ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: «Δεν υπήρξε αμερικανική βάση στην Κύπρο»

Χριστοδουλίδης: «Δεν υπήρξε αμερικανική βάση στην Κύπρο»

Δεν υπήρξε αμερικανική βάση ελικοπτέρων στην Κύπρο, στο αεροδρόμιο Ακρωτηρίου, στο έδαφος των βρετανικών βάσεων όπως κάποια δημοσιεύματα έγραφαν και απλώς δόθηκαν διευκολύνσεις για ασφαλή εκκένωση πολιτών, για ανθρωπιστικούς λόγους, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ενημέρωση, σε κλειστή συνεδρίαση, της επιτροπής εξωτερικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

Ο Υπουργός είπε ότι με αφορμή το θέμα που προέκυψε στα ΜΜΕ για τη λειτουργία δήθεν βάσης αμερικανικών ­­ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο Ακρωτηρίου την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 – Αυγούστου 2017 ενημέρωσε τους Βουλευτές, ξεκαθαρίζοντας ότι «τέτοια βάση δεν υπήρξε».
«Έχω ενημερώσει για τη στάθμευση των ελικοπτέρων η οποία αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου των Αμερικανών ανά το παγκόσμιο, τη συγκεκριμένη περίοδο, για ασφαλή εκκένωση Αμερικανών διπλωματών», ανέφερε.

Ο ΥΠΕΞ είπε ότι τα ελικόπτερα ήταν εκεί για πολύ συγκεκριμένο σκοπό, και αφορούσαν επιχειρήσεις ανθρωπιστικής φύσεως, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια «έχουμε πετύχει να μετατρέψουμε την αεροπορική βάση ‘Ανδρέας Παπανδρέου’ αλλά και τα λιμάνια μας σε σημείο αναφοράς για χρήση από τρίτες χώρες που επιθυμούν να δράσουν επιχειρησιακά για αποκλειστικά ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και μόνο».

Υπενθύμισε ότι η Λευκωσία έχει συνάψει σημαντικό αριθμό συμφωνιών με πολλά κράτη και ότι σε αυτό το πλαίσιο παρέχονται διευκολύνσεις στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Δημοκρατίας σε αριθμό χωρών, αποκλειστικά για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και εκκένωσης αμάχων. Είπε ότι το 2017 δόθηκαν διευκολύνσεις σε 672 περιπτώσεις και αυτές οι διευκολύνσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και μια ένδειξη του ρόλου της ΚΔ στην περιοχή.

«Όλα αυτά θεωρούμε ότι αναδεικνύουν το ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην περιοχή ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και την αξιοπιστία και προβλεψιμότητά μας ως ενός έμπιστου εταίρου της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή μας», ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσία του Διευθυντή της ΕΥΠ στην συνεδρίαση, ανέφερε ότι οι παρευρισκόμενοι καλούνται ύστερα από πρόσκληση της Βουλής και απόφασή της και ότι δεν έρχεται ο οποιοσδήποτε από μόνος τους χωρίς να προσκληθεί.

«Δεν υπήρχε κάτι περισσότερο από όσα έχω αναφέρει», είπε.

Kυπριακό - Χαλαρή Ομοσπονδία - Κάθοδος Λουτ

Σε άλλη ερώτηση ότι διατυπώνονται επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι η Κυβέρνηση φλερτάρει με λύση δύο κρατών, ο ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο «ότι δεν υπάρχει κανένα φλερτ με οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού πέραν της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Θέλω να στείλω και ένα μήνυμα στο σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο σύνολο του πολιτικού κόσμου με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές ερμηνείες, θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να εργαστούμε , με αφορμή και τη συζήτηση που θα γίνει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και τη κάθοδο της κ. Λουτ, για να δούμε πως δημιουργούνται προοπτικές ουσιαστικής επανέναρξης συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα που δεν θα ξεφεύγει του πλαισίου των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση περί άλλων μορφών λύσης, είτε δύο κρατών, είτε συνομοσπονδίας, μόνο κακό μπορεί να προσφέρει στην προσπάθειά μας για τερματισμό της παράνομης κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας και απηύθυνε έκκληση προς όλους να εργαστούμε από κοινού για να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών με θετικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η έκθεση του ΓΓ , στις πρώτες κιόλας γραμμές , κάνει αναφορά σε σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ που μιλούν ξεκάθαρα για τη μορφή λύσης και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε ανάγνωση εκθέσεων του ΓΓ γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις μέχρι και η τελευταία λέξη έχει τη σημασία της.

«Και οι όροι εντολής του Γενικού Γραμματέα, που αναφέρεται στη έκθεσή του, προκύπτουν μέσα από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και μιλούν ξεκάθαρα για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», ανέφερε.

Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε , απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τη μορφή λύσης, ότι το μήνυμα που θέλει να στείλει και προς το ΑΚΕΛ και προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι να εργαστούμε από κοινού για να επαναρχίσουν συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε τερματισμό της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης πραγμάτων.

«Θέλω να επαναλάβω ότι ο στόχος είναι ξεκάθαρος και δεν ξεφεύγει του πλαισίου των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για διζωνική , δικοινοτική ομοσπονδία και η επιθυμία μας για τέτοια μορφή λύσης έχει αποδειχθεί και μέσα από την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση του Προέδρου και η προσέγγισή του για τροφή σκέψης προς όλους για μια αποκεντρωμένη, από εξουσίες και αρμοδιότητες, κεντρική κυβέρνηση είναι εντός του πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση τη μορφή της λύσης. Σύμφωνα με τον Υπουργό πρόκειται περί μιας προσέγγισης, που λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ενός σημαντικού θέματος για το οποίο υπάρχει διαφωνία.

Ο ΥΠΕΞ αναφερόμενος στην αυριανή παρουσία Λουτ στην Λευκωσία και τις συναντήσεις με τους ηγέτες, εξέφρασε την ελπίδα μέσα από αυτές τις συναντήσεις να προκύψουν οι προοπτικές για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.

«Για μας η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Και λαμβάνοντας υπόψη αυτό το σημαντικό δεδομένο, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε ο ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση αν ενημερώθηκαν οι Βουλευτές για τις σκέψεις περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αυριανή του συνάντηση με την κ. Λουτ , είναι απόλυτα προετοιμασμένος και προσβλέπει να γίνει μια πολύ ουσιαστική συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν και θέματα ουσίας, που οδήγησαν την τελευταία προσπάθεια σε αποτυχημένο αποτέλεσμα και θέματα διαδικασίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι αν ο Πρόεδρος αποφασίσει να δώσει κάτι συγκεκριμένο στην κ. Λουτ , τα ΜΜΕ θα το μάθουν εφόσον το πράξει.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top