσίας είχαν πάρει φωτιά. Προσπαθήσαμε να στείλουμε στα πιο επικίνδυνα όπου υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις που υπήρχε άμεσος κίνδυνος για κάποιες ζωές, για κάποια οχήματα, τα οποία είχαν παγιδευτεί σε δρόμους», σημείωσε.
Όπως είπε, ευτυχώς, όμως, «το γεγονός ότι είχαμε τις πλημμύρες κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες πολλές και δύσκολες καταστάσεις, εάν η βροχόπτωση και οι καταιγίδες σημειώνονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου ο κόσμος κυκλοφορούσε έξω».
Ερωτηθείς για την άσκηση, ο κ. Τράγκολας είπε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει πρωτεύοντα λόγο στην άσκηση διότι αφορά την αντιμετώπιση πλημμυρών.
«Της Πολιτικής Άμυνας είναι μια άλλη αρμοδιότητα στα πλαίσια του ίδιου μεν σχεδιασμού, αλλά η Πυροσβεστική ως καθαρά επιχειρησιακή υπηρεσία έχει τον υπηρεσιακό έλεγχο και τον συντονισμό των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που έχουν σχέση με τη ζωή και την περιουσία του πολίτη», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν οι πλημμύρες οφείλονται στο γεγονός ότι υπήρχαν κλειστοί οχετοί, ο κ. Τράγκολας είπε ότι πάντα υπάρχει ένας συνδυασμός κάποιων γεγονότων, τα οποία συνδράμουν στο να πλημμυρίσουν οι δρόμοι και να πλημμυρίσουν και υπόγεια.
«Ένας από τους λόγους ήταν και το ότι πάρα πολλές σχάρες είχαν κλείσει διότι λόγω του σφοδρού ανέμου που φυσούσε στην περιοχή , τα φύλλα των δέντρων είχαν πέσει στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να κλείσουν όλες αυτές οι σχάρες. Εχω επισκεφτεί τις περιοχές, οι οποίες έχουν πλημμυρίσει», σημείωσε.
Ο Διοικητής της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας Ανδρέας Φραντζή, μιλώντας κατά την έναρξη της άσκησης, είπε ότι η σημερινή άσκηση διοργανώνεται για να δοκιμάσουν τις διαδικασίες ενεργοποίησης των σχεδίων του Υπουργείου Εσωτερικών και με έμφαση στο σχέδιο «Προμηθέας», το οποίο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων .
Σε δηλώσεις του, ο κ. Φραντζής είπε ότι έχουν επεξεργαστεί επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από την εκτίμηση του κινδύνου που έχει διεξάγει το Τμήμα Υδάτων, αλλά και την εκτίμηση του κινδύνου που διεξάγουν σαν Πολιτική Άμυνα με βάση ευρωπαϊκή υποχρέωση, και έτσι, έχουν ενώπιων τους επιστημονικά δεδομένα και προβλέψεις με βάση ένα σενάριο που θα συμβεί μια φορά στα 100 χρόνια.
Μπορεί, συνέχισε, να προκληθεί μια μεγάλη βροχόπτωση έτσι ώστε να πλημμυρήσουν οι ξεροπόταμοι της Λευκωσίας, κάποιοι ποταμοί στη Λεμεσό και να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στις υποδομές και στον πληθυσμό.
«Έτσι φέραμε κοντά όλους τους εταίρους που είναι οι δήμοι, ο έπαρχος, οι Υπηρεσίες πρώτης ανάγκης όπως είναι η ΑΗΚ, το Τμήμα Υδάτων και με αυτό το σενάριο θα διεξάγουμε αυτή την άσκηση για να βγάλουμε κάποια σοβαρά συμπεράσματα, τα οποία οι Δήμοι και γενικά οι τοπικές αρχές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη έτσι ώστε εάν ο μη γένοιτο συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό να ξέρουν ποιες περιοχές των δήμων τους θα επηρεαστούν, ποια είναι τα μέσα, πόσο προσωπικό θα χρειαστούν, πόσο χρόνο θα τους πάρει να αποκαταστήσουν την ομαλότητα», πρόσθεσε.
Έτσι, συνέχισε ο κ. Φραντζής, «πιστεύω ότι η άσκηση που κάνουμε είναι πάρα πολύ χρήσιμη, θα μας δώσει πάρα πολλά στοιχεία για να επικαιροποιήσουμε τα σχέδια και έτσι να μην βασιζόμαστε πάνω σε πράματα, τα οποία είναι υποθετικά ή πάνω σε υποκειμενικές κρίσεις και πρέπει να θέσουμε όλους ενώπιων των ευθυνών τους και ιδιαίτερα εμάς τους ίδιους αλλά και το Υπουργείο μας».
Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο βοηθούν στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων που έπληξαν από την Δευτέρα (3/12) την Κύπρο, ο κ. Φραντζής είπε ότι η Πολιτική Άμυνα δρα επικουρικά προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία που έχει τον κύριο ρόλο και ευθύνη άντλησης των υδάτων με κάποιες ομάδες στην Λευκωσία.
«Επίσης, βοηθάμε την Επαρχιακή Διοίκηση για την καταγραφή των ζημιών σε κάποιες περιπτώσεις και εμπλεκόμαστε στην μέριμνα πληθυσμού όπως έγινε και στον ανεμοστρόβιλο που έπληξε το Παλιομέτοχο και τους Αγίους Τριμιθιάς. Μεριμνούμε για τον κόσμο, έτσι ώστε να μην μείνει στους δρόμους και να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι οικογένειες θα είναι κάτω από μια στέγη την πρώτη ή και την δεύτερη μέρα μετά από μια καταστροφή. Έχουμε πάρα πολλές πληροφορίες ότι πάρα πολλά αυτοκίνητα, αρκετά υποστατικά έχουν υποστεί ζημιές και είναι γεμάτα με νερό και θα χρειαστεί μία μέρα να αδειάσουν από αυτό το νερό διότι η άντληση αντιλαμβάνεστε καθυστερεί», κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις