ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη ΗΠΑ στο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί την ΑΟΖ της

Στήριξη ΗΠΑ στο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί την ΑΟΖ της

Στήριξη ΗΠΑ στο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί την ΑΟΖ της, εξέφρασε ο Πρέσβης στην Αθήνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπάρξει συνεπείς εδώ και κάποιο διάστημα στην έκφραση της υποστήριξής μας στο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τη δική της ΑΟΖ», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείς για τη σημασία που διαδραματίζει για τη χώρα του το ζήτημα της ενεργειακής εκμετάλλευσης στην Κύπρο, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, ως ενδεικτική της θέσης των ΗΠΑ. «Η πολιτική μας στην Κύπρο δεν έχει αλλάξει. Όπως έχω πει, είχαμε τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Φάνον στην Λευκωσία για να επαναλάβει αυτή τη θέση μόλις λίγες ημέρες πριν», σημείωσε ο κ. Πάιατ.

«Το θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν ασφαλώς μεγάλα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία έχουν ήδη εντοπισθεί και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της διαφοροποίησης της τροφοδοσίας στην Ευρώπη, προφανώς πολύ σημαντικό για τους εταίρους μας στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, άρα είμαστε πολύ υποστηρικτικοί προς τις πολυμερείς συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα στην Ελλάδα το Ισραήλ, την Κύπρο, και ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο», ανέφερε ο κ. Πάιατ.

Σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ανατολική Μεσόγειο ως μοναδική περιοχή, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι «ελπίζουμε φυσικά ότι το πρόβλημα της Κύπρου θα συνεχίσει να προχωρεί προς μία λύση που θα βασίζεται σε μία ζώνη δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά στο μεταξύ υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους δικούς της πόρους».

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης μιας υπό έλεγχο ρητορικής σε σχέση με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα για να διατηρήσει καθαρές διόδους επικοινωνίας με την Τουρκία, για να συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση των διαφορών».

Εκτιμώντας ότι η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εμφανίζεται ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με τον Απρίλιο και τον Μάρτιο, όπου η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δημιουργούσε ανησυχία, ο κ. Πάιατ τόνισε την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διπλωματικού διαλόγου.

«Πιστεύω ότι θα θέλαμε να δούμε τον διάλογο, τη διπλωματία να επιστρέφουν τώρα εκεί όπου βρίσκονταν αμέσως μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν εδώ στην Αθήνα, για την οποία πιστεύω ότι όλοι συμφώνησαν ότι ήταν μία ιστορική επίσκεψη και άνοιξε ορισμένες σημαντικές συζητήσεις για την περαιτέρω πρόοδο στη σταθεροποίηση της σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ώστε να επιτραπεί ένας διάλογος ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα που θα επικεντρωθεί στις περιοχές των προφανών κοινών συμφερόντων: εμπορική συνεργασία, ενεργειακή συνεργασία, διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top