Η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια αποικία στο φεγγάρι μέχρι το 2040, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαστήματος την Τετάρτη (28/11) μετά από συζητήσεις γύρω από το μακροπρόθεσμο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.
Ψυχροπολεμική “διαστημική κούρσα” θυμίζει η ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος Roscosmos, αφού μετά τα τελευταία επιτεύγματα της αμερικανικής SpaceX, με την δημιουργία των πρώτων επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών πυραύλων, η Μόσχα απαντά με αποικία στη Σελήνη.
Δημοσίευμα της ιστοσελίδας “The Moscow Times” αναφέρει ότι, προηγούμενο πρόγραμμα που συντάχθηκε από την ομοσπονδιακή διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, Roscosmos, το 2014 αφορούσε σχέδιο τριών σταδίων για την αποστολή ανθρώπων στην επιφάνεια του της Σελήνης, με σκοπό τη δημιουργία υποδομών για μια αποικία.
Από τότε, εκατοντάδες επίδοξοι κοσμοναύτες υπέβαλαν αιτήσεις για να γίνουν οι πρώτοι Ρώσοι που θα πατήσουν το πόδι τους στο φεγγάρι.
Στην ανακοίνωση της Roscosmos, μετά από συνάντηση με το διαστημικό συμβούλιο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, αναφέρεται ότι, "Το σεληνιακό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε διάφορες φάσεις μέχρι το 2040".
Το δημοσίευμα επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής του ομοσπονδιακού πυραυλικού και αναπτυξιακού οργανισμού TsNIIMash της Ρωσίας Νικολάι Σεβαστάνοφ, στον ειδησιογραφικό ισότοπο RBC, αναφέρει ότι σε πρώτη φάση θα τεθεί σε τροχιά μια μονάδα γύρω από τη Σελήνη.
Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την αποστολή της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της Ρωσίας στο φεγγάρι και την έναρξη κατασκευής μιας μακροπρόθεσμης βάσης μεταξύ 2025 και 2034.
Το τρίτο στάδιο του προγράμματος προβλέπει την ολοκλήρωση της κατασκευής της βάσης μέχρι το 2040 και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου επανδρωμένου συστήματος εξερεύνησης της Σελήνης.
Η κατασκευή της αποικίας των φεγγάρι, πρόκειται να αρχίσει στα τέλη του 2025, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Ο Ντμίτρι Ρογκοζίν, επικεφαλής του Roscosmos, δήλωσε ότι το τελικό έγγραφο για το σεληνιακό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2019.
Την κοινή συνεδρίαση της Τετάρτης, οι επιστήμονες πρότειναν επίσης τη δημιουργία ενός τηλεσκοπίου στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού με σκοπό να συγκεντρώσει δεδομένα από το διάστημα στο πλαίσιο του σεληνιακού προγράμματος.
Επιμέλεια Χρίστος Ζήνωνος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις