Χριστόδουλος Κουππάς– O Σκαλιώτης δημοσιογράφος που σατίριζε τα πάντα στον «Χωρκάτη»

Χριστόδουλος Κουππάς– O Σκαλιώτης δημοσιογράφος που σατίριζε τα πάντα στον «Χωρκάτη»

Ήταν μία από τις πιο πετυχημένες σατιρικές εφημερίδες του 19ου αιώνα στην Κύπρο, ωστόσο η λειτουργία της διήρκησε μόνο δυο χρόνια. Ο λόγος για τα 50 φύλλα που κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Χωρκάτης» από τον Χριστόδουλο Κούππα, γραμμένη σε κυπριακούς στίχους.

Ο δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός από τη Λάρνακα, Χριστόδουλος Κούππας, γεννήθηκε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα στην πόλη του Ζήνωνα.

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα δίδαξε στο Σχολαρχείο της Λάρνακας, όμως η δημοσιογραφία τον κέρδισε και έτσι την 1η Δεκεμβρίου 1884 εξέδωσε το πρώτο φύλλο της σατιρικής, κυπριακής εφημερίδας «Χωρκάτης».

Γραμμένη σε στίχους, η εφημερίδα σατίριζε διάφορες πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της, αφού οι Κύπριοι συνδρομητές στην Αίγυπτο άρχισαν να διαμαρτύρονται πως δέχονται πολλά πειράγματα από τους Ελλαδίτες που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν το γλωσσικό μας ιδίωμα.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Τραγωδία στα Τέμπη: Χιλιάδες τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων με φόντο επεισόδια και καταστροφές - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Τραγωδία στα Τέμπη: Χιλιάδες τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων με φόντο επεισόδια και καταστροφές - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Πλήθος κόσμου κατέβηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για τα δύο χρόνια από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα έγινε στις 11:00 ενώ μετέπειτα διάφοροι προκάλεσαν επεισόδια και καταστροφές. Δείτε όσα έγιναν:

BEST OF TOTHEMAONLINE