Χριστόδουλος Κουππάς– O Σκαλιώτης δημοσιογράφος που σατίριζε τα πάντα στον «Χωρκάτη»

Χριστόδουλος Κουππάς– O Σκαλιώτης δημοσιογράφος που σατίριζε τα πάντα στον «Χωρκάτη»

Ήταν μία από τις πιο πετυχημένες σατιρικές εφημερίδες του 19ου αιώνα στην Κύπρο, ωστόσο η λειτουργία της διήρκησε μόνο δυο χρόνια. Ο λόγος για τα 50 φύλλα που κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Χωρκάτης» από τον Χριστόδουλο Κούππα, γραμμένη σε κυπριακούς στίχους.

Ο δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός από τη Λάρνακα, Χριστόδουλος Κούππας, γεννήθηκε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα στην πόλη του Ζήνωνα.

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα δίδαξε στο Σχολαρχείο της Λάρνακας, όμως η δημοσιογραφία τον κέρδισε και έτσι την 1η Δεκεμβρίου 1884 εξέδωσε το πρώτο φύλλο της σατιρικής, κυπριακής εφημερίδας «Χωρκάτης».

Γραμμένη σε στίχους, η εφημερίδα σατίριζε διάφορες πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της, αφού οι Κύπριοι συνδρομητές στην Αίγυπτο άρχισαν να διαμαρτύρονται πως δέχονται πολλά πειράγματα από τους Ελλαδίτες που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν το γλωσσικό μας ιδίωμα.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 45χρονος μοτοσικλετιστής Πέτρος Βουτή

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 45χρονος μοτοσικλετιστής Πέτρος Βουτή

Τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (28/10) στον δρόμο Καρβουνά-Τροόδους, όταν ο 45χρονος Πέτρος Βουτή, μοτοσικλετιστής έσβησε στην άσφαλτο μετά από σύγκρουση με διπλοκάμπινο όχημα.

BEST OF TOTHEMAONLINE