ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλούρης: 'Με γρήγορους ρυθμούς η έκδοση των υπολοίπων τόμων του Φακέλου της Κύπρου'

Συλλούρης: 'Με γρήγορους ρυθμούς η έκδοση των υπολοίπων τόμων του Φακέλου της Κύπρου'

Με γρήγορους ρυθμούς θα συνεχιστεί η έκδοση των υπολοίπων τόμων του Φακέλου της Κύπρου, ανέφερε την Πέμπτη (1/11) ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Μιλούσε κατά την παράδοση των πρώτων τεσσάρων τόμων στους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στη Βουλή, ενώ είχε προηγηθεί η παράδοση των τόμων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Δεν έχει γίνει καμία αλλοίωση. Αυτούσια θα εκδοθούν όλα και επομένως ο καθένας μπορεί να τα μελετήσει, να βγάλει τα συμπεράσματά του» είπε ο κ. Συλλούρης στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι οι μαρτυρίες δεν υιοθετούνται από την Βουλή της Κύπρου και της Ελλάδας.

«Ιδιαίτερα αυτοί που έζησαν τα γεγονότα ή τα προστατικά που περιγράφονται μπορούν να έρθουν πίσω και να κάνουν τις ανάλογες διορθώσεις εκεί και όπου χρειάζεται» είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει υλικό στην Ελλάδα που αναμένεται στην Κύπρο για περαιτέρω επεξεργασία, ο κ. Συλλούρης απάντησε αρνητικά. «Αυτούσια ό,τι είχε η ελληνική Βουλή μας τα έδωσε» ενώ εντοπίστηκε και υλικό σε κασέτες, το οποίο μετά την απομαγνητοφώνηση, συμπεριλήφθηκε στον φάκελο, όπως έπρεπε, είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε παράλληλα έκκληση σε άτομα που διαθέτουν στοιχεία σε προσωπικά τους αρχεία, τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στο υλικό της Βουλής των Αντιπροσώπων ή της Βουλής των Ελλήνων, να τα παραδώσουν.

Είπε επίσης ότι αν υπάρχουν αλλά αρχεία σε Υπουργεία, τα οποία δεν παραδόθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων, υπάρχει συμφωνία να παραδοθούν, ενώ για το θέμα μίλησε τόσο με τον Υπουργό Άμυνας όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Συλλούρης είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να εκδοθεί κάποιο πόρισμα από τη Βουλή, από την ώρα που οι Φάκελοι δίδονται στη δημοσιότητα. Δεν υπάρχει νόημα να βρεθεί κάποιος αφ’ υψηλού και να πει «το συμπέρασμα είναι αυτό», συμπλήρωσε.

Ευχαρίστησε τέλος τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση για την εργασία που έγινε από τα δύο νομοθετικά σώματα.

Πριν την παράδοση των τόμων στους αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων, ο κ. Συλλούρης υπέγραψε τα αντίτυπα των τόμων και έγραψε: «Ήταν δέσμευσή μας και σήμερα την υλοποιούμε. Όλα στο φως και κτήμα του λαού ο Φάκελος της Κύπρου».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παραλαβής των τόμων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς «συμπληρώνει τον φάκελο της Βουλής των Αντιπροσώπων για το τί έγινε σε εκείνη την πιο σημαντική τραγωδία της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας».

Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι θα φανεί ποιά είναι η ιστορική αλήθεια γύρω από τα τραγικά γεγονότα της περιόδου πριν και κατά το 1974, που οδήγησαν στην εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου.

«Εύχομαι και ελπίζω επιτέλους να αντλήσουμε παραδείγματα από τα λάθη του παρελθόντος και να φροντίσουμε να τα αποφύγουμε. Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για αυτό το τελευταίο που λέω. Υπάρχουν δείγματα γραφής ότι δυστυχώς κάποιοι παραμένουν αμετανόητοι και προσηλωμένοι σε εκείνες τις ιδέες, οι οποίες οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή» ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ευχήθηκε παράλληλα «η κοινωνία να τους απομονώσει, να τους θέσει στο περιθώριο της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής στον τόπο μας».

Ο κ. Κυπριανού συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση να δοθούν στη δημοσιότητα, αλλά και προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων τα ιστορικά ντοκουμέντα καθώς με τον τρόπο αυτό «συμβάλει προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης της ιστορικής αλήθειας».

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι «η γνώση και η ανάγνωση των γεγονότων που οδήγησαν στην προδοσία και στην τουρκική εισβολή είναι αναγκαία όσο ποτέ, για να μην επαναλάβουμε τα ιδία τραγικά λάθη».

Συνεχάρη και καλωσόρισε παράλληλα την ενέργεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Ελλήνων να παραδώσουν στη δημοσιότητα του τέσσερεις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι το υλικό που περιέχεται στον Φάκελο της Κύπρου περιγράφει το δράμα του Ελληνισμού γενικότερα και ειδικότερα του κυπριακού λαού για την προδοσία και τα πάνδεινα που υπέστη.

Είπε ότι το υλικό περιέχει τα πραγματικά γεγονότα, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη προσφορά του κοινοβουλευτισμού προς τον Ελληνισμό και το έθνος.

Ανέφερε τέλος ότι το υλικό έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και προέτρεψε τον κόσμο να διαβάσει τις μαρτυρίες που περιέχονται.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους χαιρέτισε επίσης την κυκλοφορία των πρώτων τόμων του Φακέλου της Κύπρου και συνεχάρη τους Προέδρους της Βουλής Κύπρου και Ελλάδας.

Είπε παράλληλα ότι η δημοσιοποίηση του αρχειακού υλικού «είναι ιστορικής σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατίας, παρουσιάζοντας ξεκάθαρα τους πραγματικούς υπαίτιους της κυπριακής τραγωδίας αλλά και τους πραγματικούς αυτουργούς».

Ο κ. Μυριάνθους είπε ακόμη ότι ο Φάκελος πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης σε ερευνητικό επίπεδο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για περαιτέρω ενασχόληση με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι το εγχείρημα θα έχει ανάλογη συνέχεια και θα δοθεί πρόσβαση σε έγγραφα που υπάρχουν σε διάφορες υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Αποστόλου σε δηλώσεις του στη Βουλή είπε ότι θέση της Συμμαχίας Πολιτών είναι ότι ο κυπριακός λαός θα πρέπει να γνωρίζει τα γεγονότα που οδήγησαν στην προδοσία και στην εισβολή «όχι για να ανοίξει ένας νέος κύκλος αντιπαραθέσεων και πολιτικής εκμετάλλευσης, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι είναι μια εποχή που είναι επιτακτική ανάγκη η εθνική ενότητα, λόγω των τουρκικών προκλήσεων».

Η εθνική ενότητα δεν χτίζεται χωρίς γνώση της ιστορίας, των γεγονότων, των λαθών και παραλείψεων και χωρίς καταγραφή των ευθυνών, κατέληξε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε από την πλευρά του ότι η παράδοση των πρώτων τεσσάρων τόμων αποτελεί ιστορική στιγμή «γιατί ο κυπριακός λαός θα ξεκινήσει από σήμερα να γίνεται μάρτυρας των γεγονότων και πληροφοριών που σημάδεψαν την πορεία της πατρίδας μας».

Χαιρέτισε παράλληλα την απόφαση των κ. Συλλούρη και Βούτση να δοθεί το υλικό χωρίς επεξεργασία, κάτι που όπως είπε, υπηρετεί τη διαφάνεια.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι ο Φάκελος της Κύπρου «είναι μια ιστορική στιγμή, πολύ καθυστερημένη» που βοηθά στη μελέτη της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

«Βοηθά να διαβαστεί από όλου η πρωτογενής πηγή» και από εκεί και πέρα «ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για αυτή τη μεγάλη προδοσία που οδήγησε στην καταστροφή της Κύπρου το 1974».

Οι ερευνητές θα πρέπει να ασχοληθούν σε βάθος για να ερευνήσουν πλήρως μια από τις πιο σκοτεινές ώρες του κυπριακού ελληνισμού, κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ζήτησε από την πλευρά του, όλα τα αρχεία που αφορούν την τραγωδία του 1974 να φτάσουν στην Κύπρο και να δημοσιευτούν, ώστε να γίνουν κτήμα ολόκληρου του λαού.

Όπως ανέφερε μετά την παραλαβή των τόμων, το ΕΛΑΜ από την πρώτη ημέρα είχε ζητήσει να ανοίξει ο Φάκελος της Κύπρου και να αποκαλυφθούν όλα τα αρχεία στο ελληνικό κοινοβούλιο ώστε «να γνωρίζουμε την πραγματική αλήθεια σύμφωνα και με τις νέες μαρτυρίες».

«Είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια και να φτάσουμε στο 2018 για να μπορέσουμε να έχουμε ένα μέρος αυτού του φακέλου που αφορά την τραγωδία της Κύπρου» είπε.

Είπε τέλος ότι όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές για την τραγωδία, καταλογίζοντας ευθύνες και ζητώντας ενόχους «αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν στήσει ένα δικαστήριο για να οδηγήσουν αυτούς τους ενόχους στη φυλακή για τα όσα υπέφερε ο λαός μας».

Παρόντες στην παραλαβή των τόμων ήταν επίσης ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, οι τέσσερις πρώτοι τόμοι του Φακέλου της Κύπρου που παραδόθηκαν σήμερα καλύπτουν συνολικά έκταση 2.100 σελίδων.

Πρόκειται για τους πρώτους τόμους ενός εκδοτικού έργου που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έκδοση άλλων 20-25 τόμων, όπως υπολογίζεται σήμερα, ενώ συνεκδότες είναι η Βουλή των Ελλήνων και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αναφέρεται επίσης ότι ο πρώτος τόμος, με υπότιτλο «Τα πορίσματα», είναι ο ογκωδέστερος της σειράς, καθώς ξεπερνά τις 600 σελίδες, και σε αυτόν περιλαμβάνεται το «Πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου» της Βουλής των Ελλήνων, της Επιτροπής που συστάθηκε για αυτόν τον λόγο από το 1986 (πρώτη συνεδρία 12 Μαρτίου 1986) και συνέχισε τις εργασίες της μέχρι τον Οκτώβριο του 1988. Το πόρισμα περιλαμβάνει και τις μειοψηφίες που διατυπώθηκαν, τόσο σε επιμέρους κεφάλαια όσο και επί του συνόλου.

Στον πρώτο τόμο περιλαμβάνεται επίσης το ομώνυμο πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 17 Μαρτίου 2011. Το πόρισμα πρόεκυψε από τις εργασίες της Επιτροπής κατά την τρίτη περίοδο λειτουργίας της (Ιούνιος 2006 – Απρίλιος 2011). Και τα δύο πορίσματα αναδημοσιεύονται αυτούσια με παραρτήματα εγγράφων, πινάκων και καταλόγων.

Ο δεύτερος τόμος, προστίθεται, πλησιάζει τις 600 σελίδες και έχει υπότιτλο «Τα διαδικαστικά της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων». Ουσιαστικά πρόκειται για τα πρακτικά οκτώ συνεδριάσεων της Επιτροπής (του 1986), που αναλώθηκαν στον τρόπο λειτουργίας της, στους μάρτυρες που θα εκαλούντο να καταθέσουν, στο υλικό για το Κυπριακό που ζητήθηκε εγγράφως από Υπουργεία και αρμόδιες Υπηρεσίες. Επιπλέον, περιλαμβάνεται και αλληλογραφία με ιδιώτες που απέστειλαν αυτοβούλως έγγραφα ή πληροφορίες για την περίοδο 1964-1974. Των πρακτικών προτάσσεται ένα υποκεφάλαιο με τα σύντομα βιογραφικά των βουλευτών – μελών της Επιτροπής.

Αναφέρεται ακόμη ότι στον τρίτο και τέταρτο τόμο περιλαμβάνονται οι καταθέσεις των πρώτων δέκα μαρτύρων, με τη σειρά που κλήθηκαν. Πρόκειται για τα πρακτικά των Συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων του Ιουλίου 1986 (Φάκελοι 1-8) και των Συνεδριάσεων 29 Ιουλίου – 4 Σεπτεμβρίου 1986 (Φάκελοι 9-12).

Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις (με τη σειρά που δημοσιεύονται) των Μιχαήλ Γεωργίτση, Γεώργιου Ντενίση, Κωνσταντίνου Κομπόκη, Αθανάσιου Σκλαβενίτη, Περικλή Κορκόντζελου, Γεώργιου Πούλου, Ιωάννη Μπίτου, κ.ά., που αποτελούν τις προσωπικές τους μαρτυρίες, κομίζοντας σημαντικές πληροφορίες για το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Οι γραπτές καταθέσεις που αντιστοιχούσαν στους φακέλους 1-11 δεν έχουν εντοπιστεί στο αρχείο της Βουλής των Ελλήνων, και για αυτό χρειάστηκε να γίνει απομαγνητοφώνηση και εκ νέου δακτυλογράφηση από τις μαγνητοταινίες που διασώθηκαν για όλες τις συνεδρίες της Επιτροπής. Από τον Φάκελο 12 το υλικό των καταθέσεων αναδημοσιεύεται στην αυθεντική δακτυλόγραφη του μορφή, με τις ιδιόχειρες διορθώσεις των μαρτύρων.

Οι πρώτοι τόμοι του Φακέλου της Κύπρου έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

KΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top