Ο διευθυντής της καρδιολογικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, Ιωσήφ Μουτήρη με ανάρτηση του αναφέρεται στις λίστες αναμονής για μια επέμβαση.
Του Ιάκωβου Ιακώβου
Σε μια ανασκόπηση του για την εβδομάδα ο κ. Μουτήρης αναφέρεται στο γεγονός ότι η εικόνα των ασθενών να βρίσκονται στο καρδιολογικό θάλαμο του νοσοκομείου Πάφου περιμένοντας για 8-12 ημέρες για στεφανιογραφία είναι «το χειρότερο».
Το μόνο που μπορείς να τους πεις, αφού τα χέρια του Ιωσής Μουτήρη είναι δεμένα, είναι «υπομονή» όπως αναφέρει.
Αυτή την εικόνα την συγκρίνει με την δεκαετία μετά το 1987 όταν στην Κύπρο υπήρχε μόνο ένας αγγειογράφος. «Στο σήμερα όμως που διαθέτει καμιά δεκαριά; Δεν δικαιολογείται αυτή η μακρά αναμονή».
Σχετικά με το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «έχει δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα. Μειώθηκε η αναμονή σε όλο σχεδόν το φάσμα των διαγνωστικών εξετάσεων και στις θεραπείες σε όλες τις ειδικότητες. Χάρη στα μέτρα του Υπουργείου. Σε συνεργασία με τα ιδιωτικά κέντρα, μέσω επιδότησης.»
Στην περίπτωση όμως των στεφανογραφιών το πρόβλημα δεν λύθηκε ακόμη. Αυτό συνεπάγεται και «κίνδυνο της ζωής των ασθενών».
Υπάρχουν οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογικής Εταιρείας που μιλάνε για early invasive therapy (γρήγορη επεμβατική θεραπεία) στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα. Θα πρέπει όπως συμπληρώνουν να γίνεται η θεραπεία «εντός του πρώτου 24ώρου από την εισαγωγή».
Στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου που δεν διαθέτει αγγειογράφο τους εξυπηρετεί ο μοναδικός αγγειογράφος του νοσοκομείου Λεμεσού δεν μπορεί να τηρηθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Αυτή τη στιγμή στο καρδιολογικό θάλαμο του νοσοκομείου Πάφου περιμένουν 6 νοσηλευόμενοι ασθενείς για αγγειογραφία στο νοσοκομείο Λεμεσού.
Μέχρι τη Δευτέρα ο αριθμός θα αυξηθεί.
Οι τρόποι που προτείνει
Στην ανάρτηση του αναφέρεται και στους τρόπους που πρέπει το Υπουργείο Υγείας να μειώσει της λίστες αναμονής για στεφανιογραφία.
Όπως λέει «θα πρέπει να μας ελευθερώσει τα χέρια για να μπορούμε να παραπέμπουμε τους ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο σε όποιο επεμβατικό εργαστήρι, δημόσιο ή ιδιωτικό, μπορεί να μας εξυπηρετήσει εντός του 24ώρου. Όπως οι οδηγίες ορίζουν. Με συνοπτικές διαδικασίες. Χωρίς την γραφειοκρατική υποχρέωση του ιατροσυμβουλίου. Που συνεδριάζει μόνο μια φορά τη βδομάδα. Και μας λέει κάθε φορά, «αυτά μπορούν να γίνουν στο νοσοκομείο Λεμεσού», χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα χρόνο ή διαθεσιμότητας εργαστηρίου και κλινών».
Η εξέταση της στεφανιογραφίας
Η στεφανιογραφία ή καρδιακός καθετηριασμός όπως αλλιώς λέγεται, είναι διαγνωστική εξέταση που πραγματοποιείται σε άτομα που έχουν πιθανή ή βέβαιη καρδιακή νόσο.
Η στεφανιογραφία γίνεται για να διαγνωσθεί η ακριβής θέση και η έκταση των στενώσεων ή αποφράξεων ώστε να υπάρξει η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις