Η Κυβέρνηση εργάζεται με συνέπεια για την οικοδόμηση μίας κοινωνίας εστιασμένης στα παιδιά, παρέχοντας τους εκείνα τα εφόδια που θα τα βοηθήσουν να μην είναι απλά παθητικοί αποδέκτες, αλλά ενεργοί συνδιαμορφωτές της κοινωνίας του μέλλοντος η οποία θα τους παρέχει ασφάλεια και προστασία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά σημείωσε πως στα δέκα χρόνια λειτουργίας του Θεσμού της Επιτρόπου έχουν γίνει πολλά, ωστόσο, παραδέχθηκε πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας για την επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως στον αγώνα για προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών η Κυβέρνηση έχει ως σταθερό συμπαραστάτη την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Είπε πως η Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τις κριτικές παρατηρήσεις και τις εισηγήσεις της Επιτρόπου και υιοθετώντας συγκεκριμένες και ειδικά στοχευμένες πολιτικές, έχει παραγάγει ένα πολύπλευρο έργο που άπτεται θεμάτων που αφορούν είτε άμεσα, είτε έμμεσα τα παιδιά.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση εφαρμόζει προγράμματα παρεμβατικής στήριξης παιδιών και εκπονεί ολοκληρωμένα σχέδια οικονομικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των οικογενειών. Στόχος μας, τόνισε, είναι να στηρίξουμε την οικογένεια μέσα από την βελτίωση και επέκταση παροχών ή δομών για την εναρμόνιση των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, με το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κατέχουν αναβαθμισμένο ρόλο.
Όπως ανέφερε, μετά την κύρωση της Σύμβασης Λανζαρότε το 2015 και στη συνέχεια τον εκσυγχρονισμό της σχετικής εθνικής νομοθεσίας, ετοιμάστηκε, για πρώτη φορά, Εθνική Στρατηγική για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία. Ακόμη, τον Μάρτιο του 2018, διορίστηκε το Συμβούλιο Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής, στο οποίο μετέχουν κρατικοί και μη κρατικοί φορείς.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως πρώτιστος στόχος της Εθνικής Στρατηγικής είναι να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν σε συνθήκες ασφάλειας με όλα τα απαραίτητα εφόδια, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις, χωρίς να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης.
Στη συνέχεια, ανέφερε πως μία ακόμα ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την προστασία των παιδιών στην Κύπρο από τη σεξουαλική κακοποίηση, είναι η δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού με σκοπό την άμεση πρόσβαση του παιδιού θύματος στις αναγκαίες Υπηρεσίες και ελαχιστοποίηση της οποιασδήποτε πιθανότητας επαναθυματοποίησης και στιγματισμού του.
Όσον αφορά στον χώρο της Παιδείας, ο Πρόεδρος είπε πως η Κυβέρνηση συνεχίζει τον σταθερό εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, στη βάση των στρατηγικών επιδιώξεων του Υπουργείου Παιδείας και με γνώμονα τη βελτίωση των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων όλων των μαθητών, καθώς και τη βελτίωση και την ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος ευρύτερα. Σημείωσε πως μέσω πολλαπλών δράσεων στα σχολεία, διασφαλίζεται η ισότητα και η ίση μεταχείριση όλων των μαθητών, ανεξαρτήτως ιδιαιτεροτήτων, ενώ προωθείται η αντιρατσιστική πολιτική και η πολιτότητα σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή κοινωνία, μακριά από οποιαδήποτε στερεότυπα.
Παράλληλα, τo Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει καταθέσει ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών πρόταση επτά νομοσχεδίων, σχετικών με τον εκσυγχρονισμό και την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου στοχεύοντας στην εναρμόνισή του με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Πρόσθετα, προωθείται νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε από την Επίτροπο και με το οποίο εγκαθιδρύεται ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με τον Νόμο και ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των παιδιών στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.
Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμη πως το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού στον τομέα της Υγείας, έχει προχωρήσει στην κατάρτιση πρωτοκόλλου παρουσίας γονέων κατά τις ιατρικές εξετάσεις παιδιών και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της διαδικασίας, η οποία απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες Υγείας και αφορά στην ενημέρωση των παιδιών για θέματα υγείας και τις ενέργειες που απαιτούνται για αποκατάσταση της φυσικής τους κατάστασης, σύμφωνα με την ηλικία και την ωριμότητά τους.
Σημείωσε πως πολύ σημαντική είναι επίσης η προσπάθεια που άρχισε και συνεχίζει το Υπουργείο Υγείας για διαπίστευση όλων των κρατικών νοσοκομείων ως φιλικών προ το βρέφος, μέσω εφαρμογής διαδικασιών που προάγουν και υποστηρίζουν τον μητρικό θηλασμό, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Όσον αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Πρόεδρος είπε πως αυτό στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες που φθάνουν στην Κύπρο, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οικογένειες με παιδιά, αλλά και ασυνόδευτοι ανήλικοι. Στην προσπάθεια αυτή, σημείωσε, το κράτος μεριμνά, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, ψυχολογική στήριξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξασφαλίζοντας τους παράλληλα ένα περιβάλλον ασφάλειας, αλλά και τη δυνατότητα επανένωσης τους με τις οικογένειες τους.
Η Επίτροπος Λήδα Κουρσουμπά σημείωσε, στη δική της ομιλία στην εκδήλωση πως στα δέκα και πλέον χρόνια, λειτουργίας του Θεσμού της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, έχει σημειωθεί ουσιαστική βελτίωση η οποία αποτυπώνεται, τόσο σε θεσμικό και νομικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο πολιτικών και καθημερινών πρακτικών διαδικασιών, που ακολουθούνται από διάφορους φορείς που εργάζονται με παιδιά ή παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά, αλλά και στο επίπεδο της Κοινωνίας.
«Υπάρχει μια προσπάθεια για παιδοκεντρική προσέγγιση ή, τουλάχιστον, τα δικαιώματα του παιδιού, φαίνονται στο δημόσιο λόγο», είπε.
Στην αρχή της ομιλίας της είπε πως παρά το γεγονός ότι την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού επικύρωσαν όλα σχεδόν τα κράτη των ΗΕ, εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, εξακολουθούν να μην απολαμβάνουν το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων τους.
Για αυτό, όπως σημείωσε, δεν ευθύνονται μόνο οι πολεμικές συρράξεις, οι εμφύλιοι σπαραγμοί, η ακραία φτώχια, η διαφθορά και η διαπλοκή, η απουσία υγιούς κράτους δικαίου ή η παρουσία ενός αυταρχικού ή/και αντιδημοκρατικού καθεστώτος. Υπογράμμισε πως ελλείψεις και κενά, σε ότι αφορά την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού, παρατηρούνται ακόμη και σε περιοχές του πλανήτη, όπου οι εθνικές κοινωνίες θέλουν να εμφανίζονται ως βαθιά δημοκρατικές και ανθρωποκεντρικές, με ευαισθησίες όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας πως η Ευρώπη και η Κύπρος δεν αποτελεί σε αυτό εξαίρεση.
Τόνισε πως στο ερώτημα «γιατί δικαιώματα του Παιδιού», το οποίο παραμένει επίκαιρο και σημαντικό θα μπορούσαν να δώσουν τα εκατοντάδες παιδιά που έχουν αποταθεί στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως και ο 17χρονος μαθητής, στον οποίο η διεύθυνση του σχολείου του δεν επέτρεψε να προσφωνήσει την τελετή αποφοίτησης, απλά και μόνο διότι διαφωνούσε με αυτά που το παιδί θα έλεγε.
Επίσης, απάντηση στο ερώτημα θα μπορούσαν να δώσουν παιδιά, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή και εκμετάλλευσης, τα οποία, για χρόνια, παρέμεναν εκτεθειμένα λόγω μιας παλαιωμένης νομοθεσίας, αλλά και απουσίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος υποστήριξης και ενδυνάμωσης, το οποίο, στη βάση των δικαιωμάτων του παιδιού, έχει πλέον εκσυγχρονιστεί με νέα νομοθεσία, και παρέχεται μέσα από το «Σπίτι του Παιδιού».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κ. Κουρσουμπά εξέφρασε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη θεσμική της ικανοποίηση και τις ευχαριστίες, για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος αντιμετωπίζουν τις Παρεμβάσεις, Εισηγήσεις και Συστάσεις του Θεσμού, με μια ειλικρινή προσπάθεια αξιοποίησής τους, για προώθηση πιο παιδοκεντρικών πολιτικών και διαδικασιών, καθώς και νομοθεσιών, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Ακόμη και σήμερα, υπογράμμισε, τα παιδιά, ως ξεχωριστή κοινωνική ομάδα, υπόκεινται σε διακρίσεις και οι μοναδικές και ιδιαίτερες τους ανάγκες, συχνότερα παρά σπανιότερα, δεν αναγνωρίζονται και δεν λαμβάνονται υπόψη, εντός της οικογένειας, της σχολικής κοινότητας, των τοπικών κοινωνιών και των παροχέων υπηρεσιών.
Ακόμη, παιδιά από τις πλέον ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά με αναπηρίες, τα παιδιά από χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, τα παιδιά μετανάστες, δυνατόν να βιώσουν απροκάλυπτη παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της κ. Κουρσουμπά, τα μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου, στα πλαίσια ενός διαδραστικού δρώμενου, αποτύπωσαν τα δέκα χρόνια λειτουργίας του θεσμού, με την αναπαράσταση δέκα δικαιωμάτων, μέσα από τη δική τους ξεχωριστή οπτική. Δέκα χρόνια λειτουργίας του θεσμού, δέκα βήματα στο χρόνο, δέκα δικαιώματα.
Το δρώμενο έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια της Παγκύπριας Εκστρατείας Ενημέρωσης και Δράσης της Επιτρόπου «Συμμετέχουμε Ενεργά στην Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις