Για την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού, μίλησε η Μέρκελ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Την ανάγκη δημιουργίας ενός πραγματικά ευρωπαϊκού στρατού, εξέφρασε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο για το μέλλον της Ευρώπης.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας ξεκαθάρισε ότι αυτός ο στρατός δεν θα στρέφεται ενάντια στο ΝΑΤΟ, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ. Κανείς δεν αμφισβητεί το ΝΑΤΟ και τη συνεργασία μας, είπε η κα. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι ο ευρωπαϊκός στρατός θα συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη κοινής ανάπτυξης οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη και χάραξης κοινής πολιτικής στο θέμα της εξαγωγής όπλων, διαφορετικά, όπως είπε, δεν θα μπορούμε να έχουμε ενιαία παρουσία παγκοσμίως.
Σημείωσε ότι έχει παρέλθει ο καιρός που μπορούσαμε να στηριζόμαστε σε κάποιους άλλους και πως εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως κοινότητα.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αυξήσει τη δυνατότητα της να δρα διεθνώς και εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να λαμβάνονται πιο γρήγορα σημαντικές αποφάσεις. Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη σύστασης μιας στρατιωτικής ομάδας που να μπορεί να επεμβαίνει ταχύτερα.
Είπε, επίσης, ότι για να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή της ΕΕ στον κόσμο θα πρέπει να καταστεί οικονομικά ισχυρή. Αν δεν είμαστε οικονομικά ισχυροί, τότε δεν πρόκειται να είμαστε αποτελεσματικοί ούτε να επηρεάζουμε πολιτικά, συμπλήρωσε.
Είπε ότι όταν ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και προχωρεί σε σύναψη νέου χρέους, υπονομεύει τα κοινά ευρωπαϊκά θεμέλια γιατί το κοινό μας νόμισμα, όπως εξήγησε, μπορεί να λειτουργεί μόνο όταν το κάθε κράτος μέλος τηρεί τις υποσχέσεις και τις υποχρεώσεις του ως προς τα θέματα της οικονομίας.
Ανέφερε ακόμη ότι μπορούμε να προασπίζουμε καλύτερα τα κοινά μας συμφέροντα στην Ευρώπη μόνο όταν είμαστε ενωμένοι, σημειώνοντας ότι μόνο έτσι ακούγεται η φωνή μας παγκόσμια και υπερασπιζόμαστε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Είπε, τέλος, ότι η πολυμορφία της ΕΕ μας ενώνει και δεν μας διχάζει και πως όποιος καταπατά και δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια χώρα, δεν απειλεί το κράτος δικαίου στην ίδια του χώρα, αλλά απειλεί το κράτος δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις