Κυπριακό και θέματα προϋπολογισμού συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Το Κυπριακό και οι ιδέες για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε εξάλλου ότι παραμένουν οι βασικές επιφυλάξεις του ΔΗΚΟ γύρω από τη συζήτηση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο θέμα των εγγυήσεων.
Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ζητήματα τα οποία το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι πρέπει να αποφασιστούν άμεσα, καθώς αφορούν τον προϋπολογισμό του 2019. Στη συζήτηση αυτή συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τον αφορούν άμεσα ως Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Στη παρουσία του κ. Νεοφύτου δεν μίλησαν για το Κυπριακό, συμπλήρωσε.
Για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «διατηρούμε ως Δημοκρατικό Κόμμα τις βασικές μας επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά αυτή την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας πλην όμως χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναπτύσσει ένα προβληματισμό, τον οποίο συμμεριζόμαστε, που αφορά το πρόβλημα της δυσλειτουργίας της λύσης» σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί εξίσου σημαντικά και άλλα ζητήματα που αφορούν κυρίως την ασφάλεια και τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας σε σχέση με το στρατό και τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας μετά τη λύση του Κυπριακού.
«Η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί» ανέφερε ενώ εξέφρασε την προσδοκία να συνεχιστεί την αμέσως επόμενη περίοδο, ενόψει και των πρωτοβουλιών των Ηνωμένων Εθνών για τους όρους αναφοράς περί τα τέλη του χρόνου.
Ερωτηθείς για το ζήτημα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «διατηρούμε τις έντονες επιφυλάξεις μας σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη πρόταση». Συνέχισε, λέγοντας ότι «ως Δημοκρατικό Κόμμα δεν εμπιστευόμαστε το ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας υπόψη την θλιβερή προϊστορία του συγκεκριμένου οργανισμού που δυστυχώς δεν είναι και η καλύτερη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».
Είπε επίσης ότι «δεν πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο επιλύεται το βασικό αίτημα και πρόβλημα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, που είναι η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων όπως απαιτεί η Τουρκία». Ανέφερε επίσης ότι για το ΔΗΚΟ, μια τέτοια συζήτηση δεν προσφέρει οτιδήποτε σε ό,τι αφορά τη βασική επιδίωξη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου και την απουσία ξένων στρατευμάτων από το νησί.
Σε ερώτηση αν πρόκειται για συγκεκριμένη πρόταση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν πιστεύω ότι είναι κάτι που δεν έχει ξανατεθεί στο δημόσιο διάλογο». «Εγώ δεν έχω μέχρι στιγμής διαπιστώσει ότι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, πέραν μιας γενικής συζήτησης που γίνεται. Για αυτό θεωρώ ότι οι βασικές επιφυλάξεις σε σχέση με αυτή την πρόταση παραμένουν, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ΔΗΚΟ» συμπλήρωσε.
Είπε πάντως ότι το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ δεν συζητήθηκε σε έκταση κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ δεν υπάρχει προς το ΔΗΚΟ επίσημη πρόταση για κάτι τέτοιο.
Όσον αφορά την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ούτε αυτή εισήγηση επιλύει το βασικό πρόβλημα, που είναι η απαίτηση της τουρκικής πλευράς για βέτο σε κάθε απόφαση».
Εξέφρασε παράλληλα έντονη ανησυχία ότι «όποιες και αν είναι οι προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτή η πρόταση θα αξιοποιηθεί από την τουρκική πλευρά για να προωθήσει την δική της αξίωση και διεκδίκηση για μια λύση συνομοσπονδίας και δύο κρατών».
«Χωρίς να λύσουμε το πρόβλημα της δυσλειτουργίας διατρέχουμε τον κίνδυνο να ξεφύγει η συζήτηση για την επίλυση του Κυπριακού σε άλλες μορφές λύσης, που για εμάς είναι καθόλα απαράδεκτες» είπε.
Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι συνέχισε σήμερα τη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προτάσεις που είχε αναπτύξει το ΔΗΚΟ κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, συζητώντας συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να αποφασιστούν, καθώς αφορούν τον προϋπολογισμό του 2019.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Εστία, στον Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, στο προγράμματα στήριξης των δανειοληπτών, στην αύξηση και βελτίωση των συντάξεων ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τα βοηθήματα για χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και στη μείωση φορολογικών βαρών εντός του 2019 ιδιαίτερα για τα καύσιμα και το κόστος ενέργειας.
«Αυτά και πολλά άλλα ζητήματα θεωρούμε ότι θα πρέπει να τύχουν μιας άμεσης αντιμετώπισης» είπε ενώ πρόσθεσε ότι για το ΔΗΚΟ «αποτελούν σημαντικά θέματα που θέλουμε να δούμε να ικανοποιούνται» ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2019.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η συζήτηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της συζήτησης το προϋπολογισμού στην ολομέλεια «για να μπορέσουμε και εμείς να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις σε σχέση με τον προϋπολογισμό».
Ερωτηθείς για το σχέδιο Εστία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «παραμένουν κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν ενόψει και της έγκρισης του σχετικού προϋπολογισμού».
Συνέχισε λέγοντας ότι παραμένει ένα βασικό αίτημα που αφορά τους καλόπιστους και συνεπείς δανειολήπτες που πληρούν τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως οι δανειολήπτες πώς θα στηριχθούν μέσω του Εστία.
«Είναι άδικο να στηρίζονται μόνο εκείνοι που δεν ήταν συνεπείς ενώ άλλοι συμπολίτες μας, άλλοι δανειολήπτες που πληρούν ακριβώς τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και οι οποίοι παρέμειναν συνεπείς, δεν τυγχάνουν καμίας στήριξής» ανέφερε, λέγοντας ότι τίθεται ένα θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ερωτηθείς για την παρουσία του Αβέρωφ Νεοφύτου στη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά «μια έκτακτη συμμετοχή που αφορούσε αποκλειστικά και μόνο το ζήτημα του προϋπολογισμού του 2019».
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να εξετάσει πρώτα και κύρια η Επιτροπή Οικονομικών πριν τις 15 Δεκεμβρίου, που ξεκινάει η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμού του 2019.
Ερωτηθείς αν υπάρχει συναντίληψη για την κοινωνική ατζέντα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «υπάρχει η διάθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εισακούσει κάποιες από αυτές τις εισηγήσεις». Είπε ακόμη ότι συζήτησαν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να προχωρήσουν με τη βοήθεια του ΔΗΚΟ, όπως η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων και άλλες.
«Εμείς ως ΔΗΚΟ είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στο να προωθηθούν τέτοιες μεταρρυθμίσεις που θα προσφέρουν ακριβώς σύγχρονες λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και των συμπολιτών μας» κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις