ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μογκερίνι: «Το Κυπριακό είναι σημαντικό για όλους»

Μογκερίνι: «Το Κυπριακό είναι σημαντικό για όλους»

Είναι σημαντικά και θέματα όπως το Κυπριακό, το Συριακό, το Ιράν, η ειρήνη στην Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και η Λιβύη, όχι μόνο για τους πολίτες της ΕΕ αλλά και για τους άλλους πολίτες, δήλωσε η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φρεντερίκα Μογκερίνι στην κοινή συνέντευξή που έδωσαν στην Άγκυρα μαζί με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υπάρχει καλή συνεργασία με την ΕΕ και ότι μειώθηκε ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο επέκρινε την ΕΕ λέγοντας ότι δεν είναι αξιόπιστος εταίρος, ενώ η Μογκερίνι του απάντησε ότι η ΕΕ δεν έχει διπλά στάνταρντ και είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από τη Συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου σε Υψηλό Επίπεδο με την ΕΕ στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις που αρνούνται την Τουρκία δεν ωφελούν. Ανέφερε ότι υπάρχει καλή συνεργασία με την ΕΕ και πως έχει μειωθεί στο επιθυμητό επίπεδο ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

“Υπάρχουν πέντε κεφάλαια που πρέπει να ανοίξουν αλλά ακόμη δεν άνοιξαν. Η ομάδα μεταρρυθμιστικής μας δράσης συνήλθε πριν από 5 μήνες, οι μεταρρυθμίσεις είναι πάντοτε προτεραιότητα της Τουρκίας. Συνεχίζουμε τις εργασίες μας για ώθηση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι είναι ωφέλιμη για όλους η συνεργασία με την ΕΕ και πως είναι δικαίωμά τους να αναμένουν στήριξη από την ΕΕ στο θέμα της τρομοκρατίας. Ανέφερε ότι συζήτησαν και το θέμα της άρσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στις χώρες της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι από τα επτά κριτήρια που είχαν απομείνει για να εκπληρώσει η Τουρκία τώρα μειώθηκαν στα έξι. “Εκπληρώνοντας το συντομότερο και αυτά τα κριτήρια θα περάσουμε στην απελευθέρωση της βίζας”, ανέφερε. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε την ΕΕ λέγοντας ότι υπογράφουν μαζί της μια συμφωνία και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα παίρνουν μια άλλη απόφαση.

“Γι αυτό τον λόγο η ΕΕ για μας δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος”, ανέφερε.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια υπό ένταξη χώρα και στρατηγικός εταίρος της ΕΕ. “Και για τη δική μας περιοχή έχει σημασία. Η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν έχουν κάνει πολύ σημαντικές εργασίες στο Ίντλιμπ. Έχει σημασία από άποψης ότι εμπόδισαν μια μεγάλη ανθρώπινη κρίση. Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Ο συνεταιρισμός μας είναι πολύ σημαντικός. Έχει σημασία και για τις κοινές στρατηγικές μας. Θέματα όπως το Συριακό, το Ιράκ, το Ιράν, η ειρήνη στη Μέση Ανατολή τα Βαλκάνια, η Λιβύη και η Κύπρος είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για τους πολίτες μας αλλά και για άλλους πολίτες”, ανέφερε.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι είπε: “Θέλουμε μια ισχυρή Τουρκία. Θέλουμε να δούμε την Τουρκία ισχυρή από οικονομικής άποψης”. Ωστόσο αναφερόμενη στις συλλήψεις ακαδημαϊκών είπε ότι θέλουν να δουν μια υγιή κοινότητα και υπενθύμισε την απόφαση ΕΔΑΔ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση της φυλάκισης του πρώην συμπροέδρου του φιλικουρδικού κόμματος Σαλαχατίν Ντεμιρτάς. Ανέφερε ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ πρέπει να ισχύουν και πως αναμένουν να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν διπλά στάνταρντ και δεν υπάρχει πιο αξιόπιστος εταίρος από την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Χαν είπε ότι έχουν κοινά συμφέροντα και θέλουν να δουν μια Τουρκία σταθερή και ασφαλή. Για τις συλλήψεις ακαδημαϊκών ανέφερε ότι θέλει να εκφράσει τις ανησυχίες του. Όπως είπε θέλουν να εργαστούν και στο θέμα της ενέργειας και της οικονομίας, προσθέτοντας ότι στις 18 Δεκεμβρίου θα τα συζητήσουν και πως θα ξεκαθαρίσει αυτή τη χρονιά, τους πρώτους τρεις μήνες. “Μια ισχυρή Τουρκία για μας και για την ΕΕ είναι σημαντική”, είπε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Χαν είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να δοθεί το δεύτερο πακέτο της βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ωστόσο είπε ότι θέλουν να δουν τις δαπάνες που γίνονται, προσθέτοντας ότι “τα χρήματα έχουν δαπανηθεί πού γρήγορα”. “Ίσως η τουρκική κυβέρνηση να επικρίνει την καθυστέρηση της εφαρμογής. Ο στόχος μας να δοθούν αυτά τα χρήματα με σωστό τρόπο”, ανέφερε.


Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top