ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: «Δεν πρέπει με πλασματικό τρόπο να διατηρούμε οργανισμούς που έχουν κλείσει τον κύκλο τους»

ΥΠΟΙΚ: «Δεν πρέπει με πλασματικό τρόπο να διατηρούμε οργανισμούς που έχουν κλείσει τον κύκλο τους»

Ο κυπριακός συνεργατισμός δεν μπορούσε να έχει θέση στο σύγχρονο εποπτικό περιβάλλον, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη με τον Συνεργατισμό είναι θετική για όλους, για τους καταθέτες του, τους δανειολήπτες, τους εργαζόμενους, το κράτος και την οικονομία.

«Δεν πρέπει με πλασματικό τρόπο να διατηρούμε οργανισμούς που έχουν κλείσει τον κύκλο τους», είπε.

Καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό, ο Υπουργός είπε ότι δεν συμμερίζεται τη θέση ότι οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές στράφηκαν κατά του Συνεργατισμού, «παρόλο που ξέρω ότι κάποιοι έτσι νοιώθουν».

Ανέφερε ότι η δέσμευση 18 που είχαμε αναλάβει ήταν για τον Σεπτέμβρη του 2018 και έγκαιρα πριν από το Σεπτέμβρη του 2018 έγινε όχι με την επιλογή της ιδιωτικοποίησης της ενιαίας τράπεζας, με την δεύτερη επιλογή του διαχωρισμού. Αυτό ήταν το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα…», προσθέτοντας ότι στις 3 του Σεπτέμβρη του 2018 ολοκληρώθηκε η συναλλαγή με την Ελληνική Τράπεζα.

Ανέφερε επίσης ότι δεν έχει πει ότι η εικόνα των ΜΕΔ στο Συνεργατισμό ήταν καλύτερη σε σύγκριση με τις άλλες εμπορικές τράπεζες, «η πρόοδος σε σχέση με την αντιμετώπιση τους ήταν απόλυτα συγκρίσιμη. Η προσπάθεια μείωσης τους ήταν συγκρίσιμη».

«Κατά τα άλλα η κατάσταση που έχω περιγράψει ήταν απολύτως αντιληπτή στη Κυβέρνηση, ήταν ότι ήταν χειρότερα τα πράγματα για μια σειρά από λόγους» είπε και απέρριψε τη θέση ότι σημειώθηκε καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

«Όσον αφορά την πρόθεση της ιδιωτικοποίησης δεν υπάρχει δική μου επιστολή προς τις εποπτικές αρχές που να μην αναφέρει ρητά και τη δέσμευση και την επιθυμία για την ιδιωτικοποίηση», είπε.

«Η κατάσταση της τράπεζα όσον αφορά τα δάνεια και το μοντέλο της δεν ήταν καλύτερο από τις άλλες τράπεζες, ήταν χειρότερο γι’ αυτό και χαρακτήρισα τη Συνεργατική ως τον αδύναμο κρίκο του κυπριακού τραπεζικού συστήματος», είπε.

«Ο ρυθμός μείωσης των ΜΕΔ στην Συνεργατική δεν υστερούσε από τις άλλες τράπεζες, υπήρχε μια συνολική εικόνα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος όπου έδειχνε πρόοδο κυρίως στην αριθμητική μείωση των δανείων».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το σημείο εκκίνησης στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης ήταν υπό το μηδέν, προσθέτοντας ότι «παρά την πρόοδο δεν θα μπορούσα να πω ότι η κατάσταση ήταν απόλυτα ικανοποιητική».

Ερωτηθείς για τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του Συνεργατισμού, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ξεκίνησαν από ανύπαρκτες καταστάσεις και δημιούργησαν τα βασικά χαρακτηριστικά, τις διαδικασίες, τις δομές κανονικής τράπεζας. «Πρέπει να πιστωθεί σε αυτά τα άτομα που υπηρέτησαν στη Διοίκηση και τη Διεύθυνση και πήραν ένα χαλαρό δίκτυο 93 τοπικών συνεργατικών και έπρεπε να λειτουργήσουν αμέσως μετά σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του SSM”.

“Από την κυπριακή αγροτική κατηγορία να βρεθούν σχεδόν δια μιας στο ευρωπαϊκό Champions League», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γεωργιάδης διαφώνησε με τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής κ. Αρέστη ότι ο κ. Χατζηγιάννης παραδέχθηκε ότι διορίστηκε σαν μέλος της επιτροπείας επειδή ήταν μέλος συγκεκριμένου κόμματος. «Αν είπε κάτι τέτοιο ήταν λάθος» είπε και πρόσθεσε ότι «αμφισβητώ ότι ο κ. Χατζηγιάννης είπε ενώπιον της Επιτροπής ότι διορίστηκε στη ΣΚΤ επειδή ήταν μέλος κόμματος. Δεν το είδα στα πρακτικά της κατάθεσης του κ. Χατζηγιάννη».

«Άλλο αν είπε ότι ήταν μέλος κόμματος και άλλο αν διορίστηκε γι’ αυτό» είπε και ανέφερε ότι ο διορισμός γινόταν μέσω της διαδικασίας εξέτασης της καταλληλότητας και ικανότητας αυτών των προσώπων (fit and proper).

Είπε επίσης ότι βάσει νόμου, η απόφαση για διορισμό μέλους της επιτροπείας κρατικοποιημένης τράπεζας λαμβάνεται από 3 θεσμούς, το ΥΠΟΙΚ, τη Βουλής και από την ΚΤΚ, στα πλαίσια διαβούλευσης.

Ερωτηθείς σχετικά με τον Μάριο Κληρίδη, είπε ότι δεν τον γνώριζε ιδιαίτερα και πως δεν γνωρίζει γιατί έφυγε από την τράπεζα. Είπε ότι τον γνώριζε από την Επιτροπή Οικονομικών Μελετών του ΔΗΣΥ στην οποία ήταν συντονιστής.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ δεν υπάρχει καμία αναφορά περί υπονόμευσης και παρεμπόδισης του έργου του κ. Κληρίδη και υπόσκαψης του και ανακοπής οποιασδήποτε πρωτοβουλίας του από το ΔΣ.

«Αν ήμουν εγώ εκτελεστικό μέλος ενός ΔΣ και ένοιωθα ότι με υποσκάπτουν σε κάποια συνεδρία θα άνοιγα το στόμα μου να πω κάτι για να καταγραφεί στα πρακτικά να το δει η ΚΤ να το δει ο μέτοχος που έπαιρνε τα πρακτικά, να το εντοπίσει ο εντολοδόχος παρακολούθησης που ήταν εκεί…δεν υπάρχει ούτε κουβέντα, ούτε προφορική ούτε γραπτή, ούτε κάποιο περιστατικό αποτυπώνεται πουθενά».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ότι «ο συνεργατισμός έκλεισε τον κύκλο του», ο υπουργός είπε ότι ο κυπριακός συνεργατισμός είχε ρόλο τον περασμένο αιώνα αλλά δεν μπορούσε να έχει θέσει στο σύγχρονο εποπτικό περιβάλλον. «Η χαλαρή δομή δεν μπορούσε να έχει θέσει στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον» είπε.

Είπε ότι η εξέλιξη με τον κυπριακό συνεργατικό πιστωτικό τομέα είναι θετική για όλους «για τους καταθέτες του συνεργατισμού, οι καταθέσεις τους πλέον είναι σε ένα πολύ πιο ισχυρό τραπεζικό ίδρυμα, για τους δανειολήπτες, ακόμα και για όσους ΜΕΔ που έχουν την ευκαιρία πιο ριζικών αναδιαρθρώσεων, θετική (εξέλιξη) ακόμα και για τους εργαζόμενους, για το κράτος και την οικονομία».

«Δεν πρέπει με πλασματικό τρόπο να διατηρούμε οργανισμούς που έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Αναγνωρίζεις την προσφορά τους στο παρελθόν αλλά δεν πρέπει πλασματικά να τους διατηρείς χωρίς να λαμβάνεις αποφάσεις όπως αυτές που έχουν ληφθεί και να νομίζεις ότι εξυπηρετείς τις ανάγκες του οποιουδήποτε», κατέληξε.

Η Επιτροπή ενημέρωσε τον Υπουργό ότι ενδεχομένως να τον καλέσει ξανά ενώπιον της για κατάθεση στις 17 Δεκεμβρίου.


Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top