Αξιοποίηση από NASA ιδεών των 14χρονων για την αποικία στο φεγγάρι.
Μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση σχετικά με την οργάνωση της κοινωνίας στις διαστημικές αποικίες του μέλλοντος παρουσίασαν δύο 14χρονοι μαθητές από το Senior School, η Αθένα Βούργος και ο Σάββας Αγισηλάου, παίρνοντας το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό που έφερε η ΝΑΣΑ αποκλειστικά στις κυπριακές ομάδες, στο πλαίσιο του NASA SpaceApps Challenge.
Η ιδέα που παρουσίασαν θα τύχει αξιοποίησης τόσο από την ΝΑΣΑ όσο και από άλλους οργανισμούς όπως το Moon Village Association, καθώς η ανθρωπότητα προετοιμάζεται να εποικίσει σύντομα το φεγγάρι και σε μερικές δεκαετίες τον Άρη.
Οι δύο μαθητές, μαζί με τον Γιώργο Δανό, Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), ο οποίος φέρνει το διαγωνισμό NASA SpaceApps Challenge στην Κύπρο, συνομίλησαν με το ΚΥΠΕ για το διαγωνισμό και για την ιδέα που είχαν που τους χάρισε το πρώτο βραβείο που περιλαμβάνει μια πρόσκληση από τη ΝΑΣΑ να επισκεφθούν το Marshall Space Flight Center στις ΗΠΑ και να εκπαιδευτούν όπως οι αστροναύτες.
Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός δήλωσε ότι ο διαγωνισμός NASA SpaceApps Challenge διοργανώνεται μια φορά το χρόνο σε περίπου 200 πόλεις ανά τον κόσμο.
Στην Κύπρο ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από το 2013 και σε μόνο πέντε χρόνια η Κύπρος πήρε τρεις παγκόσμιες νίκες, την πρώτη θέση δύο φορές και τη δεύτερη θέση μια φορά.
Αυτές οι επιτυχίες, πρόσθεσε, δημιούργησαν μια θετική εντύπωση όσον αφορά τις δυνατότητες της χώρας μας. Επιπλέον, μίλησε για τη συνεργασία μεταξύ του CSEO και του οργανισμού που ονομάζεται Moon Village Association, όπου σε μια επιτροπή του οργανισμού αυτού συμπρόεδροι είναι ο κ. Δανός και ένας αξιωματούχος της ΝΑΣΑ.
Η πρόκληση για την Κύπρο
«Σε αυτή την Επιτροπή (του Moon Village Association) που αφορά τον εποικισμό του φεγγαριού υπήρχαν κάποιες κοινωνιολογικές απορίες και αποφασίσαμε να δώσουμε τη συγκεκριμένη πρόκληση στην Κύπρο μια και η Κύπρος δείχνει ότι διαπρέπει, και να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους να μας πουν πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ανθρωπότητα με μια βάση στο φεγγάρι και να κάνουμε μια καινούργια αρχή που να φέρει μια θετική πνοή» είπε ο κ. Δανός στο ΚΥΠΕ.
Έτσι, στο πλαίσιο του διαγωνισμού NASA SpaceApps που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Οκτωβρίου ταυτόχρονα σε δεκάδες πόλεις στον κόσμο, περιλαμβανομένης και της Λευκωσίας, προσφέρθηκε μια μοναδική πρόκληση (challenge) μόνο για τις κυπριακές ομάδες, η οποία αφορούσε τον εποικισμό της Σελήνης. Επί της πρόκλησης αυτής δούλεψαν για ένα Σαββατοκύριακο περίπου δέκα ομάδες από την Κύπρο, στην πλειοψηφία τους μαθητές.
Ενεκα της παρουσίας του επιστημονικού διευθυντή της ΝΑΣΑ Δρ. Τζέιμς Γκριν στη Λευκωσία και στο NASA SpaceApps, αλλά και στη μοναδική πρόκληση που προσφέρθηκε για τις κυπριακές ομάδες, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής.
«Ήταν μεγάλος ο αριθμός των ομάδων που έλαβαν μέρος φέτος, κυρίως διότι είχαμε τέτοια μοναδική πρόκληση με το μοναδικό βραβείο να μεταβούν οι νικητές στις ΗΠΑ και να εκπαιδευτούν όπως οι αστροναύτες πριν μεταβούν στο διάστημα. Επίσης είχαμε μαζί μας και τον επιστημονικό διευθυντή της ΝΑΣΑ, ο οποίος μίλησε με τις ομάδες και έδωσε καθοδήγηση», είπε ο κ. Δανός.
Ερωτηθείς για τη σημασία της πρόκλησης που δόθηκε από τη ΝΑΣΑ μόνο στις κυπριακές ομάδες, ο κ. Δανός είπε ότι «βλέπουμε ότι η ανθρωπότητα έχει κάποια προβλήματα, πείνα, πολέμους, καταστροφή του περιβάλλοντος, διαμάχες μεταξύ εθνών και πολλά άλλα προβλήματα που μας απασχολούν, και ρωτάει ο κόσμος, ‘θα πάμε να κάνουμε αποικίες στο φεγγάρι, θα μεταφέρουμε δηλαδή όλα αυτά τα προβλήματα που έχουμε εδώ και σε άλλους πλανήτες και σε άλλους δορυφόρους;’
Άρα, είπε, «είναι πολύ σημαντικό να ρωτήσουμε τη νέα γενιά πώς φαντάζονται την ανθρωπότητα να κάνει μια καινούργια αρχή στο φεγγάρι που να είναι ένα μοντέλο του πώς μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με θετικότητα και αισιοδοξία».
Η ιδέα που παρουσίασαν οι 14χρονοι μαθητές
Η Αθένα Βούργος είπε στο ΚΥΠΕ ότι, μελετώντας την πρόκληση που πρόσφερε η ΝΑΣΑ στις κυπριακές ομάδες για δημιουργία αποικίας στο φεγγάρι, η ομάδα της έθεσε τη βασική ερώτηση: “σε ποιον ανήκει το φεγγάρι”; Και εφόσον δεν ανήκει σε κανέναν, η ομάδα σκέφτηκε να ιδρύσει έναν οργανισμό, τον οποίο ονόμασε «Διεθνής Πρωτοβουλία Συνεργασίας για Εποικισμό του Διαστήματος» (International Space Colonisation Cooperation Initiative) την οποία εμπνεύστηκαν στη βάση του ΟΗΕ αλλά και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που λειτουργεί εδώ και χρόνια σε τροχιά 400 χιλ. μακριά από τον πλανήτη Γη.
Πρόσθεσε ότι ο οργανισμός που δημιούργησαν αποτελείται από τμήματα όπως τη συνέλευση, το δικαστήριο και τη διεθνή οικονομική επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για όλες τις άδειες που σχετίζονται με την εξόρυξη ορυκτών στο διάστημα και τη μεταφορά τους στον πλανήτη μας.
Ο Σάββας Αγησιλάου είπε ότι, στην παρουσίασή τους ενώπιον των κριτών, περιέγραψαν πώς θα γίνει ο εποικισμός του φεγγαριού χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα Ηνωμένα Εθνη προκειμένου να σχεδιάσουν μια ηγετική δομή. Επίσης, παρουσίασαν την ιδέα τους που αφορά στην επιλογή των ανθρώπων που θα εποικίσουν το φεγγάρι.
Ερωτηθείς τι σημαίνει το βραβείο αυτό για τον ίδιο, ο Σάββας εξέφρασε τη χαρά του που θα προσκληθεί στο Marshall Space Flight Center.
«Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να διαγωνισθώ για το βραβείο αυτό και είναι τιμή μου που έχω προσκληθεί από τη ΝΑΣΑ να παρευρεθώ στις εγκαταστάσεις του Marshall Space Center στο κέντρο εκπαίδευσης αστροναυτών», είπε.
Η Αθένα ανέφερε ότι κάνει σκέψεις να αξιοποιήσει τις γνώσεις που θα αποκτήσει μέσω των σπουδών της για να εργαστεί στο μέλλον με αστροναύτες.
«Η αλήθεια είναι ότι από μικρή είχα κάνει σχέδια για το τι θα ακολουθήσω αλλά ποτέ δεν μου ήρθε η ιδέα να ακολουθήσω κάτι για το διάστημα, εκτός από σήμερα. Πρώτα επιθυμούσα να ακολουθήσω κάτι με την ψυχανάλυση, ήθελα να αρχίσω πρώτα με νευροψυχολογία και μετά να εξειδικευτώ σε ψυχανάλυση αλλά τώρα με αυτή την ευκαιρία που μου δόθηκε μπορώ να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου και να εργαστώ με αστροναύτες στη ΝΑΣΑ» είπε στο ΚΥΠΕ.
Δανός: Εμπεριστατωμένη η ιδέα των μαθητών
Ο κ. Δανός, ο οποίος ήταν ένας από τους κριτές του διαγωνισμού, είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι κριτές και ο κριτής από τη ΝΑΣΑ ένιωσαν ότι η συγκεκριμένη πρόταση ήταν η καλύτερη γιατί τα παιδιά έψαξαν δομές από αρχαιοτάτους χρόνους όπως η Αθήνα, η Σπάρτη, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και αργότερα τα Ηνωμένα Εθνη και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.
Μελέτησαν, είπε, πώς λειτουργούσαν ή λειτουργούν όλες αυτές οι δομές, ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά τους και επέλεξαν τα καλύτερα σημεία παρουσιάζοντας μια συγκεκριμένη πρόταση για τη λειτουργία της αποικίας του μέλλοντος.
«Και επειδή ήταν τόσο εμπεριστατωμένη η μελέτη που έκαναν αλλά και τόσο συγκεκριμένη η πρότασή τους, νιώσαμε ότι αυτή η ομάδα άξιζε να είναι η νικήτρια ομάδα», είπε ο κ. Δανός.
Οι ιδέες των κυπριακών ομάδων θα τύχουν αξιολόγησης από τη ΝΑΣΑ και το Moon Village Association
Στο ερώτημα εάν οι ιδέες που παρουσίασαν οι κυπριακές ομάδες θα τύχουν αξιολόγησης από τη ΝΑΣΑ ή άλλους οργανισμούς, ο κ. Δανός απάντησε ότι όλες οι ιδέες που παρουσιάστηκαν τόσο από τη νικήτρια ομάδα όσο από τους άλλες ομάδες ήταν μοναδικές.
Σε ένα Σαββατοκύριακο, είπε, εργάστηκαν όλα τα παιδιά πολύ σκληρά για να βρουν καινούργιους, καινοτόμους τρόπους που να έχουν μια θετική απήχηση για ένα καλύτερο και πιο λαμπρό μέλλον.
«Ναι, αυτές οι παρουσιάσεις θα σταλούν στα αρμόδια σώματα όπως και στο Moon Village Association για να δούμε πώς αξιοποιούμε τις προτάσεις αυτές και πώς φτιάχνουμε μια αποικία, όχι μόνο τεχνολογικά και επιστημονικά αλλά το σημαντικότερο κομμάτι που είναι το κοινωνιολογικό, ανθρωπιστικό κομμάτι» είπε.
Ο επιστημονικός διευθυντής της ΝΑΣΑ ανέφερε το Σάββατο στην τελετή έναρξης του διαγωνισμού ότι οι προηγούμενες πρωτιές της Κύπρου το 2015 και το 2017 κέντρισαν το ενδιαφέρον της ΝΑΣΑ. Ο κ. Γκριν μαζί με τους Κύπριους κριτές είχαν την ευκαιρία το Σάββατο για δύο ώρες να συνομιλήσουν με τις κυπριακές ομάδες δίνοντας τους μια καθοδήγηση. Στη συνέχεια οι ομάδες αφέθηκαν να εργαστούν μόνες τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τη μελέτη την οποία παρουσίασαν στους κριτές το απόγευμα της Κυριακής. Για τον διαγωνισμό και για άλλα θέματα μίλησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γκριν.
Παράλληλα, όπως εξάλλου κάθε χρονιά, οι κυπριακές ομάδες μπορούσαν να διαγωνιστούν και στις διεθνείς προκλήσεις της ΝΑΣΑ που είναι ανοικτές σε όλο τον κόσμο. Οι κριτές αποφάσισαν να στείλουν στο διεθνή διαγωνισμό NASA International SpaceApps Challenge και μια ομάδα η οποία πληροί τα κριτήρια και θα αντιπροσωπεύσει την Κύπρο. Η ομάδα αυτή επέλεξε μια διεθνή πρόκληση που αφορά τη μόλυνση του περιβάλλοντος, προτείνοντας τη δημιουργία μιας εφαρμογής που προβλέπει την ποιότητα της μόλυνσης ως χρήσιμο εργαλείο για τους κατοίκους κυρίως ιδιαίτερα μολυσμένων πόλεων. Εάν αυτή η κυπριακή ομάδα κερδίσει στο διεθνή διαγωνισμό θα επισκεφθεί το διαστημικό κέντρο Κέννεντι. Ήδη, δύο φορές η Κύπρος πήρε πρώτα παγκόσμια βραβεία και οι ομάδες της επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ.
Ο NASA Space Apps Challenge θεωρείται ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός ανάπτυξης ιδεών για την αντιμετώπιση διαστημικών προκλήσεων. Ο διαγωνισμός έχει στόχο την ενεργοποίηση `εγκεφάλων` σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να γεννηθούν ιδέες που θα δώσουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική υπηρεσία.
Ο διήμερος αυτός διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις στον κόσμο, προωθώντας τη συνεργασία και την ομαδικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων με διαφορετικές γνώσεις και δεξιότητες.
Φέτος, ο διαγωνισμός διεξήχθη ταυτόχρονα σε 215 πόλεις του κόσμου με δεκάδες χιλιάδες διαγωνιζόμενους.
Στρατηγικός συνεργάτης του CSEO για το διαγωνισμό αυτό ήταν ο Δήμος Λευκωσίας και χορηγός επικοινωνίας το ΚΥΠΕ.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις